自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

worthy 發表於 20-12-19 18:49
回覆 sasa@uk 的帖子

呢套劇夠寫實幾好睇但睇到人好心噏, 生活太多煩惱.幾相愛都好, SWEET過後仍要返回現 ...

係,我開頭都明龔心態比我都會衝埋去, 女仔邊個想寄人籬下, 想有自己家冇晒幻想我難話停就停。

但之後問人借錢處處難留, 又借唔到時應該理智反省, 石其實都講得岩但佢同羅父一人出一半幫佢哋填個30 萬細訂都好啊, 羅父雖然脾氣臭但佢肯屈就低聲下氣問細佬借, 好感人! 好寫實

珍珠宮

回覆樓主:

今次羅天宇做得幾好,佢同龔講暫時唔想買樓同搬走嗰段我真心替佢難過

大宅

回覆樓主:

羅父都硬着頭皮去借錢,雖然沒有惜,白彪都吾衰得灑

伯爵府

+3金熱血

亞B女 發表於 20-12-20 09:05
羅父都硬着頭皮去借錢,雖然沒有惜,白彪都吾衰得灑

呢D父親真係會咁做。佢愛子女,但唔識點表達。

侯爵府

happybobobaby 發表於 20-12-19 17:39
其實點解羅、龔冇一早搵銀行預先批核個按揭?而家其實睇緊樓嘅時候,已經要比定個真實地址比銀行做預先批核 ...

而家冇預批架啦。

子爵府

cheung2000 發表於 20-12-20 08:46
今次羅天宇做得幾好,佢同龔講暫時唔想買樓同搬走嗰段我真心替佢難過
羅天宇真的做得好好

珍珠宮

rayrayus 發表於 20-12-20 02:02
我其實唔明石修唔出手幫咩問題,見到有JM 話可以叫石修老婆出來打工幫手真係得啖笑,換轉如果係石修佢老婆 ...

老豆唔按樓唔啱,老公話想停一停睇下先又唔啱。
可能要迫到老豆瞓街,老公返工返到患精神病先叫有愛同上進

男爵府

開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

睇到喊

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

MMVV 發表於 20-12-19 23:17
呢集龑比到我啟發。佢說買新樓無今次呢個風險,這又是新的。

新樓減少左裝修費用,仲有承辦商包頭2 - 3年保養。其實係諗得過,只係衣家爭新樓好難,要抽。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sasa@uk 發表於 20-12-19 08:37
人情冷暖,雖然問人借錢真係幾friend 都要諗清楚
天宇d friends, 好夠義氣
龔嘉欣 d friends, 即閃

舊錢咁大, 點幫?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

786 發表於 20-12-19 22:50
呢個係我仲係唔知點處理。

為了公平,所以已準備每個孩子一人一間舊洋樓,差不多價值。但當然名係自己。 ...

遺產樓去律師樓搞就可以轉名, 唔駛比稅的!
放下自在

子爵府

虎到金來勳章

786 發表於 20-12-19 23:10
租屋,可以租細D,租擋房,甚至去
親友暫住去慳錢。但如住自己樓,要轉身就難D。首先要搬出,然後放租。如 ...

好多年前, 出租同自住既按揭息率係唔同, 但依家一樣的, 只係出租屋按揭成數低d。

伯爵府

+3金熱血

cattz288 發表於 20-12-20 09:54
遺產樓去律師樓搞就可以轉名, 唔駛比稅的!

謝謝妳

伯爵府

+3金熱血

princessgw 發表於 20-12-20 10:10
好多年前, 出租同自住既按揭息率係唔同, 但依家一樣的, 只係出租屋按揭成數低d。
...

我2012年個陣,自住同出租按揭息口一樣。自住借70%, 出租只借50%。Banker不斷游說我以自住借70%,借多D錢幫佢填quota. 我唔騷佢。我真係打算出租嘛。

伯爵府

+3金熱血

princessgw 發表於 20-12-20 10:10
...

雖然息口一樣,偍按程序,係要通知銀行,層樓由自住變出租,要得銀行同意,亦要計過唔過到按揭借既限。否則出左咩問題,如遇上租覇等,自己會蝕章。所以自住樓要轉身,係比較耐。遇上covid19呢D突然既意外,係手足無措。

所有事,都係睇準哂D危險防犯於未然。劇中主角就係咁中招。

侯爵府

白毛毛 發表於 20-12-20 09:32
老豆唔按樓唔啱,老公話想停一停睇下先又唔啱。
可能要迫到老豆瞓街,老公返工返到患精神病先叫有愛同上進 ...
同感,

個老公已轉工,又日日O T到咁夜,仲要比人話唔夠上進,唔諗下去做多份PT.....會餓死老婆溫臭屋。

老婆無OT到咁夜,老婆都可以去做P T啫,所以呢,平日無事時就話要男女平等。

大宅

ying_mail 發表於 20-12-19 15:25
如果家嫂跟6299雙方都大方肯遷就就好,但如果係小氣計較既就會日日噪,遲早分

有同事成日係公司呻 ...

救命!同住一屋一家人竟然計較個99雪櫃取飲品&食物, 個99慘到仲要俾個媳婦背後四圍唱。

ying_mail    發表於 20-12-20 16:11

侯爵府

pat2331 發表於 20-12-20 04:13
您好細心

係劇組有d細節位做得好好
我見到間公屋個廳,初初集數貼左張「忍」字海報。之後轉左「緣」字,媽媽決定唔忍落去,要離了

伯爵府

rayrayus 發表於 20-12-20 02:02
我其實唔明石修唔出手幫咩問題,見到有JM 話可以叫石修老婆出來打工幫手真係得啖笑,換轉如果係石修佢老婆 ...

絕對同意!
錫仔女都要理智,盲目咁付出唔係愛佢,有時反而係害佢。

侯爵府

namnamnamlolo 發表於 20-12-19 13:17
我唔係指老人家節衣縮食
加按既錢梗係2公婆供返啦
純粹拎層樓借筆低息錢咁解啫

劇中主角攞120萬做首期+28萬做雜費,即約150萬現金,今次買樓失利,損失30萬(細訂)+12萬(雙方佣金),即仲有108萬現金係手!

但如果女主老豆將自己層樓加按加,萬一佢地2公婆是但1個失業,根本就供唔到2邊!

比著我就寧願買間舊d既樓供住先,咁样反而會輕鬆d!

首頁

尾頁

跳至