自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

露比EE 發表於 20-12-20 12:28
劇中主角攞120萬做首期+28萬做雜費,即約150萬現金,今次買樓失利,損失30萬(細訂)+12萬(雙方佣金) ...

其實男女主角可以儲成差不多150萬都好勁下⋯⋯套劇有冇話佢地儲咗幾耐?開頭冇睇,只係睇咗最近幾集咋!

翡翠宮

ching師奶 發表於 20-12-20 13:33
其實男女主角可以儲成差不多150萬都好勁下⋯⋯套劇有冇話佢地儲咗幾耐?開頭冇睇,只係睇咗最近幾集咋!
...

冇講

公爵府

sasa@uk 發表於 20-12-19 08:37
人情冷暖,雖然問人借錢真係幾friend 都要諗清楚
天宇d friends, 好夠義氣
龔嘉欣 d friends, 即閃

莊係有錢女 對錢睇得唔太重 肯借唔出奇。

公爵府

ching師奶 發表於 20-12-20 13:33
...

好似一齊左7年。。咁佢地既角色咁踏實 一開始就儲都唔出奇

ching師奶    發表於 20-12-20 14:17

伯爵府

+3金熱血

cattz288 發表於 20-12-20 09:54
遺產樓去律師樓搞就可以轉名, 唔駛比稅的!

https://hd.stheadline.com/news/columns/879/20180109/636198/%E5%B0%88%E6%AC%84-%E9%9D%9E%E9%AD%9A%E8%AB%96%E5%B8%82-%E9%81%BA%E7%94%A2%E7%B9%BC%E6%89%BF%E5%8F%AF%E8%B1%81%E5%85%8D%E5%8D%B0%E8%8A%B1%E7%A8%85

男爵府

白毛毛 發表於 20-12-19 09:32
我都唔會幫。石修已退休無收入。已知的就係Katy夫婦手頭本來就緊,萬一佢哋真係供唔到,係一人失業6人瞓街 ...

Agree, 會叫佢地夫婦返來一齊住

子爵府

露比EE 發表於 20-12-20 12:28
劇中主角攞120萬做首期+28萬做雜費,即約150萬現金,今次買樓失利,損失30萬(細訂)+12萬(雙方佣金) ...

就算層樓按得足八成,是但一個失業都倒瀉籮蟹啦

ying_mail    發表於 20-12-20 16:16

子爵府

虎到金來勳章

786 發表於 20-12-20 10:43
雖然息口一樣,偍按程序,係要通知銀行,層樓由自住變出租,要得銀行同意,亦要計過唔過到按揭借既限。否 ...

之前興過2年罰息期, 轉按, 攞回贈, 新利率又低d。
過去咁多年, 樓市都係穩步向上, 2年轉按時, 層樓升值左, 你當日借7成, 同一銀碼轉按, 可能只是得樓價5成。

所有投資都有風險, 政策會改, 你2012年同依家按揭政策都唔同晒

侯爵府

mantak 發表於 20-12-20 12:01
救命!同住一屋一家人竟然計較個99雪櫃取飲品&食物, 個99慘到仲要俾個媳婦背後四圍唱。
...

嗯,我之前成日喧佢咪甘,99肯俾地方佢住唔使出黎租屋好過好多人了。
d 人真係身在福中不知福呀。

大宅

@bear 發表於 20-12-19 11:39
尋晚嗰集令我諗起當年一心想搬出去,見有個樓盤1成唔洗就同老公去睇下,拎埋嘢返嚟睇,好快就仆搥買,每個 ...

我都有諗起當年買樓撻訂嘅經驗。當年99應承幫忙,睇啱左落左訂就同佢上去睇一次,點知佢話地點唔太好,如果揀邊度度會好啲。
之後我決完撻訂算了,老公也同意。因為我地意識到有99幫忙買嘅樓,我地會喪失一些自主權,所以撻了。

伯爵府

+3金熱血

princessgw 發表於 20-12-20 16:15
之前興過2年罰息期, 轉按, 攞回贈, 新利率又低d。
過去咁多年, 樓市都係穩步向上, 2年轉按時, 層樓升值左, ...

因為咁,所以一直決定自己資產租畀人供,而自己去租人樓。

男爵府

Cookingbeauty 發表於 20-12-19 13:57
套劇有話石修層樓只可分10年供?

年紀大,退得休都唔會後生,最低限度起碼都60歲,銀行最多大概都係批借10年

我親戚63歲買樓,佢唔係冇錢架,開舖頭做生意有幾間分店,銀行都只係批佢五年,年齡就係借錢最大敵人,銀行唔會到你60歲仲批你借30年

所以就算石修再問銀行加按借120 萬,佢個供款期,一定同佢個女兩公婆唔一樣,最多5至10年已經要還晒,還款期唔一樣,供款金額自然唔一樣

伯爵府

+3金熱血

木土土 發表於 20-12-19 22:32
但掉轉,若爸爸先行一步,佢一走,孩子就問你拎每人25%,你感覺如何?

我今日,對著老公同孩子面前講:

“爸爸,你要穿好D衫。如果冷到病死了,你的資產有50%是我的,另50%是孩子們的。然後我嫁第2個男人,咁D資產就去左個個男人度。”

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4896164

2012年決定買樓的實況。

公爵府

Huuu 發表於 20-12-19 15:16
我有個好好朋友,故事好似呢對男女主角,她喺一個願陪男友捱13年麥記嘅女仔,結 ...

所以我覺得正常既女仔應該好似戲入面既細妹咁,現實dd....

陪人捱左 人地未必感激你

水晶宮

cherrchan 發表於 20-12-20 16:39
我都有諗起當年買樓撻訂嘅經驗。當年99應承幫忙,睇啱左落左訂就同佢上去睇一次,點知佢話地點唔太好,如 ...

好奇問之後有冇買返?

伯爵府

亞B女 發表於 20-12-19 09:25
佢好搞笑,

剛剛上youtube睇,
莊思敏玩dating apps ,
和最後扮狼叫,
真係笑到噴飯。

大宅

回覆 hsbc005 的帖子

其實主角的case好容易解決。
石修的樓如果用返距自己做按揭的話,年期會短左,供款會多左。
其實應該自己新買果層借6成,石修層樓借埋唔夠既餘額。
與此同時,分開兩邊供,而唔係要石修供。
同樣供30年,而啊女就做返擔保就可以了做到了。

甘主角所借既金額lump sum是一樣,而且更能節省埋個按揭保險費大概124614。

完全不用撻訂收場。

大宅

mesc 發表於 20-12-21 12:28
回覆 hsbc005 的帖子

其實主角的case好容易解決。

全對,上面有d 人講極都話只可批10年,費事同佢地拗
P. S. 試過,樓齡3x 年,業主over 60 歲,按揭都批到30 年

男爵府

esther_fong 發表於 20-12-19 17:43
係『面包樹上的女人』,張小嫻作架

發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

首頁

尾頁

跳至