自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

高壓~~一定唔俾戴!!

同學仔戴係人地o既事, 佢係自己個女就一定唔俾...

仲讀緊書返緊學, 學咩人扮靚呀!!講多兩講直頭禁埋佢唔俾佢同同學出街!!

(當年我地咪又係一樣係高壓政策下成長...連化個妝, 著條吊帶裙都唔得啦)

男爵府

OnDIETMaMi_48KG 發表於 12-4-3 10:44
我唔讚成, 因為冇咁既必要, 戴壞眼就麻煩!!

帶到發炎都死啦..... 我以前試過,清潔得唔乾淨,帶到眼角膜發炎,
時不時流 d 野出黎,要睇眼科,停帶con 一排至好番.....

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小泳 發表於 12-4-3 10:51
好多時壓力越大, 反抗力越大(吾係你面前反啫), 係適用係好多人身上,

從小係甘一定無問題!!

如果個女係 F. 3 ,話去街要去到零晨兩點先返,怎對應?佢話佢個個都係玩通頂,佢係最早一個!

我同子女講,係佢地大學畢業前,都係我話事!

.

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

小泳 發表於 12-4-3 10:40
佢話同朋友去眼鏡舖買, 有牌子的~
同朋友一齊買,就係想同朋友一齊用,好難完全禁止喎.大強硬禁止怕會影響你們的關係,再遲少少到反叛期,就唔會再同你溝通聽你講.

慢慢來,比小小時間佢,先同佢約法三張,講明咩場合時間先可以帶,同約定試下帶一段時間,再檢討下有無對眼睛有影響.

同佢上網查下個牌子型號資料口碑,看下係咪正牌貨.再找多啲有關大眼仔利害資料比佢睇,等佢明白未係時候帶,自然就會放棄.

大宅

Sumyeema1 發表於 12-4-3 10:51
系咯
d 錢系邊度來?

中學有一佰蚊 SAVING, 好出奇?
d r m f s l t d'

大宅

yoma1975 發表於 12-4-3 10:56
同朋友一齊買,就係想同朋友一齊用,好難完全禁止喎.大強硬禁止怕會影響你們的關係,
再遲少少到反叛期,就唔會再同你溝通聽你講.

慢慢來,比小小時間佢,先同佢約法三張,講明咩場合時間先可以帶,同約定試下帶一段時間,再檢討下有無對眼睛有影響.

同佢上網查下個牌子型號資料口碑,看下係咪正牌貨.再找多啲有關大眼仔利害資料比佢睇,等佢明白未係時候帶,自然就會放棄.

謝謝~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yoma1975 發表於 12-4-3 10:56
同朋友一齊買,就係想同朋友一齊用,好難完全禁止喎.大強硬禁止怕會影響你們的關係,再遲少少到反叛期,就唔會 ...

其怪 ! 中一帶黎做咩??

佢話要化妝出街都比?

.

ncoo    發表於 12-4-3 11:02
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

太細個,最好16歲先,我一定唔准.

大宅

ncoo 發表於 12-4-3 10:51
比佢試下一兩次無防, 因細路唔試過唔心息, 帶得多會絕對禁止, 佢發育未成熟, 靠大人同佢決定, 免得大個識諗 ...

佢已應承我會好少載。

其實佢其他方便算乖, 讀書, 課外活動都 OKAY, 又幫手做屋企野....

閒餘 RELAX 時鍾意上網/同朋友講美容, 化粧果啲....

禁止訪問

子爵府

回覆:阿女中一, 買左對大眼仔, 話有時先載下喎,你地會禁止嗎?

仲做緊女
可以話你知 我就係愈禁愈做個啲人
苦口婆心對我先有用

大宅

大家吾好搞錯, 我囡吾係話要好似載近視 CON 咁日日載,

係放假同朋友仔玩扮靚時先載喎~ mouth:
(E.G. 影貼紙相....)

禁止訪問

回覆:阿女中一, 買左對大眼仔, 話有時先載下喎,你地會禁止嗎?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我覺某d野係要強硬的,我仔都係呢個年紀,好多時佢地認為朋輩做得,自己又應該做得,完全無認知應否做?!作為家長就要扶正,為佢健康著想咁都唔聽,以後做乜都唔到父母理了?太顧及太自由只怕將來攪出亂子仲死。

男爵府

大力大力 發表於 12-4-3 10:56
從小係甘一定無問題!!

如果個女係 F. 3 ,話去街要去到零晨兩點先返,怎對應?佢話佢個個都係 ...

大力講得啱,自小就要管教啦.... 我女細個都有問我,幾時至可以帶con.... 我答佢
18 歲眼球發育完成咪得囉.... 自此,亞女都無問過我呢個問題,佢知我一定唔會比
佢18歲前帶con, 仲駛乜問呢

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

大力大力 發表於 12-4-3 11:00
其怪 ! 中一帶黎做咩??

佢話要化妝出街都比?
你點會明女人嘢,我小學時都想靚的,學人化下妝啦.化成點又另一回事,就算唔係化比人睇,係化比自己睇都會想化.

記得當年小4第一次化,化到眼眉無曬比人笑.

侯爵府

禁止

禁止訪問

男爵府

我會禁止law, 但禁止到嗎?

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至