論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

你個情況㦸手啲,事隔已久,佢唔認你奈佢唔何,你工人唔係瞓你家,報警可能你自己都有麻煩。如今為有做預防措施,老人家冇記性,唔好放貴重嘢在佢家了,一係櫃筒鎖匙由你keep,或裝個夾萬用密碼或指模開鎖既,你記密碼。至於工人,疑人不用,換人。

男爵府

細姐姐 發表於 17-3-27 18:44
報警冇用,冇證据,可能調返轉頭,話你屈佢

所以,工人真係信唔過!

但我覺得 cam 喺無用,因為她明知又點會去偷。
既然肯定她偷了錢,真喺炒佢。要二全其美,要咁:
揾定新工人,當新工人到港可以隨時去你家時,就準備叠 錢,mark 低所有號碼,即偷即報警,即捉,即炒。到時可以即炒,唔需代通知金及長服。

象牙宮

豬POOHPOOH 發表於 17-3-27 17:54
個印尼工人每晚在我媽媽屋企訓(樓上樓下,因屋企細),工人在我家做左6年,近這一年先在我媽度訓,最跟發 ...

我老媽一有認知問題。有時ok 有時好亂。
現... 由哥派發, 每周500 cash 。

可是.... 她又愛心思思去銀行提水果金。 今次又比机會工人了。

老人老愛有錢在手中.... 是个大問題。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

細姐姐 發表於 17-3-29 13:46
你要攞起張當票
佢掉咗,你贖唔返

聽講話如果工人去押舖當嘢,警察用工人身份證拑電腦,就可以查到工人幾時响邊間押店押過乜嘢。如果有證據證明件押物係自己,不妨响警察面前chop佢話冇攞過/見過你件首飾,警察若搵到佢押咗件首飾,或者可以入佢(以上純屬推測,冇實際操作過)

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Etcetc 發表於 17-3-29 00:03
我之前已經問咗警察防止罪案調查科,阿Sir 都係話要影到賓賓偷個刻 同埋記低銀紙號碼先至有力致佢罪。我呢 ...

係 我上過 即炒無賠一個月 只係比左1000+機票

大宅

我今日用第二個戶口上工人Facebook睇,原來佢哋班工人姐姐已經圖文並茂列出幾款針孔攝錄機嘅樣版,我姐姐仲話自己屋企原來都有一個……

我個工人而家已知道我装緊佢嘞 佢咁蠱惑,一定唔會再俾我捉到佢啦

另一方面我追agent, 新工人仲要等到起碼一個月

男爵府

回覆 Etcetc 的帖子

你請菲定印,係第一次來港的工人?
請來港要幾多個月?

大宅

豬POOHPOOH 發表於 17-4-3 17:35
回覆 Etcetc 的帖子

你請菲定印,係第一次來港的工人?

我今次請海外印。二月中簽估計五月中才到(emoji)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實你哋有冇諗過自己房門主人房用密碼鎖,再將貴重物品放係一個細夾萬都係要密碼的。

大宅

你地太吾小心啦。钱點可以放系屋企咖。仲要4,5萬咁多。一於系你屋企裝部cam,一定要有證據,吾好就咁算

大宅

我房係可以鎖, 櫃亦可以鎖, 只係無諗過手袋放向自己睡房十幾廿分鐘都出事。個工人已做了近6年, 之前5年都手腳乾淨。所以當時真係好SHOCK。

間屋係我自己, 自己房間suppose 都叫最安全地方啦, D錢亦係手袋內不是攤出來引工人, 但而家好似倒轉係我做漏野我自己唔啱咁樣。

大宅

細姐姐 發表於 17-3-27 18:44
報警冇用,冇證据,可能調返轉頭,話你屈佢

所以,工人真係信唔過!

全新黑衣?佢以為自己係忍者?點解d工人咁低B! 笑到肚痛

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Elefant老婆 發表於 17-4-5 17:20
其實你哋有冇諗過自己房門主人房用密碼鎖,再將貴重物品放係一個細夾萬都係要密碼的。
...
我屋企主人房係指紋鎖, 裏面有夾萬. 為咗出出入入方便開關, 同埋有老人家, 有時候有需要開主人房門, 老人家記唔到密碼之餘仲分分鐘會俾工人睇到密碼, 指紋就唔怕.

首頁

尾頁

跳至