烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-9+00:18+mode

原帖由 hinhin_ma 於 13-06-09 發表
你都講左啦,似蒸糕...即是水多, 你真是要留意減幾多水?? 提議你...暫時唔用預約, 扣起多D水, 一路打一路 ...
已经減到0.6水…再減就变左中式包…
以前用柏翠唔洗睇架…多数用老種…發得好好…未lost 過不过冇法包玩其实似依家用快速mode, 不过p 仔再快d,兩個鐘攪掂

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

motherlau 發表於 13-6-9 00:28
新鲜出焗!快速湯種朱古力包靓仔到爆所以真係唔明点解mode 1,2,3,会死得咁慘:igi ...

我覺得係熱, 即是P仔個位置唔係太通風散熱, 同埋夏天, 酵母係相對活潑, 晌夏天隨時可減酵母. 發酵時間較冬天短已足夠....用MODE 1,2,3 都成4,5HRS, 反而未必係好好...另外, 就係水份LOR,

你今次唔用老種?
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

motherlau 發表於 13-6-9 00:35
已经減到0.6水…再減就变左中式包…
以前用柏翠唔洗睇架…多数用老種…發得好好…未lost 過不过冇 ...

你用日清粉, 我覺得佢係唔太受水, 同金象比, 其實D 日本粉都是偏濕, 用水少D...其實最緊要都是睇個麵團靚唔靚先, 到佢打得光滑時先再講幾多成水....會好D...唔受到限制...
Stay Hungry , stay foolish !!

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-9+00:28+新鲜

我已經係孟母三迁由廳搬去厨房試…又再由厨房搬出廳

用p仔以黎,人人都話mode 2 好正,我兩个fd 都係…所以一直都想搵方法整好個mode 2,唔諗住用乜種乜種住…但係都成兩三个月都唔成功…為有就搵d乜種乜種出來啦湯種最快…所以就用佢先囉

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-9+00:35+已经

你用日清粉, 我覺得佢係唔太受水, 同金象比, 其實D 日本粉都是偏濕, 用水少D...其實最緊要都是睇個麵團靚 ...
係架!日粉用水少過金象DD……最慘人地用日粉得,我唔得 我fd 用皇后粉,用跟机食譜唔減水都得但我用皇后都係唔得

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-9+00:35+已经

你用日清粉, 我覺得佢係唔太受水, 同金象比, 其實D 日本粉都是偏濕, 用水少D...其實最緊要都是睇個麵團靚 ...
我差d想試埋00粉添啦…但又唔想浪费

翡翠宮

大廚勳章

motherlau 發表於 13-6-8 07:55
試過了!都係包仔

呢个用快速既~算高架啦!平时用mode 2仲冇佢咁高添
你出到呢個包,證明P仔無壞,係你份量/材料問題,你要遂樣試,睇下邊度出錯

其實最有可能都係酵母同水

翡翠宮

大廚勳章

motherlau 發表於 13-6-8 08:07
其实酵母我係由1.4加上去…因为唔發,所以加d加d咁…加到4-5g 先好少少…水就仲慘,我之前冬天用170水都ok ...
唔好亂減水,太小水個包都會發唔高,收腰有乜問題 ?我都唔知幾想自己收腰

翡翠宮

大廚勳章

hinhin_ma 發表於 13-6-9 00:27
你都講左啦,似蒸糕...即是水多, 你真是要留意減幾多水?? 提議你...暫時唔用預約, 扣起多D水, 一路打一路 ...
有時發過龍都會似鬆糕FEEL

翡翠宮

大廚勳章

motherlau 發表於 13-6-9 01:00
係架!日粉用水少過金象DD……最慘人地用日粉得,我唔得 我fd 用皇后粉,用跟机食譜唔減水都得:cry ...
皇后粉吸水多D架

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-8+07:55+試過

原帖由 tp168 於 13-06-09 發表
你出到呢個包,證明P仔無壞,係你份量/材料問題,你要遂樣試,睇下邊度出錯

其實最有可能都係酵 ...
只可以証明mode 4冇壞因为真係冇失败過

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-8+08:07+其实

唔好亂減水,太小水個包都會發唔高,收腰有乜問題 ?我都唔知幾想自己收腰 ...
我都有咁諗過…收腰咁好身材好难得架但我好少收腰…keep 得幾好架通常切開就知道濕…

男爵府

引用:Quote:hinhin_ma+發表於+13-6-9+00:27+你都

有時發過龍都會似鬆糕FEEL
真係冇本事用p仔咁高擋次既機

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-9+01:00+係架

皇后粉吸水多D架
乜皇后咁受水架!

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-8+07:55+試過

其實最有可能都係酵 ...
其实我覺得有机会个mode 2 program 有問题姐今早發酵既时候,部机係凍既…唔同平时有微暖…當时嚇一跳mouth:

翡翠宮

大廚勳章

motherlau 發表於 13-6-9 01:24
其实我覺得有机会个mode 2 program 有問题姐今早發酵既时候,部机係凍既…唔同平时有微暖…當时嚇 ...

就算係室溫發酵,以而家咁熱天氣,一定會發到,你MODE 2 用 5G IDY 好大問題 !

翡翠宮

大廚勳章

motherlau 發表於 13-6-9 01:18
乜皇后咁受水架!
我用過多隻日本牌子,皇后比日清吸水,日清又比昭和吸水
金帆比皇后又用少DD水,日清特選比皇后又會用多DD水

翡翠宮

大廚勳章

motherlau 發表於 13-6-9 01:16
真係冇本事用p仔咁高擋次既機
唔係高檔機,係你想佢複雜化啫,簡單由快速整個白方包先,試啱水份,就試MODE 1,暫時唔好用 MODE 2 住

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-9+01:18+乜皇

我用過多隻日本牌子,皇后比日清吸水,日清又比昭和吸水
金帆比皇后又用少DD水,日清特選比皇后又會 ...
咁Neon 粉呢?同日清比邊隻受水d呀?想試下佢呢

翡翠宮

大廚勳章

motherlau 發表於 13-6-9 01:44
咁Neon 粉呢?同日清比邊隻受水d呀?想試下佢呢
NEON 無咁唔受水 用水時小心D呀

首頁

尾頁

跳至