自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

大宅

喱啲衰人打佢都灑力la,留番比社署警方法庭兼四大報章爆佢大鑊la~~個天一定收硬佢喱啲衰人~~~
原文章由 hiuhiues 於 08-3-6 02:43 發表

別墅

原文章由 shino_mok1983 於 08-3-5 21:47 發表
你地睇邊份報紙見到0嫁??

蘋果日報

禁止訪問

別墅

原文章由 yvonne 於 08-3-5 21:12 發表
我唔係想添是非,而係講緊一件事,如果我從報紙中看的不是事實,我願意道歉.
坦白說,我在這裡不是第一次話香港的福利政策(綜援)制度極有問題.

我自己既親身經歷,幾年前我自己發生左一單交通意外上左報紙,但事實與報紙所報,完全係兩回事,連我d親戚都話,幾份報紙既報導都唔係事實,所以我地而家睇報紙,只會睇,原來有呢件事發生左喎,而唔會咁認真去相信件事係唔係好似報紙咁講,因為報紙講既唔一定係事實既全部。

男爵府

原文章由 csw1117 於 08-3-6 08:20 發表

我自己既親身經歷,幾年前我自己發生左一單交通意外上左報紙,但事實與報紙所報,完全係兩回事,連我d親戚都話,幾份報紙既報導都唔係事實,所以我地而家睇報紙,只會睇,原來有呢件事發生左喎,而唔會咁認真去相信件事係唔係好似報紙 ...

報導時失實呢d野, 有親戚跳樓, 報導佢是因工作壓力, 但我所知道, 佢起碼十幾年沒有工作, 又說佢沒有錢之類, 但親戚是很有錢的, 完全不是事實!!所以看報紙, 不要過份相信!!
但是拿綜援, 又生咁多仔女, 又真係有d問題, 唔駛錢養??我真金白銀出錢養兒育女, 都是負擔到一個, 連工人也請不起, 要去托兒所, 又沒有資格取起碼學費1半以上津貼............. , 要付全費,我呢d先沒有中可憐!!

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

大宅

我諗政府單係最近這十年積累浪費在非必要的福利開支、呃綜緩公屋資助,絕對可以用黎應付將來人口老化帶來的問題。何須故意話人口老化要輸入大量人口 (奇怪是連老年人口都輸入 )大陸都面臨人口老化問題,點可以要內地人犠牲佢地,卻來香港成全我地呢?

人地一胎政策,都係為左避免人口過多。難道香港彈丸之地,就可以容納咁多人口?加下,這個邏輯問題,我這笨蛋仍未解開

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都覺得奇怪架啦,睇電視見到佢地家境麻麻,但個阿媽仲可以繼續生,原來又係綜援人士
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

講真,當我聽到佢地攞綜援,有3個個媽重大緊肚後,我對呢個家庭嘅同情,立刻無晒。

原文章由 bbbon 於 08-3-5 23:44 發表

我唔同意, 人係死咗, 但係點解呢個家庭咁好嘢有一個三歲嘅妹妹, 六歲嘅姐姐, 歲半嘅弟弟仲有個媽咪大緊肚??? 呢d係事實, 唔係口唔口德嘅問題.
點解又搭的士又飲茶? 因為有錢囉...........
點解個妹妹嘅祖父指斥屯 ...
Xxxxxxxxcc

男爵府

原文章由 Gisele 於 08-3-6 10:31 發表
講真,當我聽到佢地攞綜援,有3個個媽重大緊肚後,我對呢個家庭嘅同情,立刻無晒。
我都係~做父母既突然間冇左個女,當然好傷心難過。但一家己經拎緊綜緩,做乜仲要生咁多個 就算生都唔緊要,可以交俾爺爺幫手照顧小朋友,兩公婆後生遙遙咪搵工做囉!呢D人懶到出汁 ,令願駁命生都唔肯靠自己搵食,雖然係大人既問題,佢D細路好無辜,但我好擔心佢D小朋友長大後,會有樣學樣 做社會包袱,影響將來香港人口質數,最慘係我地既下一代。

侯爵府

I have the same feeling as well.........

大宅

正所謂「有得必有失」

唉! 只係 ... 得的多 ... 還失的多 ...

如果一心係 ... 貪綜援 ... 而生小朋友 ...

就真係奉勸一句 ... 自求多福 ... 做番多啲善事 ...

[ 本文章最後由 靖兒 於 08-3-6 17:57 編輯 ]
升久必跌

男爵府

啲攞綜緩的日日可以瞓到晏一晏, 我就要6:00起身, 6:35等車返工, 8:00pm或更夜才返到奶奶家睇仔...

佢地可以日日帶仔返學, 同仔女報好多興趣班, 帶仔女返興趣班, 但我要靠奶奶幫我帶仔返學, 就算我有幸幫個仔報到興趣班, 但都冇人肯幫我帶個仔去返興趣班, 因為奶奶唔想困身, 咁樣, 我個仔一定比啲攞綜緩的仔女小了好多學嘢的機會, 咁樣對我個仔公平咩??

我夠竟做錯咗啲咩?? 返工交稅養廢柴而唔去攞綜緩???

[ 本文章最後由 KKM 於 08-3-6 18:19 編輯 ]

侯爵府

Me too!

大宅

agree

大宅

agree

珍珠宮

原文章由 KKM 於 08-3-6 18:07 發表
啲攞綜緩的日日可以瞓到晏一晏, 我就要6:00起身, 6:35等車返工, 8:00pm或更夜才返到奶奶家睇仔...

佢地可以日日帶仔返學, 同仔女報好多興趣班, 帶仔女返興趣班, 但我要靠奶奶幫我帶仔返學, 就算我有幸幫個仔報到興 ...

點只呀, 佢地重可以見證住子女嘅成長, 見證子女嘅每個第一次, 我地就咩都MISS晒!

大宅

原文章由 shino_mok1983 於 08-3-5 21:47 發表
你地睇邊份報紙見到0嫁??

佢阿爺接受有線新聞訪問時自己親口講既! 當時得有線一家係佢屋企做訪問. 都唔知個腦唸MUG, 小朋友發燒應該留係家中休息啦, 仲要帶佢去茶樓D超多人既地方,真係...

果阿爺仲話醫院好唔收佢個孫, 連你自己都同病緊既小朋友去飲茶, 即係你自己當時都唔覺得嚴重啦,而家出事就賴生賴死!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至