跳至

首頁
23456...34

尾頁

別墅

我真的超級多謝你回覆我。

話你聽。我問左好多好多人。都冇咩人答呀。或者答唔到。

我囡囡唔算好活躍。但若起太大壓力學校讀書。我發覺她表現冇咁好。

我想問下你。千禧與舊校有咩分別。另外,可以起邊度知道佢志升中資料? 你咁好野。我搵離搵去都搵唔到。

無論如何多謝呀。我真係諗到好心煩。屋企人都幫唔到。 因為身邊冇差不多年紀小朋友。

禁止訪問

別墅

嘩。唔該晒呀。咁你有消息就話我知啦。

其實咩係考試課文默書呀?

男爵府

是...胡少渠下午跟何日東下午合併搬到黃金
「甲部」可選擇本區或跨區學校,「乙部」只可選擇本區學校;
或可以報跨區地址
是...報了直資就無得再參加搞珠

原文章由 dolphin 於 08-6-6 09:57 發表
我仔仔都係讀K2呀, 今年就要選小學
請問胡少渠下午跟何日東下午係唔係2011年會一齊搬到黃金?
另外, 想問問如果我心儀的小學幾間都是誇區, 填表時我可以怎辦?
是否報了直資就無得再參加搞珠呀???

...

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 dolphin 於 08-6-6 09:57 發表
我仔仔都係讀K2呀, 今年就要選小學
請問胡少渠下午跟何日東下午係唔係2011年會一齊搬到黃金?
另外, 想問問如果我心儀的小學幾間都是誇區, 填表時我可以怎辦?
是否報了直資就無得再參加搞珠呀???

...

問人借地址, 報公公婆婆, 爺爺嫲嫲地址都得ga

報咗直資, 而又收咗你小朋友, 你註咗冊就等如放棄津校學位, 所以係無得攪珠

至於學校兩校合拼, 搬唔搬得成都仲係未知之數, 因為除咗要掘文物之外, 仲要收地(嗰度有幾戶人家ga, 保小個位就無人住), 所以一日未起, 一日都有變數, 好似青松下午本來實牙實齒話會原校擴建, 但而家會搬去湖景邨, 屯門都有殺咗幾間學校, 空置咗d多校舍,d校舍又用咗唔少錢翻新, 可能會好似青松咁用返呢d校舍都唔定,因為咁做政府慳唔少, 仲可以唔駛比人嘈佢嘥錢(有現成翻新過ga校舍唔用, 仲起新校), 不過其實咁仲好, 唔駛去到咁遠

大宅

[quote]原文章由 健朗媽咪 於 08-6-7 21:05 發表

請問何褔堂如何呀 ?

別墅

嘩。咁都幾係野架喎。雖然有範圍。但係小朋友可能會好驚。突然抽一段出離。咁可能會乱晒。

係喎。想問下你。你係第一輪入定係第二輪入架?其實你身邊的家長佢地多數容易攞住15分入嗎?

同埋換左校長之後。你覺得會影響學校士氣嗎?

原文章由 Summer96 於 08-6-6 22:57 發表
考試有默書就是其中一part係默書,有讀默和背默,學校會給範圍,讀默是其中二課,背默係另外一二課,但到真正默時卻只抽一、二段。
溫默書其實十分浪費光陰,因為跟他默一次所有範圍巳經好長時間,但只係默左一次,唔熟再默?咁乜都唔 ...

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

原文章由 Summer96 於 08-6-6 22:57 發表
考試有默書就是其中一part係默書,有讀默和背默,學校會給範圍,讀默是其中二課,背默係另外一二課,但到真正默時卻只抽一、二段。
溫默書其實十分浪費光陰,因為跟他默一次所有範圍巳經好長時間,但只係默左一次,唔熟再默?咁乜都唔 ...

中默範圍: 讀默兩課/背默兩課, 範圍算不多了, 小兒今年小一(九月升小二), 是次大考中默默書範圍是: 讀默七課/背默四課, 真式默時只會默十個詞語﹑兩個句子及一課背默課文

禁止訪問

別墅

其實叩門可以一次過叩咁多間架咩? 咁點呀。抽唔到跟住即去呀?

咁你朋友最後入左邊間呀?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

佢係入鄭任安正校呀?

其實入小學真係令人妳頭痛。未入,又驚佢入唔到。入左,又驚讀唔到。 我屋苑樓下都有幾個小朋友入大何日東下午。有一個朋友囡囡今年就入左梁周下囉。

呀。想問多樣野。其實你第一輪係唔係都只係填一間。另外。第二輪。你會點填。因為有人話,基本上首選入唔到。第二,同第三都唔好選D 咁熱門。因為都基上上入唔到? 係唔係呢?

原文章由 Summer96 於 08-6-10 00:45 發表
係呀,叩幾多間都得。佢做定份profile, 放榜後間間都去,其實仲有去蒙恩,間間都叫佢in, 後來因太多而有d冇in.

何日東怕辛苦,梁周怕佢搬,最後揀鄭任安。

所以放心啦,揀下午校間間都得。

...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢兩年唔係好左咩,

原文章由 babyellow 於 08-6-10 07:46 發表

差......................

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 babyellow 於 08-6-11 07:33 發表

咁又唔知喎,我有朋友係裡面做..佢話俾我知裡面學生情況...嚇死我

我淨係覺得龍門富健d孩子王都入晒呢間, 我家全座最"un"皮嗰個都係入咗呢間

同埋樓下d舖頭都唔多喜歡見到佢哋, 因為話佢哋成日都"撻"野, 當然只係部份學生係咁, 但係會令其他學生都比人有咁ga感覺

不過佢環境就真係一流

民房

原文章由 babyellow 於 08-6-11 07:33 發表

咁又唔知喎,我有朋友係裡面做..佢話俾我知裡面學生情況...嚇死我

因為, 仔仔有學障, 聽講何福堂對呢方面支援較好, 你有朋友裡面做....可唔可以問一下, 萬分感激!!!!!!

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 hk2701bb 於 08-6-11 11:45 發表

因為, 仔仔有學障, 聽講何福堂對呢方面支援較好, 你有朋友裡面做....可唔可以問一下, 萬分感激!!!!!!

仁濟醫院何式南小學在這方面做得唔錯的!你考慮下!何福堂這方面好我就未聽過!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

首頁
23456...34

尾頁

跳至