自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

nicholasmom 發表於 24-2-2 14:25
我細個住城寨天台屋,飛機直頭喺你頭頂經過!

仲記得細個喺李基醫務所排隊睇醫生,對面就係城寨,細細個一直都唔敢入城寨,雖然我喺九龍城住

大宅

麟媽媽 發表於 24-2-2 12:20
我好鍾意啟德機場,我有好多好多回憶,有日我睇新聞淘寶,講啟德機場關閉,我唔知點解一路睇,啲眼淚不自 ...

第一次搭飛機就系啟德,跟住啟德就搬了

琥珀宮

回覆樓主:

1991-2018年間,係港島返工有25年,未住過港島,未見過電車有卡車,幅相應該係早過1991年,認得係北角春秧街,小福建街。

琥珀宮

麟媽媽 發表於 24-2-2 12:20
我好鍾意啟德機場,我有好多好多回憶,有日我睇新聞淘寶,講啟德機場關閉,我唔知點解一路睇,啲眼淚不自 ...

我相反,啟德關閉冇感覺,仲好,我家係機場範圍,飛機不斷飛過,夜晚成十點幾一樣有飛機飛,造成好大噪音。

最記得學校要錄一段錄音交返去,我錄幾次不成功,因飛機過,所以計時,2分鐘一架,飛機低到飛過可望到機底,太擾民了。啟德搬走係好事,絕無不捨得感覺,當時只係擔心第時去機場咁遠,交通點算啫。

男爵府

麟媽媽 發表於 24-2-2 11:57
我記得之前係度講過電車有拉卡,當時好多JM話想象唔到,剛剛係網上面見到呢張相,就分享下,粉藍色就係拉卡 ...

我地以前叫拖車

別墅

大宅

2024勳章

回覆 麟媽媽 的帖子

你講懷舊, 有無人像我的童年一樣, 老豆老媽任你周街走, 有幸自己親眼見過呢3張照片中現在已不存在的建築物呢?
我見到這個英倫風格的建築物時, 是小學4年級, 當時已經開始清拆

這個古堡, 在它清拆前的1981年, 我爬牆入去, 老派的富人生活對一個屋邨細路很震撼

這間酒店是1976手拆的. 我童年時去中環, 覺得是另一個星球的地方. 所以我後來去倫敦工作時, 住Savoy酒店, 便好像重見這間酒店一樣

子爵府

yan_yan_mummy 發表於 24-2-2 12:13
八十年代以後出世或落嚟香港應該冇見過「拖卡」(我唔叫拉卡)。
...

無記錯,84年之後因為嘈音問題而取消拖卡

大宅

2024勳章

crt1234 發表於 24-2-2 17:57

我最後一次坐拖卡是1982年, 我記得取消拖卡主要原因是3個
1. 成本 拖卡要請多一個員工做收銀
2. 噪音.
3. 阻住地球轉. 有拖卡的電車要開得慢一些, 試過轉彎時, 司機沒有減速, 成架車翻車
我最記得我中一時, 有拖卡的電車, 即使是大直路, 我仍可以跑得快過佢.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

dougiewoodie 發表於 24-2-2 17:53
回覆 麟媽媽 的帖子

你講懷舊, 有無人像我的童年一樣, 老豆老媽任你周街走, 有幸自己親眼見過呢3張照片中 ...

前輩您好
相片是你私人珍藏嗎?
第一張是中環舊郵政總局,現址是環球大廈。我最後一次有印象入去已經是4、5歲的事,記憶日漸模糊,依稀記得好似是陪爸爸去發電報。
第二張應該是半山堅道余東璇古堡,這間沒有去過,反而淺水灣的余東璇古堡偶然坐巴士會經過。
第三張應該是置地廣場前身的Gloucester Hotel, 再之前就係香港大酒店。富貴人家地方,未入過呢

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

crt1234 發表於 24-2-2 17:57

我印象中拖卡冇門,當年不少中環壯男夠手力腰力腳骨力,捉實拖卡門兩邊扶手,捱到下一站冇西落車就唔駛畀錢

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

baby_lover 發表於 24-2-2 14:00
以前外公住黃大仙,細個拜完年落去掃街買嘢食,好多流動小販,除咗你講啲嘢食,仲有炸大腸,臭豆腐,炸蘿 ...

講開探親戚,我二舅父係住喺彩虹邨嘅,媽咪會帶我哋去探佢地,我記得嗰度有一條瀡滑梯,兩層樓咁高,我行咗上去之後,腳仔軟企喺上面呱呱聲大喊,之後我表哥抱返我落嚟,比佢哋笑到而家。

大宅

2024勳章

yan_yan_mummy 發表於 24-2-2 19:08
前輩您好
相片是你私人珍藏嗎?
第一張是中環舊郵政總局,現址是環球大廈。我最後一次有印象入去已 ...

你全對

這些照片不是我的私人珍藏. 但因為我去這3個地方時, 是個10歲的細路自己一個人去, 所以這些建築物的印象到現在 仍是歷歷在目. 每次重温這些照片, 腦海便響起somewhere in time這首音樂.

你講起去舊郵政總局發電報, 我想起小學時有個補習學生的爸爸是做行船的, 家裡有急事便只可以去舊郵政總局發電報通知爸爸. 所以我細路仔時, 見到發電報的人在舊郵政總局填表, 覺得很神奇.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

baby668 發表於 24-2-2 12:18
回憶總是美好的

當年只見飛機頭頂飛過,但冇相機影低

大宅

2024勳章

麟媽媽 發表於 24-2-2 19:49
講開探親戚,我二舅父係住喺彩虹邨嘅,媽咪會帶我哋去探佢地,我記得嗰度有一條瀡滑梯,兩層樓咁高,我行 ...

以前啲屋邨遊樂場, 太刺激. 我小學1年班瀡滑梯時, 鉄片把我條褲浪劃開個大洞變成開浪褲 , 幸好無人見到

伯爵府

dougiewoodie 發表於 24-2-2 18:14
我最後一次坐拖卡是1982年, 我記得取消拖卡主要原因是3個
1. 成本 拖卡要請多一個員工做收銀
2. 噪音.

我細個最鍾意坐拖卡
記得上車買票,落車收票,唔知有冇記錯!

男爵府

yan12345678 發表於 24-2-2 12:25
臨近新年我都回憶下細個新年嘅事,細細個(emoji)完利是就一落街好多流動小販,有炸雞髀、炸番薯、炸魷魚鬚 ...
尤其忌廉思樂冰超好味!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

dougiewoodie 發表於 24-2-2 20:50
以前啲屋邨遊樂場, 太刺激. 我小學1年班瀡滑梯時, 鉄片把我條褲浪劃開個大洞變成開浪褲 , 幸好無人見到
...

彩虹邨除咗有呢條鐵片sir滑梯之外,仲有一條矮啲係石造㗎,好硬sir 完pat pat痛

侯爵府

麟媽媽 發表於 24-2-2 19:49
講開探親戚,我二舅父係住喺彩虹邨嘅,媽咪會帶我哋去探佢地,我記得嗰度有一條瀡滑梯,兩層樓咁高,我行 ...

我60後,細個住港島,維多利亞公園都有一個類似嘅,好高嘅滑梯,我夠膽sir㗎!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊