自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

mummylamlam 發表於 24-4-16 15:10
有無聽過老人家話坐月咩都唔食得?又話唔好食咁多菜、又話主要飲好多雞湯,仲買咗非常多補品嚟我屋企,我未 ...

我百無禁忌,咩都做,想食咩就食。沖涼洗頭、落街散步 食 tea 食宵夜。。。仲餵全人奶呢, so far 咁多年大細都健康。好在我媽自己都唔跟傳統 我99多說話但唔同住,我理得佢。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

基本上由 懷孕到坐完月,其實我都唔係話好正式咁跟住老一輩嘅說話去做,好似我懷孕嘅時候我完全冇為意唔可以染頭髮,工作嘅關係我要見客,所以我都有去染頭髮直至到七個月,我肚好太大,唔可以瞓喺salon嗰啲櫈,所以先至停止咗冇去染髮, 坐月嘅時候,基本上餐餐都係雞湯,坐完月之後,我係一年冇食過雞,坐月時,我會去健康院之後,偷偷地去超級市場買朱古力曲奇餅鹹蛋呢類我自己鍾意食嘅嘢,當然隔日洗頭,已經係我嘅極限。

同樓上嗰位姊妹一樣,我老媽子亦都係一個百無禁忌嘅人,所以我又冇乜所謂,好彩咁多年身體都冇乜嘢。。

水晶宮

全部都無跟
開刀第二日落得床已去沖涼洗頭搵可樂飲
唔覺身體有差到,依然幾tough 好少病
有腰骨痛但原因係core muscles 唔夠力,有做運動嗰排會唔痛

我媽無跟傳統坐月,身體好好工作到70 (佢係老闆工作狂)

子爵府

有無聽過老人家話坐月咩都唔食得?又話唔好食咁多菜、又話主要飲好多雞湯,仲買咗非常多補品嚟我屋企,我未 ...

冇,生完響醫院日日都有凍野食。

伯爵府

Janlau128 發表於 24-4-16 17:09
唔駛內疚,我自己有遺傳濕疹,我有左都冇特別戒口,我開頭都以為會遺傳濕疹俾個女,但好彩佢冇事,皮膚遺 ...

我以前冇濕疹, 就係第二胎開始我自己都有濕疹,所以細嗰個都可能有少少關係

珍珠宮

冇跟,日日出街唔戴帽,濕水,洗頭沖涼,等得人做我自己做咗

男爵府

Nbs 發表於 24-4-16 18:04
全部都無跟
開刀第二日落得床已去沖涼洗頭搵可樂飲
唔覺身體有差到,依然幾tough 好少病

同你差唔多。基本上百無禁忌。
可能我由後生開始有做運動, 冇三高,冇痛症, 身體健康。

水晶宮

saladgab 發表於 24-4-16 23:01
同你差唔多。基本上百無禁忌。
可能我由後生開始有做運動, 冇三高,冇痛症, 身體健康。
...

我都覺得我係生完bb 無時間做運動所以腰骨痛
除此之外其實身體幾好,到而家都係好少病,即使中covid 我都只係兩聲咳完全無燒無其實病徵

男爵府

Nbs 發表於 24-4-16 23:06
我都覺得我係生完bb 無時間做運動所以腰骨痛
除此之外其實身體幾好,到而家都係好少病,即使中covid 我都 ...

我又同你差唔多。 中招只有微燒,兩天就好番,喉嚨冇事所以完全冇咳呢樣野。屋企人好番咳足一個月。
生完B頭3年都曾經冇乜時間做運動,所以試過夜晚11,12點才去屋苑內街跑步。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇,一生完就食魚生,日日洗頭,都係有掂凍水,唔駛做咩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我個仔早產, 我出院第2 日, 巳經要出街返醫院睇仔
到個仔夠磅出院返屋企, 要洗奶樽, 幫bb 沖涼, 洗衫,....
日日洗頭沖涼, 濕水, 飲凍野, 無特別飲食
唯一就係洗完頭, 即刻用風桶吹乾d 頭髮

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

無咩點理
阿仔4月出世
我媽仲叫我戴帽,手套,著襪
我話我個要依家滴緊汗
我叫佢試下

佢即刻笑左多聲
點可能唔沖涼
不過坐月有親戚幫手

珍珠宮

完全冇

琥珀宮

有,身體仲好左

大宅

回覆樓主:

立即回家沖涼洗頭 用二個風筒吹
開刀冇補湯 冇人奶 飲食都清淡
一個月之後先魚湯
奶茶有飲
都十幾年 冇身體差 總好咗
反而胎B就小心啲

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

有跟足食物方面,坐左2個月,覺得個人體質都轉變左
但我係隔日洗頭

子爵府

野食都有跟,沖涼洗頭就無喇,我日日沖涼,隔日洗頭,同埋成日短衫短褲

水晶宮

saladgab 發表於 24-4-16 23:12
我又同你差唔多。 中招只有微燒,兩天就好番,喉嚨冇事所以完全冇咳呢樣野。屋企人好番咳足一個月。
生完B頭 ...

我今個星期都的起心肝做返運動,約咗我個trainer 喇。我女好醒瞓,所以我連佢瞓着咗都唔咁離開屋企,怕佢醒又要我。

水晶宮

我試過小產完,學人食滴雞精食咗一個月,跟住嗰次經期爆血成褲成腳成地成鞋都係,我坐緊嗰張凳直頭一氹血。事後有人同我講,身體好走去補就會咁,唔知係咪。

男爵府

Nbs 發表於 24-4-16 23:36
我今個星期都的起心肝做返運動,約咗我個trainer 喇。我女好醒瞓,所以我連佢瞓着咗都唔咁離開屋企,怕佢 ...

加油!

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊