自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:面皮太薄 +

原帖由 白羊花花 於 15-11-17 發表
面皮太薄
關條蟲咩事呀

象牙宮

回覆:上堂遭薄責 8歲童襲老師嗌跳樓

鬧下就要跳樓要死,仲要襲擊老師,只怪父母太寵壞佢

侯爵府

畀面勳章

引用:其實小朋友係曳,係薄皮,係無用,但你地又

原帖由 annatse45 於 15-11-17 發表
其實小朋友係曳,係薄皮,係無用,但你地又點知個老師點話個小朋友呢?點解成件事都好似小朋友錯晒咁嘅?你 ...
你又啱喎!有時用詞過於侮辱性,或者平時曳開的,今次冇曳但照樣被責感到屈辱情緒失控,好難講嘅!成年人好識講大話掩飾事情,所以對薄責一詞有所保留

珍珠宮

可能平時被寵壞了, 唔鬧得, 一鬧就大發脾氣, 甚至嗌跳樓... 雖然唔知老師講左d 咩刺激左小朋友… 但最大責任在於父母嘅教育… 要培養小朋友做一個堅強的人呀,命得一條咋... 跳一次就已經玩完

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:可能平時被寵壞了,+唔鬧得,+一鬧就大發脾氣

原帖由 Lovelovebear 於 15-11-17 發表
可能平時被寵壞了, 唔鬧得, 一鬧就大發脾氣, 甚至嗌跳樓... 雖然唔知老師講左d 咩刺激左小朋友… 但最大責 ...
係,家長都有責任,家庭教育都好重要。

子爵府

引用:我估佢本身情緒有問題

原帖由 cytjulia 於 15-11-17 發表
我估佢本身情緒有問題
我都係咁諗。
我有朋友做間中學一向收正常學生,聽話佢講話今年佢果班有個情緒病的學生。有次上堂佢問個學生為何冇書,個學生就好激動,大聲講野、大力拍枱,之後走左去話要跳樓。好彩有人拉住佢。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

學校點為之薄責? 根本好多老師對情緒有問題嘅細路有偏見

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

禁止訪問

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好彩捉得番

侯爵府

Mrs.KarenTse 發表於 15-11-17 20:42
你又啱喎!有時用詞過於侮辱性,或者平時曳開的,今次冇曳但照樣被責感到屈辱情緒失控,好難講嘅!成年人好 ...
係囉,點解啲用字要修飾到好似小朋友問題?責備要係薄嘅,小朋友激動就延伸到踼抬 、襲擊老師?小三真係咁大膽?個小朋友可能仲要因襲擊老師而面對學校處罰(記過)。總之小朋友有乜行差踏錯都係父母既錯,無言!

首頁

尾頁

跳至