自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

自從80年代開始有暫取生同拔尖制度入大學,醫生質素差左好多。
個個考8, 9A就入到U,根本無經歷A Level 洗禮,入到U又成日掛住玩

侯爵府

ilovematthew 發表於 22-11-13 11:02
係,可能新入職嘅係有熱誠,我覺得醫院無論咩職位,入去做既一定要知道自己會遇到既壓力,唔好比班老Seafo ...

公,私院階級觀念重,醫生獨大,九成醫護鐘意玩小圈子,排斥,迫走人。好多自命專業人士,睇唔起文職,佢地只會驚醫生。前線醫護最叻講同事,病人和家屬是非。

男爵府

alicego62 發表於 22-11-12 10:30
有試過,有次有個急症室醫生,帶着一班學生,喺我面前醫病。講多兩句問多兩句好似覺得你係白癡咁。態度奇差 ...

(emoji)

瑪瑙宮

回覆樓主:

都不是個個係咁晚,但醫院真係人手唔夠,唔係佢地冇愛心,係幾有愛心都忙到唔得閒麻木。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

複式洋房

回覆樓主:

認同樓主,身同感受過無數次,公立醫生、護士、助理10個有9個都係無醫德

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

咁大膽公開講bk 崇拜的醫護不是,u win

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

CSS701 發表於 22-11-13 15:21
公,私院階級觀念重,醫生獨大,九成醫護鐘意玩小圈子,排斥,迫走人。好多自命專業人士,睇唔起文職,佢 ...

因為其實呢行好窄,私院既咪又係公院走過去,都係同一班人

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

chowwan1 發表於 22-11-13 13:44
你見咁多年嚟啲中學狀元十個九個都話細個立志救人幫助有需要嘅人呢啲陳腔濫調老土例牌答案就知好多為錢啦: ...

個個搵捷徑 去讀醫
啲質素點會好

男爵府

anna59 發表於 22-11-12 10:21
之前响度鬧過D醫護,無人夠胆响度反駁,根本,成個醫管局,由上至下,管理同文化都好有問題
做醫護好陰質: ...

我都鬧過,講野簡直不負責任。

子爵府

pomanlife 發表於 22-11-13 09:24
入面最難頂應該係隔離個同你同衫只係做耐你小小都好似佢出糧比你咁

政府工同通病,成個政府機構都係

伯爵府

chowwan1 發表於 22-11-13 13:44
你見咁多年嚟啲中學狀元十個九個都話細個立志救人幫助有需要嘅人呢啲陳腔濫調老土例牌答案就知好多為錢啦: ...

如考英國醫,要考公開試bmat或ucat,印象ucat有份劵要回答一d問題看個考生是否適合做醫生.

男爵府

alicego62 發表於 22-11-12 10:30
有試過,有次有個急症室醫生,帶着一班學生,喺我面前醫病。講多兩句問多兩句好似覺得你係白癡咁。態度奇差 ...

咁條醫生有無駁番你轉頭?

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

小肥兔 發表於 22-11-13 13:05
講開專科醫生, 在公立醫院, 星期六日及紅日, 專科醫生是放假的, 其實有d唔明白,點解唔輛班制, 搞到 ...

假期係有高級,顧問同專科醫生嘅!只不過佢哋只返去一陣,主要是睇睇有無特別事或處理文件,不會睇症。

男爵府

2023年兔年勳章

moonlight9198 發表於 22-11-13 15:30
都不是個個係咁晚,但醫院真係人手唔夠,唔係佢地冇愛心,係幾有愛心都忙到唔得閒麻木。
...
我見#301樓講係佢地鬧走哂D人,2年幾走幾廿個人,所以咪唔夠人,跟本佢地自己攞呢

別墅

我都認同大部分冇咩愛心,但想share 一次經驗都幾深刻。有次去探病隔離d老人係度放負話都咁大年紀個頭近,有個助理姐姐好好中氣同佢傾計,年紀大又點啊,唔好諗咁多有病就醫囉。
覺得阿姐好好,好有耐性回應d伯伯

子爵府

saming999 發表於 22-11-13 17:48
我見#301樓講係佢地鬧走哂D人,2年幾走幾廿個人,所以咪唔夠人,跟本佢地自己攞呢
...

其實中大,港大,理工,都大,東華,明愛,護士學校,每年都有幾百畢業生,當有50%醫護唔選擇做番本行,點解長期唔夠人呢?

不過,除咗玩新人係玩得好過份之外,仲鍾意人擦鞋,實習完買散水餅都要買名牌或酒店出品,唔係黑你面

男爵府

2023年兔年勳章

fayefa 發表於 22-11-13 21:00
其實中大,港大,理工,都大,東華,明愛,護士學校,每年都有幾百畢業生,當有50%醫護唔選擇做番本行, ...
流感高峰期重臨,公立醫院病床佔用率持續高企,醫護人手長期緊張。護士協會(護協)早前登廣告要求政府增加資源,增聘護士人手。
特首林鄭月娥最新(30日)宣布,即時撥款5億元予醫管局紓緩目前公立醫院服務緊張情況。
不過隨着本港人口老化,醫療系統壓力勢增,如香港需即時增加醫護人手跟發達國家水平看齊,還需多少人手?原文網址: 【城市數據】香港需增2.46萬名醫生護士 始追上發達國家平均水平 | 香港01 https://www.hk01.com/article/154 ... articlecopy&utm_medium=referral

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

stocking 發表於 22-11-13 19:48
我都認同大部分冇咩愛心,但想share 一次經驗都幾深刻。有次去探病隔離d老人係度放負話都咁大年紀個頭近, ...

我十年前住左一個月醫院,有次個護士長嚟睇我排板,我話係咪就果頭近?護士長話我都有3高,咪又係咁生存 之後我無呢個諗頭!雖然護士長言語間兩句,但聽落護士長講得好岩。

醫護人員有好有唔好。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

入過幾次院

有些姑娘都好好的

急症室個d 真係好忙
但都有些好細心
會安慰病者

男爵府

2023年兔年勳章

fayefa 發表於 22-11-13 21:00
其實中大,港大,理工,都大,東華,明愛,護士學校,每年都有幾百畢業生,當有50%醫護唔選擇做番本行, ...
保護主義難增人手

按推算,香港若要追上OECD的千人醫生比例標準,起碼要增加逾1.1萬名醫生。不過,礙於醫生業界的保護主義,無論是增加醫科學生學額還是豁免境外醫生免試執業,都非易事。

醫學院是醫療專才的「造血機器」,但香港只有香港大學和中文大學設有醫學院,合共提供530個學額。儘管政府已計劃陸續加設至長遠而言每年提供600個學額,但光靠這樣的增長幅度,也不知要到何年何月才能追得上日漸擴大的人手缺口?

原文網址: 粵港合作|港醫北上加劇人才流失 兩地合作不可傷及本地居民 | 香港01 https://www.hk01.com/article/545 ... articlecopy&utm_medium=referral

首頁

尾頁

跳至