自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

C6過去幾年都拼博升職,升極都升唔到,到升到喇,又成日話唔想返工,硬係提唔起勁,話唔知自已想做乜。又話唔知將來點,比人裁員點算,再係咁,本來唔裁都比人裁啦!

講真呢份工待遇條件真係唔錯。雖然份工人事上唔多好,例:職權唔清晰,有鑊就卸膊,有功就爭,但呢d應該周圍都係咁,在我睇真係唔值得咁上心囉,偏偏佢又好執著。C6自已都承認其實佢自尊心過強,少少事就有過敏反應。

如果佢覺得屋企係叉電的地方,還好。最弊成日話心情太差,要自已一個人靜下。但比左私人空間佢,又唔覺佢好左喎,只係覺得佢不斷沉淪。同佢傾又嫌我煩,覺得我唔明白。再係咁,比第個女人攝到位,婚姻都出現危機添呀!

別墅

講到危機,我仲危過佢啦。當年為左湊仔,聽c6話唔做工,都話男人靠唔住架啦,家陣佢就學人中年危機,我唔知c6現時覺唔覺得經濟有壓力,但我就日日受威脅。若然我有工作,真係話知佢唔do!

仲有,所有家事,仔女行為及學業的教養,講得白d……X生活不協調,加加埋埋,我唔會舒服過佢囉。

為左家庭,宜家唔單止要調節自已,仲要負責埋佢,真係好辛苦!

別墅

.................重複,刪除.......................

[ 本文章最後由 love_dreaming 於 08-5-27 09:41 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆 #11 smiletigger 的文章

真係好易迷失,好似冇出路咁,其實唔只c6有咁感覺,我都係,但由於有細路,我好理智,好努力咁維持正常的生活軌道

別墅

你講呢個case咪類似我c6埋怨果d,但我地冇辦法控制到對方點樣行為處事架麻,咪惟有自已睇開d囉。

我唔明c6點解覺得咁大件事,點解覺得心靈受到別人傷害,係咪中年男人自尊心過強?

遇到呢種不公平,請問你有咩感受?會點樣克服?請指教。

原文章由 ha8mo 於 08-5-27 10:00 發表
食死貓周不時都係架啦

人地出面sent封email過來
我forward出去俾各有關的高層人士
有hardcopy的人,話佢只睇第一頁,覺得冇乜野,所以冇follow
有softcopy的人,話佢睇email不嬲唔睇attachment,所以唔知對方有意見
到對方打 ...

禁止訪問

別墅

回覆 #1 ha8mo 的文章

對同事咁坦白,你怕唔怕會製造更多是非,會對自已更不利?

如果你的同事信得過,咁都算唔錯囉!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 love_dreaming 於 08-5-26 10:14 發表
其實份工唔算好辛苦(比以前),咁當然人事鬥爭就邊度都會有架啦。份工仲要係5 day,人工幾好。局外人會覺得份工好perfect,但唔知點解c6成日話唔想返工,呢d係咪人到中年既正常現象?

我地先四十,仲有十幾廿年至退休,點算? ...

你隻佬返五days工,

未! 星期六去行下山玩下水, 找其他人玩下食下,放鬆一下,打波,跑步,

運動~~~對身體好呀..........

正常社交~~~~對身心有益..........

試下無妨

星期日可以休息, 減輕運動後肌肉酸痛, 週而復始, 試試會唔會好D.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

人放鬆左對D事事非非無睇得甘重,

侯爵府

其實你似乎已經知道你 c 6 係咩問題...

好明顯佢似係過唔到自己... 心理問題...

唉... 其實, 佢唔做野, 手停口停, 有 saving都係咁話啦... 1家人都要等佢養... 無收入, 佢再呻, 都要做嫁啦...

resign 再搵過... 邊有禁 easy... 出面有咩風, 有咩浪, 佢點會知, 人到中年, 要再適應新環境, 真係唔易, 你估自己仲係 18, 22咩...

辦公室政治邊到都會有, 而家做呢間, at least 知道幾時可以 tune pop, 知道幾時要卸 wok 比人, 幾時要接人招... 咁唔係已經好好 lu 咩, 起碼都叫知道咩頭咩路麻...

其實佢真係諗唔到呢 D 咩?

原文章由 love_dreaming 於 08-5-27 09:34 發表
C6過去幾年都拼博升職,升極都升唔到,到升到喇,又成日話唔想返工,硬係提唔起勁,話唔知自已想做乜。又話唔知將來點,比人裁員點算,再係咁,本來唔裁都比人裁啦!

講真呢份工待遇條件真係唔錯。雖然份工人事上唔多好,例:職權唔清晰,有 ...

禁止訪問

大宅

你老公有無自己D friends可以呻下架?

我老公同我呻嘅時,我都會安慰佢,叫佢睇下佢Dfriend 有邊個唔係complain自己份工?佢有d friend係政治鬥爭下比人炒或自己炒人,而家仲未找到工做!佢有時諗深一層,呻完就算。佢最差嘅一段時間係朝早唔願返工(唔係懶牀嗰種),佢話唔想入公司門口wor!
後來每Sat同Dfriend去行山,有傾有講,又做下運動先致好D!

我同佢講邊道有份工係人工高、福利好、老世好、比你無限發輝、同事好、公司又buy你、又有前途架?

別墅

惟有試下你既辦法,但c6好懶,叫佢行下,呢度又話唔好,果度又話唔去

原文章由 caryfox 於 08-5-27 12:46 發表

你隻佬返五days工,

未! 星期六去行下山玩下水, 找其他人玩下食下,放鬆一下,打波,跑步,

運動~~~對身體好呀..........

正常社交~~~~對身心有益..........

試下無妨

星期日可以休息, 減輕運動後肌肉酸痛, 週而 ...

別墅

回覆 #4 RonicaKwok 的文章

唉!同佢講,佢理智層面上乜都知,再講就嫌我煩,唔明白佢!

有時我諗落,都唔知c6係咪搵野黎講,真相其實係厭棄我同仔女!

我都唔想咁灰,但情況都大半年喇,我都唔知c6究竟有冇心去改善!

侯爵府

咁囉... 同佢講... 你出去做野, 佢響home take care kids 囉...

原文章由 love_dreaming 於 08-5-27 14:27 發表
唉!同佢講,佢理智層面上乜都知,再講就嫌我煩,唔明白佢!

有時我諗落,都唔知c6係咪搵野黎講,真相其實係厭棄我同仔女!

我都唔想咁灰,但情況都大半年喇,我都唔知c6究竟有冇心去改善! ...

別墅

回覆 #3 bpwwp 的文章

一言難盡!
自問已經好好努力咁同佢傾架喇,我都有同佢既朋友compare,c6都知佢比起自已的朋友在工作的際遇上係最好。我都唔明佢做乜!??

所以,其實我幾"慶",覺得佢係度無風生浪!

大宅

Hi love_dreaming,
I think you should leave your husband alone. Men need some quiet time. It's tough to work out there with a wife at home. It's stressful.
You may let your husband to seek for other job opportunities when he still has his current job. Don't compare your hushand with his friends or other men. 'You see people good, people see you good.'

原文章由 love_dreaming 於 08-5-27 14:34 發表
一言難盡!
自問已經好好努力咁同佢傾架喇,我都有同佢既朋友compare,c6都知佢比起自已的朋友在工作的際遇上係最好。我都唔明佢做乜!??

所以,其實我幾"慶",覺得佢係度無風生浪! ...

別墅

回覆 #1 talkymum 的文章

係呀,你講得岩。我真係好唔明囉!

佢比好多朋友工作上的際遇都好,朋友都不知幾羨慕佢,如果佢唔係突然變成咁,連我都覺得自已幸福。但係佢現在令到我日日都覺得受威脅!

我想做d野,可惜正如你講,好似咩都做唔到

首頁

尾頁

跳至