自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:viva4ever 的帖子

我係工人,又係在職媽媽,屋企家務做得幾多就幾多😓冇計,有時dirty D都冇計

我有一個仔仔, 5/11/02出生

伯爵府

男爵府

引用:Quote:ahmiu1120+發表於+13-2-12+19:21+友

原帖由 kitty8088 於 13-02-12 發表
係咩!?好似唔係咁喎,勞工假可以補錢,但有薪年假就不能補錢喎,因為我早幾個月工人做滿左一年,我就打去勞處 ...
http://www.labour.gov.hk/tc/public/ConciseGuide.htm

請click第四章。
看page 3。
以工資代替假日的限制不論僱員是否享有法定假日薪酬,僱主仍須讓僱員放取該法定假日,或安排「另定假日」、「代替假日」。僱主不得以款項代替發放假日,即所謂「買假」。

珊瑚宮

引用:我工人都放足四日,好彩佢每晚都7:30就返

原帖由 FennieMan 於 13-02-12 發表
我工人都放足四日,好彩佢每晚都7:30就返黎,自動波做嘢,今朝仲洗完衫,拖埋地先出門口,真係好多謝佢, ...
Mine, too.

大宅

ahmiu1120 發表於 13-2-12 22:16
http://www.labour.gov.hk/tc/public/ConciseGuide.htm

請click第四章。

Thank you!見到了,不過唔明白點解佢地又打以下呢,會誤導喎

休息日自願工作
除受僱於工業界的 18 歲以下的青年外,僱員如果自願,可在休息日替僱
主工作。
如僱傭合約內有任何條件,規定僱員必須在休息日工作,才可獲發每年花
紅或年終酬金,均屬無效。
休息日工資
休息日屬有薪或無薪,應由僱主和僱員雙方協定。

子爵府

頭2日我出街, ok囉, 菲姐都每早做左野至出門口, 返到屋企通常未到7點, 清下d野, 幫我睇住個細既, very good ah. 今日話攰仲話唔出街, 全日係屋企. 無左佢我真係會好苦囉

男爵府

引用:Quote:ahmiu1120+發表於+13-2-12+22:16+htt

原帖由 kitty8088 於 13-02-12 發表
Thank you!見到了,不過唔明白點解佢地又打以下呢,會誤導喎

休息日自願工作
休息日 = 多數僱主揀星期日。
休息日要姐姐返工,可以出錢。

而法定假期 即勞工假 : 不可買假。

謝謝注意。

大宅

ahmiu1120 發表於 13-2-12 22:35
休息日 = 多數僱主揀星期日。
休息日要姐姐返工,可以出錢。

哦,原來如此,謝謝,清楚了

禁止訪問

回覆:工人放四日假, 自己做到隻屐咁揮手區!!!!!!

大宅

唉,有一次我試過叫我工人放平日補返當日要佢返工的,嘩...果日食緊晚飯佢聽到之後塊面仲黑過我屋企隻鑊,即時放下雙筷子唔食飯,話平日放假唔得,無人陪,由於我屋企無其他人,佢湊緊我個b,費事有咩事,咁同佢講放星期六拉,唉......真難做

男爵府

引用:Quote:原帖由+ahmiu1120+於+13-02-12+發表

原帖由 sailow 於 13-02-12 發表
可以在合約(出糧紙)上mark今個月其他day off 做sh.呢幾曰mark day off(regular off) payment instead就無抵 ...
法例假日 SH 必須放假。可以改日子,改within 60天代替,需48小時前通知僱傭。

***不建議教jm們,在文件上寫"初二至初四dayoff but payment instead"。姐姐之後可以用此文件告妳冇放佢假。這是自製的陷阱。

禁止訪問

引用:Quote:yvonnejesse+發表於+13-2-12+17:11+

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我從來無工人,唔知分別但黎緊會請工人,到時可能都會好似大家咁

大宅

Me me me & my c6

男爵府

我OK喎!姐姐出門前會打掃左先走,返到屋企又會幫手洗碗,所以我非常感謝佢。

禁止訪問

畀面勳章

引用:從來無工人,做得幾多得幾多+

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

對住2隻金霸王小魔怪,我今日都大叫左聲"姐姐,我好掛住你呀!"

伯爵府

我和 BB 都病埋,超可憐!!

凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

翡翠宮

隔日放

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

珍珠宮

工人放假,我ok喎,我鍾意自己處理家裡事情,湊孩子,平日返工無辦法才要用工人。

首頁

尾頁

跳至