自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

子爵府

好心UP。。。

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

原帖由 heidys 於 10-8-25 15:33 發表
我家用個鎖匙圈圈住個窗花. 暫時bb仲細未識開. 大家知唔知幾大開始要轉鎖呢?

唔好問幾大啦~快D去加把鎖啦....如果妳BB超醒目,咁咪早D識整開....

禁止訪問

男爵府

我真係唔明得一個細路都唔帶佢出街~
小朋友係麻煩d!
不過總好過有咩事上黎後悔莫及呀!
都唔係第一次啦~新聞都有講啦!
點解仲會發生架!

我夠嫌麻煩啦~我有3個小朋友
拖3件出街你地估好好玩咩?
佢地一唔係周圍走
一唔係坐係架車就扮小丑
引到周圍d人望晒過黎= ="
我做阿媽ge叫佢地唔好嘈又叫佢地唔好玩
係咁叫d人又望望望...我好想搵lon捐tim!

所以買菜都會揀佢地返左學
屋企有人睇住,我先會一個人出街
如果真係無人睇住辛苦d都帶埋出去!
留低佢地係屋企,好驚佢地會出事!

唔好再留低小朋友係屋企喇~
嫌麻煩好過後悔都太遲啦~
]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/comcom/30.gif[/img]

大宅

原帖由 heidys 於 10-8-25 15:33 發表
我家用個鎖匙圈圈住個窗花. 暫時bb仲細未識開. 大家知唔知幾大開始要轉鎖呢?

o歲開始.
比自己同所有屋企人習慣次次鎖窗.

大宅

又死一個~ 點解講左九萬次啦, 又有咁多案例, D家長都唔識驚, 唔識提高警惕??

真係針唔(吉)到肉唔知痛..唉! 小朋友係無辜架~ 好心痛!

千萬不可獨留子女在家~~

大宅

很慘很慘.

雖然我知件事已經發生左, 但好想知個媽咪係咪新來港人士. 我個人覺得, 本土生長的港人已經有一定既文化, 識分輕重. 唔會再咁大意.
又或者, 唔知呢個媽媽係咪又係太年輕, 冇意識既媽媽.

前幾個星期, 我去樂富apita, 行行下, 聽到有個媽媽大叫搵仔. 我同老公都幫手去望下, 到佢搵得返個仔, 就鬧個仔自己行開, 佢個仔只係2歲or below, 真係人都巔. 個媽媽係新來港人士. 真係唔見就識驚, 但搵到又賴個仔自己走開. 唔係人o黎嫁.

子爵府

醒目開學勳章

唔好話新來港人士唔多留意呀...我個朋友.. 2公婆都係香港人..咁又點..佢2個咪又係成日獨留小朋友係屋企...佢地話哦..佢小朋友好乖唔會週圍爬哦 (5yrs)...提又提過, 鬧又鬧過佢地..都係無用...幾鬼想報警拉佢地呀. :tongue: :tongue:

原帖由 dlmcdlcl 於 10-8-25 17:00 發表
很慘很慘.

雖然我知件事已經發生左, 但好想知個媽咪係咪新來港人士. 我個人覺得, 本土生長的港人已經有一定既文化, 識分輕重. 唔會再咁大意.
又或者, 唔知呢個媽媽係咪又係太年輕, 冇意識既媽媽.

前幾個星期, 我去 ...

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都有2個小朋友(3歲同1歲多),依家肚內亦有1個

我都係拖1個,推1個去買送
2個B好多野講,係就會俾人望住
不過真係從來都冇諗過留佢地0係屋企去買野

就算係丟垃圾(一出門就係樓梯擺垃圾桶),我都係好不得意的情況先打開晒門去丟

買唔到送,我寧願叫外賣

真係好唔明D人諗咩!!
點解可以放低個小朋友就咁出左去
有咩理由都好,都唔可以留低個小朋友一個人
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

大宅

就算係出門口掉垃圾都唔會留低個小朋友啦....唉.

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

點解成日都有呢D事發生架?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 wwcuy 於 10-8-25 16:51 發表

o歲開始.
比自己同所有屋企人習慣次次鎖窗.

我都係...個女出世之後就即刻鎖曬...呢D野要早D預防,,,警惕自己~~

侯爵府

侯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

大廚勳章

原帖由 miffymiffy 於 10-8-25 09:42 發表
無裝窗花, 定係單獨留兒童在家 ?

首頁

尾頁

跳至