自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

別墅

好難講喎,所有嘢都係一刀兩刃,睇你從邊個角度睇。
做事效率低: 即係工作上冇咁辛苦,唔會好似香港咁chur到你死。
成日罷工: 即係重視勞工階層權益
舖頭成日都早收同放假: 即係員工有多啲時間陪伴家人,享天倫樂
交通唔方便: 即係屋與屋之間距離遠,私人空間相對大咗

伯爵府

sasa@uk 發表於 23-9-11 01:05
香港生活有幾多姿多采 ? 真心想知

香港可以每日食吓唔同的食物。約朋友去行山都多地方去。又有不同離島。

有時又可去太安樓食吓平民美食,又或者入西貢行吓飲吓咖啡。

再唔係去大尾篤踩單車,參觀埋大觀音。

坐360去大彿行埋心經簡林。

重有好多行程,大部分一小時內去到。最重要係玩完行完可隨意近近地找間餐廳食飯。唔洗回家煮。重可食埋消夜。

珍珠宮

1mocha 發表於 23-9-11 05:12
香港可以每日食吓唔同的食物。約朋友去行山都多地方去。又有不同離島。

有時又可去太安樓食吓平民美食, ...

.

珍珠宮

JoeyYung1234 發表於 23-9-11 05:03
做事效率低: 即係工作上冇咁辛苦,唔會好似香港咁chur ...

,

禁止訪問

伯爵府

LedTV 發表於 23-9-11 00:48
我淨係覺得佢地生活費好平
朋友$20000 月
夠住屋 洗費 興趣班 (一個女)

要計埋個搵錢少咗又交多咗稅
始終香港供樓係儲緊錢
個邊係住屋同停車場慳咗,但讀公立質素好參差,到中學就知,真係要冇乜要求先得。
你朋友20000係最低生活要求個種,你在香港保持咁嘅質素,唔出街食讀公立冇保險唔比家用閒時去效野公園等,都可以慳唔少。
個邊騎馬係平民野就冇得比。

大宅

Forgetmenot999 發表於 23-9-11 03:29
有位移咗英國三年嘅youtuber 叫煮家男人,反送中之後移咗英國,見佢好享受嗰邊生活,喺英國食得好、住得好、 ...

Bob叔有錢

伯爵府

sasa@uk 發表於 23-9-11 05:25
咁真係每人生活品味要求都唔同
我時時話我fd 住嗰度好荒蕪 , 下下要揸車 , 但佢地鍾意踩單車 行山 跑步 ...

其實在香港都可以住山卡拉唔貴,然後日日行山踩單車跑步踢波等,不過香港人唔會囉。

珍珠宮

mandy952 發表於 23-9-11 00:03
一定要識揸車,冇香港咁多野食
住嘅地方一定大過香港
香港生活比較多姿多采
我屋企人係外國,天貓免運費,仲有時送幾百蚊coupon買野

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

JChan 發表於 23-9-11 00:14
英國 免運費
https://www.temu.com/uk/

百分之百、價錢已計埋運費~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

今年暑假,幾家移民咗嘅朋友都有返嚟放暑假,我都有分別問下佢地英國住習唔習慣,大家感覺都好唔同
A: 英國好悶,搵錢少,無嘢玩食嘢選擇少,佢話等小朋友讀完書就返香港
B: 英國生活ok, 放假去公園,博物館,悠悠閒閒,都鐘意英國生活,亦懷念香港可以同親友去街去旅行嘅日子,兩邊各有各好
C: 返嚟一星期已經想返英國,佢覺得香港又熱又焗,人多車多,鐘意英國寧靜生活
所以好睇你咩性格想要咩生活

琥珀宮

JChan 發表於 23-9-11 00:14
英國 免運費
https://www.temu.com/uk/

唔係全部都有呢,好多都冇

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mandy952 發表於 23-9-11 06:57
唔係全部都有呢,好多都冇

可以集運,咩都買到,淘寶深圳集運倉,再寄英國,同平時集運返香港一樣,運費當然有分別。
而家好多網購海味、日韓貨品。比起廿幾年前,方便好多好多。
其實英國咩都有,真係好睇個人選擇,唔一定要淘寶。

子爵府

回覆樓主:

親人移民30年看法:
- 雖然交稅成40-50%,但覺得有work life balance,多d時間陪家人
- 中意住house,香港佢一世買唔到呢個空間
其實主要係呢兩點吸引佢,其他不是重點(佢係香港就鍾意成日返內地玩/成日出街玩既人,不是休閒type)。同埋佢系花咗千萬買咗靚校網屋。中學諗住比細路去Grammar school/private。老實講如果佢大把錢,相信會返黎香港買大屋住。但條件限制下,佢覺得英國居住環境+工作生活「好d」。

琥珀宮

三國1 發表於 23-9-11 00:31
我仔話直頭係飲食沙漠,連鬼仔同學都覺得,呀仔每次放假返嚟都要狂食儲磅等返到去開學時夠磅減返,佢哋做野 ...

嗰度對於唔煮飯嘅人黎講都幾痛苦

珍珠宮

睛靈勳章

JoeyYung1234 發表於 23-9-11 05:03
做事效率低: 即係工作上冇咁辛苦,唔會好似香港咁chur ...

有樣嘢外國同香港好唔同,外國傾向一大班人在某某屋企聚會,可能有咩做,屋企張枱都大好多

子爵府

crazypaper 發表於 23-9-11 06:39
我屋企人係外國,天貓免運費,仲有時送幾百蚊coupon買野

聽講 又被美國話涉國安,可能好快天貓國際沒得買

子爵府

我朋友移咗去破產城市,日日係fb唱好架,仲話搵2,3萬都可以住大屋(兩層),大把錢儲,我地搵10萬係香港都係一般生活,其實都幾羨慕,不過唔知佢有幾成係講真。

子爵府

zitamamama 發表於 23-9-11 07:23
我朋友移咗去破產城市,日日係fb唱好架,仲話搵2,3萬都可以住大屋(兩層),大把錢儲,我地搵10萬係香港都係 ...

咁其實去深圳都可以住大屋。福田1000呎4房都係1萬租。生活多姿多采好食好玩。點解要去破產城市。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

shirley784 發表於 23-9-10 23:45
除左教育好 , 其實在果邊既生活如何

淨知要交既稅比香港多

首頁
12345...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊