時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

其實點解英國要脫?
2016年的公投已經明確話你知有好多人擔心欧洲人入侵英國(由其是東歐人)香港人會有特別原因導致英國人喜歡?
情況就如大陸人在香港。無論問題出在哪?就一定大陸人錯,香港是有問題的,但一定不用BNO走人,

翡翠宮

回覆樓主:

如果已經唔再留戀呢個地方就走得瀟洒啲
又要走又想食回頭草
咁即係點呢?

侯爵府

mandy952 發表於 21-2-2 12:47
都唔一定,以前未好多圍村人去英國做餐廳,好多都冇咩錢,最後都入到籍
...

但嗰班圍村人係攞咗BC, 即係已經係公民,唔駛再經入籍程序㗎喎

而家係講緊bno visa同平時用working visa留英嗰班一樣, 5+1後要再評估俾唔俾入籍

伯爵府

牛年勳章

見到好多篇文章講bno 5+1 移民政策,其實點解要咁大反應
1. 移民與否,係個人選擇。點解唔去嘅人不斷彈,去嘅人又不斷讚?唔滿意唔理咪ok, 唔需要有睇人點死嘅心態
2. 英國移民政策 5+ 1 ,一直都係,就算唔係HK 人都係可以用6年時間去申請。今次對Hk 人係方便左,唔需要先申請到working visa 或結婚方式,就可以申請。
每個人的自由選擇,係好係壞都自己負責任
某些人仕近日不斷講HK 要行內地國籍法,佢哋係真心定假意,佢哋應該清楚點解內地有$ 或重要人物要取HK PR status ,因為d人希望-可經HKPR 身份留低中國國籍,而同時又可有外國護照。再咁搞Hk 仲有冇特殊地位同價值?人要知自己位置同用途

子爵府

Jone_kuok 發表於 21-2-2 12:10
你明唔明點解中國唔承認?
中國唔承認就唔使承擔收番啲人嘅義務。係實質摵甩個負擔。(睇吓本bno 印住邊個 ...

咁中央又或者港府點會知邊班人係經BNO移民既呢,暫時都末睇到有計(無特區護照除外)。我成日諗,唯一可以玩謝依班友嘅只得英國,只要不停給予希望,又唔俾身份佢,等班BNO人民留一世喺果邊食自由民主風

水晶宮

我呢d一心一意嘅,等睇戲

琥珀宮

tsewong 發表於 21-2-2 12:56
但嗰班圍村人係攞咗BC, 即係已經係公民,唔駛再經入籍程序㗎喎

而家係講緊bno visa同平時用working visa ...

你都唔明我講咩

珍珠宮

唔好再講呢啲野啦。。。
我真係好驚個2百幻人會轉軚唔走啊。。。
個2百幻人走晒香港先會天下太平。。

男爵府

啲蝗C要去快啲去,死唔死唔關我事,
好過留係香港做陰濕野

水晶宮

2024勳章

唔好阻佢哋走啦

珍珠宮

peony_so_hk 發表於 21-2-2 12:53
如果已經唔再留戀呢個地方就走得瀟洒啲
又要走又想食回頭草
咁即係點呢?

部分香港人輸打贏要嘅性格出晒名

sjnl43    發表於 21-2-2 21:47

公爵府

牛年勳章

czl115 發表於 21-2-2 13:54
唔好阻佢哋走啦

我真心冇阻佢哋走,我想阻住佢哋返嚟咋

kagaki    發表於 21-2-7 21:13
sjnl43    發表於 21-2-2 21:48
T96    發表於 21-2-2 15:18

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

loveclementine 發表於 21-2-2 12:49
寫到咁白,嚇親人哋唔敢走點算⋯⋯

無野可以阻到Yc離開的決心。

伯爵府

T96 發表於 21-2-2 09:10
英國政府宣佈自一月三十一日起,讓英國國民海外護照(BNO)持有者以「5+1方式」申請移民的政策生效。中國搶 ...

期待中

水晶宮

nisha 發表於 21-2-2 13:25
見到好多篇文章講bno 5+1 移民政策,其實點解要咁大反應
1. 移民與否,係個人選擇。點解唔去嘅人不斷彈,去 ...

Well said
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

一路好走
不要回頭
萬物皆空,因果不空

珍珠宮

回覆樓主:

聽落條橋係幾好既,咁但係中國好多高官甚至佢哋既家屬都揸晒外國護照又點計先,另外又有之前已經移左民去其他國家果d香港人,佢哋夠已經攞住外國護照但仍然攞緊香港福利,即係呢招剩係針對香港人bno移民計劃?

子爵府

laukkk 發表於 21-2-2 17:02
聽落條橋係幾好既,咁但係中國好多高官甚至佢哋既家屬都揸晒外國護照又點計先,另外又有之前已經移左民去其 ...

鬼叫英國玩寸party,中國摵甩bno 個負擔先。(bno 上香港有義務收番啲人,其他護照是其他國家的承諾,性質並不一樣)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我最想就係阿爺出招,有移民之心就已想拋棄中國國藉,天下沒有吃兩家茶禮的便宜事,走左還要想有回頭路?我諗中國一出招就不只是只針對BNO,而係所有取得外國國藉都會收回香港身份証。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

中央反制唔係唔想黃物走,而係唔容許班廢物繼續受英帝掩護但在中國家門胡作非為,尤其係政府人員。取消雙重國籍法短期未必可行,但規定公務員及政府高官不能持有BNO應是第一步。

首頁
12345...6

尾頁

跳至