跳至

首頁

尾頁

別墅

YESYESar!!!
^^
我都係咁諗呀!!!

原帖由 心朗小B 於 09-11-19 15:07 發表
Haha... checked that my son's X'mas party is in afternoon, then it should be OK for my family to go. If we both can go there, may be we can say hello to each other!

男爵府

原帖由 happysusuki 於 09-11-18 14:09 發表
好似話英皇第二係新D所以設施新正D,但就同英皇書院無聯繫架喎,只係好耐以前英皇畢業既校友開架咋,同英皇書院有聯繫既有李陞同般官

李陞同般官係咪要等大抽獎先有得報?李陞會否好dd,因般官好似話近地鐵排氣口.

男爵府

原帖由 mama530 於 09-11-19 00:05 發表

係就係南區,不過佢係直資,
住邊度都考得,
不過就遠左少少LOR。。。
(不過如果佢肯收我D小朋友,我就一D都唔怕遠。。。

咁細個要去咁遠返學,唔係幾好吧?除非學孟母3遷啦

大宅

我今日都交左留位費喇,19/12個x'mas party都會去呀

今日去交留位費時,個職員處理緊佢d文件 叫我放係枱面,我聽唔清楚佢講咩,因為好細聲,好自然咁問佢"咩呀?"佢即時好串咁"啤"一"啤"我,再叫我放係枱面...我同老公都好驚訝d職員咁無禮貌...mouth:

大宅

以我理解,政府個d小學係要大抽獎,抽獎過後有位多既學校先可以自行收生面試

原帖由 Gogojuly 於 09-11-20 14:50 發表

李陞同般官係咪要等大抽獎先有得報?李陞會否好dd,因般官好似話近地鐵排氣口.

男爵府

原帖由 happysusuki 於 09-11-20 18:00 發表
我今日都交左留位費喇,19/12個x'mas party都會去呀

今日去交留位費時,個職員處理緊佢d文件 叫我放係枱面,我聽唔清楚佢講咩,因為好細聲,好自然咁問佢"咩呀?"佢即時好串咁"啤"一"啤"我,再叫我放係枱面...我同老公都好 ...

你係交住留位費先定已決定比小朋友讀禮賢會呀?若已決定,咪唯有安慰自己係老師教小朋友,唔係個文員教囉mouth:

男爵府

原帖由 happysusuki 於 09-11-20 18:04 發表
以我理解,政府個d小學係要大抽獎,抽獎過後有位多既學校先可以自行收生面試

若自己考到私校,仲可唔可以報大抽獎呀?

男爵府

理論上私校係可以, 直資唔可以
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-11-21 21:09 發表
理論上私校係可以, 直資唔可以

係咪實際上不可行?

男爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-11-22 16:01 發表

係咪實際上不可行?
其實最好先問清楚私小的安排會怎樣, 若果有簡介最好就去聽下, 因為每間私小都有唔同o既安排的 ...
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 爸B勳章

我都嚟報到, 囝囝成功轉咗上午班~~

男爵府

Caine Road True Light accept my son as AM class but I will give up the offer after discuss with my husband. He like Renish very much.
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

男爵府

Good! We will become classmate!
原帖由 blackgirl 於 09-11-23 09:19 發表
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解你可以成功轉咗? 可唔可以話我知? 我交錢時也是第一時間遞上轉班信. 看到你的留言, 己馬上打過去, 校長話80位上午班, 她出90位上午信 是多咗, 都怕安排不了. 我說有朋友成功轉咗, 她說沒這回事.

原帖由 blackgirl 於 09-11-23 09:19 發表

複式洋房

呢間幼稚園俾我0既印象係, 各別員工好冇禮貌, 黑口黑面, 行政混亂, 同一個校務處處理同一件事, 可以唔同人講唔同說話. 可能因為佢0既小學派位唔錯, 先會有上述0既缺點, 高傲, 唔驚冇學生收, 就算有眾多缺點, D家長都一樣想爭住入讀. 無一間學校係完美0既, 如果你選擇佢, 就要接受佢所有0既優點同缺點.

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 爸B勳章

我都係靠寫信轉上午班, 但我一收到信就寄信去, 應該比你早apply, 所以成功轉到

睇情形, 下一次可以轉上午班就要等真正註冊, 有家長無交學費時, 先知有無上午班位多出嚟! 祝你好運

原帖由 許咪咪 於 09-11-23 09:52 發表
點解你可以成功轉咗? 可唔可以話我知? 我交錢時也是第一時間遞上轉班信. 看到你的留言, 己馬上打過去, 校長話80位上午班, 她出90位上午信 是多咗, 都怕安排不了. 我說有朋友成功轉咗, 她說沒這回事. :cryin ...

別墅

咁樣的學校? 仲要講, 沒這樣一回事! 沒人成功轉到? 我對這樣的學校, 無晒信心了!

原帖由 blackgirl 於 09-11-23 14:03 發表
我都係靠寫信轉上午班, 但我一收到信就寄信去, 應該比你早apply, 所以成功轉到

睇情形, 下一次可以轉上午班就要等真正註冊, 有家長無交學費時, 先知有無上午班位多出嚟! 祝你好運

...

男爵府

其實根本世途險惡, 我地做0甘多化年人冇理由唔知... 有時又要看當時家長點問 or 佢地互相有否錯誤理解. 我信間間學校都有人話好同唔好... 正如自己仔女讀書都要有 家長有心培育子女先得. 呢間學校可能行政上有人覺得不好. 但街坊意見都係好好. 所以我都會選擇 !

別墅

喳實我都明白, 太多人想轉上午班, 未必個個都安排到. 但系身為行政人員, 講嘢唔使吓吓話, 沒呢回事. 你話有的話, 你講個名俾我知....
原帖由 心朗小B 於 09-11-23 15:53 發表
其實根本世途險惡, 我地做0甘多化年人冇理由唔知... 有時又要看當時家長點問 or 佢地互相有否錯誤理解. 我信間間學校都有人話好同唔好... 正如自己仔女讀書都要有 家長有心培育子女先得. 呢間學校可能行政 ...

大宅

我又覺得校長無必要講大話喎,無理由做壞榜樣架,我估係其他職員將轉左上午班既mark底左,而校長唔知情囉其實唔使擔心喎,經過一輪SPC SKH取錄之後,應該上午班仲有位架喎

首頁

尾頁

跳至