跳至

首頁
12345...56

尾頁

男爵府

畀面勳章

原帖由 YTbaby 於 11-2-22 12:06 發表
想問下大家會唔會去BB 展ar ?

我星期四會去一田個bb展呀~

到時有咩平返黎報告~

大宅

做一個好mama真係唔易呢, 啱啱搵完疫苗資料, 又要搵保險資料, 跟住又話要搵學校.......

大宅

畀面勳章

唔係ar..

荷花係會展果個ar 2/25-28/2011, 今個星期ar~

原帖由 hehehahakawaii 於 11-2-22 12:20 發表
bb展..你係咪講緊一田個個?

大宅

畀面勳章

好ar~thanks thanks~!

原帖由 gloomy1115 於 11-2-22 12:52 發表

我星期四會去一田個bb展呀~

到時有咩平返黎報告~

大宅

畀面勳章

我係完全唔知咩學校好.... 所以一d都冇search 過~~

我連保險都未搵.... 我係一個懶mami la~

原帖由 hehehahakawaii 於 11-2-22 12:24 發表
尋日都有上網睇過下附近有咩學校...因為我打算兩歲就俾佢返學...因為唔係間間都有...而家睇定..今年年尾就要去報架喇...因為我阿B11月尾出世..應該可以趕得到做細b...

...

大宅

剛睇教協報, 去教協打針, 輪狀口服疫(3次), 每次$460, 水痘針都係$460, 抵唔抵?

禁止訪問

陪月勳章

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 chermama 於 11-2-22 11:12 發表
時間過得真係快, 阿B都就快三個月大, 我又就嚟要返工, 好唔捨得, 依家日日都對住阿B, 3月1日返工肯定會好唔慣, 到時要响公司泵奶, 返去又要做番3個月無做嘅工作, 真係有排忙~

依家開始睇學校, 要幫阿B報名嘞, 真係 ...

我都諗住過兩日同阿囡去救世軍報名呀!因為近屋企,C啦,好擔心會無位添!真係要報多幾間先得LU﹐希望阿囡係大囡易收D啦!

保險方面真係未開始揀呀,都唔知點揀好。有無MAMA分享吓呀!

禁止訪問

陪月勳章

複式洋房

http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/index.htm

呢個網址有好多間學校嘅資料...資料都好詳盡..大家可以睇睇有無啱心水...

大宅

教協460X3=$1380..好似唔算好抵呀..同埋仲要同亞B搭的士去食...
我家附近食2劑...630X2=$1260

禁止訪問

陪月勳章

別墅

Very agree with sasa, 第1胎真的超掛住, 一日打勁多次電話返去, lunch 又去行街睇下玩具衫仔等等, 總之囉囉亂咁, 到第二胎就容易適應好多!

嘩你地咁快就諗學校啦? 回想大女2007年出生個陣我頭一年都未諗過佢讀書的野, 係咪而家competition越來越激烈!!!???

原帖由 sasa612 於 11-2-22 11:18 發表
早呀, 1/3相信大部份媽媽都會返工了....到時大家又要狂追post.

初初返工會好唔慣架, 尤其你地第1胎, 特別miss, 不過多d上黎呻下, 會relax d ~

幼稚園呢, 救世軍真係好跨架, 一有出世紙就可以申請, 所以我地年尾bb ...

禁止訪問

陪月勳章

複式洋房

我會呀..所以而家都搵緊兩歲就有得入學嘅幼稚園...

原帖由 傑小子 於 11-2-22 15:11 發表

係lor,而家可能競爭大左,讀bb班都要出年讀,今年報啦~有冇諗過比bb讀bb班,等佢適應下返學??

別墅

BB班係味即係指nursery? 我大女係0703屬大仔b都有讀架,有讀真的好d, 起碼到k1 出去interview會冇咁怯!所以我都會比細佬讀,同埋我地10121011都係超細仔,為加強競爭力更加要讀呀!
Nursery之前都有比大女返playgroup, 當玩下唔好咁怕人,但唔好預好學到野囉!

原帖由 傑小子 於 11-2-22 15:11 發表

係lor,而家可能競爭大左,讀bb班都要出年讀,今年報啦~有冇諗過比bb讀bb班,等佢適應下返學??

男爵府

經過大女後, 真係發覺年底出世好蝕底...interview時, 年頭同年尾差好遠...我女0802, interview時好叻, 但見有d年底出世的, 講野都未識...

你地會唔會考慮比個b做下年嘅大仔呢 ?? 我就考慮緊 !

原帖由 sandy66 於 11-2-22 15:32 發表
BB班係味即係指nursery? 我大女係0703屬大仔b都有讀架,有讀真的好d, 起碼到k1 出去interview會冇咁怯!所以我都會比細佬讀,同埋我地1012/1011都係超細仔,為加強競爭力更加要讀呀!
Nursery之前都有比大女返playgroup, 當玩下 ...

大宅

我應該唔會比我個B做下年大仔啦.......係咪好多幼稚園會分大仔班同細仔班既呢??

禁止訪問

陪月勳章

別墅

我會比細佬做下年大仔,因為大女入左培正,佢收生本身都要大仔,例如2011入學的,只會收20079月至20088月出世的小朋友,加上有家姐係度讀緊希望會有優勢。
但int培正之前一年,都會試下int d冇呢個要求而又幾好的學校,如果好彩入到都會讀住先!

原帖由 sasa612 於 11-2-22 15:52 發表
經過大女後, 真係發覺年底出世好蝕底...interview時, 年頭同年尾差好遠...我女0802, interview時好叻, 但見有d年底出世的, 講野都未識...

你地會唔會考慮比個b做下年嘅大仔呢 ?? 我就考慮緊 !

...

首頁
12345...56

尾頁

跳至