自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 #2 talkymum 的文章

咁我都鼓勵佢發展自已嗜好,希望走出困局啦。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

男女都係咁話啦, 佢覺得挫折, 你仲將佢同人比, 好驟忌喎

不過我始終都係覺得佢懶就懶啦, 仲咁q多野講, 仲強說愁, 仲細咩?! 好唔化囉你老公~
原文章由 love_dreaming 於 08-5-27 15:57 發表
係呀,你講得岩。我真係好唔明囉!

佢比好多朋友工作上的際遇都好,朋友都不知幾羨慕佢,如果佢唔係突然變成咁,連我都覺得自已幸福。但係佢現在令到我日日都覺得受威脅!

我想做d野,可惜正如你講,好似咩都做唔到 ...
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

大宅

原文章由 love_dreaming 於 08-5-27 13:34 發表
一言難盡!
自問已經好好努力咁同佢傾架喇,我都有同佢既朋友compare,c6都知佢比起自已的朋友在工作的際遇上係最好。我都唔明佢做乜!??

所以,其實我幾"慶",覺得佢係度無風生浪! ...

有一段時間佢同我呻得太多,我都覺得佢好煩,点解一把年紀都唔化mouth:
我都無嘢再可以做,只係聽佢講law!
後來終於佢自己再轉工就好咗D。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 newcook 於 08-5-26 12:29 發表

嘩~~~~你咁話你老婆?

佢無話係佢老婆呀....., 哈哈 .

禁止訪問

禁止訪問

別墅

真係超認同你講既說話。我都係咁諗,所以經一番努力都唔知點解決,終於忍唔住走上黎講。

佢份工唔會冇前途,佢有正當嗜好,只係冇運動的習慣,但現時肯定冇目標,想改變,又唔知自己要咩,所以逃避。

老實講,再解決唔到,咁岩比人攝到位,我就只有眼白白睇住件事發生而無辦法制止

原文章由 talkymum 於 08-5-27 15:58 發表
邊種男人最易有中年危機:
無目標.無前途.無嗜好.佢地個心好想變.好想逃避.好易出事(出軌).

侯爵府

我老公成日都會同我傾計, 包括公事朋友. 佢雖然係工作狂, 好鍾意工作, 但佢都有工作遇到挫折同情緒低落.

通常會同佢傾下, 佢想講就聽, 要支持佢唔好駁咀, 或企圖同佢講道理, 佢只係想呻下唔係想聽人教訓, 要人支持, 佢錯都要話佢岩; 如果佢唔想講就唔好迫佢, 俾佢靜下. 如果持續一段時間, 就要問下佢d好朋友, 發生咩事. 我通常幫佢約埋佢d朋友, 叫d朋友陪下我老公傾下, 叫老公唔好哣o係屋企, 車埋佢出去飲下野見下朋友傾下, 醉左都無所謂, 之後咁上下半夜又揸車接佢返屋企. 通常同d朋友呻完會好好多.

侯爵府

仲要高EQ~管理好自己情緒同有好嘅社交技巧發展人際網絡
原文章由 awah112 於 08-5-27 17:14 發表
好多人好勤力,但識把握住機會更重要。

我C6除工作壓力外, 對$好死心眼, 股票已經有賺都話放早咗賺少咗唔開心幾日, 試過街邊幫我買髮夾之類$5都要同亞伯講價要$3,結果比亞伯鬧$2跌落地都未必執.已經賺好少仲要講價, 好在C6比亞伯鬧完有D頓悟, 但無幾耐再發作, 好在駛$唔算姑寒..
可能男人始終覺得養家係天職, 有時習慣咗執著, 我諗C6覺得$同自專一樣甘重要

大宅

我老公唔會咁喎,因為佢超鐘意 ,因為佢而家係職業司機, 佢話就算第日退咗休都會搵野做

子爵府

原文章由 love_dreaming 於 08-5-27 17:50 發表
真係超認同你講既說話。我都係咁諗,所以經一番努力都唔知點解決,終於忍唔住走上黎講。

佢份工唔會冇前途,佢有正當嗜好,只係冇運動的習慣,但現時肯定冇目標,想改變,又唔知自己要咩,所以逃避。

老實講,再解決唔到,咁岩比人攝到 ...

如期逃避,不如叫埋佢一齊上BK傾計。
隔離家傭板去BBQ,咁咪叫埋佢一齊去。

子爵府

原文章由 ha8mo 於 08-5-27 09:49 發表
本來最初最初係
結婚之後老婆辭職在家養生兩年準備生仔既
佢外家反對啦
因為我老婆既細佬同妹都係30+年紀但冇乜工作過既
就係靠我老婆同佢家姐養
佢阿哥自己有老婆同兩個幾歲大既女,而且收入都唔高
佢地驚我老婆唔做 ...

你老婆好好law,但害咗D細佬妹,
可唔可以一筆過撥款做セ都好,賺唔賺到餞靠佢地自己。

子爵府

原文章由 love_dreaming 於 08-5-27 11:19 發表
你講呢個case咪類似我c6埋怨果d,但我地冇辦法控制到對方點樣行為處事架麻,咪惟有自已睇開d囉。

我唔明c6點解覺得咁大件事,點解覺得心靈受到別人傷害,係咪中年男人自尊心過強?

遇到呢種不公平,請問你有咩感受?會點樣克服?請 ...

睇完hardcopy第一頁唔follow,係佢問題,no worries
send email,有密件attachment嗎!咪attach 比埋呀邊個邊個
老頂問安排,咪話以後D complaint letter cc 多份比佢

子爵府

原文章由 love_dreaming 於 08-5-27 11:19 發表
你講呢個case咪類似我c6埋怨果d,但我地冇辦法控制到對方點樣行為處事架麻,咪惟有自已睇開d囉。

我唔明c6點解覺得咁大件事,點解覺得心靈受到別人傷害,係咪中年男人自尊心過強?

遇到呢種不公平,請問你有咩感受?會點樣克服?請 ...

del --repeat

[ 本文章最後由 bbfish1992 於 08-5-28 08:11 編輯 ]

複式洋房

love_dreaming

其實你hubby可能係抑鬱 depression, 因為我hubby 都係, 你留意下他有否以下問題:

1) 睡得不好, 包括失眠以及早醒;
2) 對事物失去興趣, 包括以前喜好的活動;
3) 不想見人, 怕嘈;
4) 不想動, 常覺累; (包括x生活減少)
5) 不開心, 思想負面;
6) 不能 集中精神, 記性衰退, 工作能力下降;

不想返工是一個重要警告訊號, 當年我們也是由此開始認識抑鬱症, 千萬不要以為他們是懶或唔識諗, 是個腦病了, 他們自己也不想的, 因為內心其實好辛苦, 只是旁人看不見或不明白, 記得萬千寵愛在一身的哥哥嗎? 病是沒有得選擇的!

很欣賞你說: "由於有細路,我好理智,好努力咁維持正常的生活軌道", 我自己也是這樣, 做好自己照顧好個家, 是最重要的!

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我同c6成日都話中左六合彩就唔翻工 ,
但係就日日都仲翻緊工 .
做左甘多年野,其實個人真係好攰,
好想放下悠長假期 ,不過要供樓養小朋友 ,
真係無可能 , 所以好期待聽晚中翻次六合彩呀

別墅

smiletigger, ha8mo,
乜你地講中年男人對$的行為同態度咁似我c6,原來男人真係咁,我仲以為得c6一個係少少事都睇唔開添

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至