時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kittylam 發表於 21-3-12 12:36
曲,你睇唔明?

哈哈哈哈。我好蠢。。要畫公司仔畫出腸

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hennyyoyo 發表於 21-3-12 01:34
講埋假設性嘅嘢。。。你犯國安法,係尾國閒閒地坐二、三十年
...

重可能被自殺!

D人黃上腦!大陸嘅嘢乜都可以抹黑!死老尾殺人都係啱嘅!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

my005 發表於 21-3-12 07:24
你估美國無咁既事咩?唔係純情成咁嘛。無睇報紙?

佢有睇報紙, 不過爛果同法輪都唔會話佢知

水晶宮

bing-jing 發表於 21-3-12 01:01
都有人坐完監,至上訴得值 唔駛重審,白坐一年,但起碼日後升旗禮可以企返第一行
...

美國拉左白宮暴動嗰300個疑犯, 唔知又有無得保釋, 又要被拘留幾耐呢?

而且美國暴動罪可判20年監禁, 香港真係要學下。

天空之城, 快樂之地

珊瑚宮

PCCW2319 發表於 21-3-12 18:05
美國拉左白宮暴動嗰300個疑犯, 唔知又有無得保釋, 又要被拘留幾耐呢?

而且美國暴動罪可判20年監禁, ...

唔需要媚外,本土都有奇葩,只係要比d 時間啫,正如同胞勿近都可以拎到大紫荊咁囉!

男爵府

Applepay 發表於 21-3-11 23:39
好奇一問,有些案極多疑點或難決定,要攪很多年,咪要無限期收押?到時無罪釋放,咪白坐寃獄?
...

有冇「極多疑點」唔係呢一刻決定。一單案拉左人,落charge係先由警方做,嚴重嘅案會交DOJ顧問律師睇下落嘅Charge是否適當同埋有冇其他charge要落。DOJ同時會睇埋證據係咪同嗰條Charge相應。呢個係複雜問題,往往卡住喺呢度最耐,因為其間可能搜到新證據或者拉埋其他人,仲有啲要等專家報告驗乜驗勿,所以攪好耐先拎得上法庭。

上到庭,唔止DOJ,個被告又可能因種種原因唔想答辯住,搵完一個律師又要揾另一個攞Second opinion,如果申請法援,又要等法援批。

總之,越嚴重案件就越等得耐先審。

侯爵府

Applepay 發表於 21-3-12 09:21
真不明白,點解尼度的人咁關心美國的事,成日離題講美國的事。

呢個叫做以子之矛攻子之盾
啲黃人成日講美國標準,
但一月初美國暴徒闖入國會破壞被警方擊斃後,又不要求香港跟隨美國標準了
我提出美國在古巴有關塔那摩,不受美國人權法保障,一班黃人吓得賴尿了

公爵府

lambxxx 發表於 21-3-12 06:03
乜加拿大行共產制架咩。。孟小姐都被軟禁左好多年

高手

首頁

尾頁

跳至