自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 snoopy_bay_bay 於 15-11-22

原帖由 lovesue09 於 15-11-22 發表
可以俾ee湊,我c6返工前,九點半倒帶佢去ee到,ee同佢食飯,十二點零就湊返學,遇著假期就湊多三個鐘咁

...
Ee 收幾錢?

男爵府

2016畫展勳章

回覆:lovesue09 的帖子

唔會返這份工,寧願再搵,因為返六點真係太早。

大宅

回覆:如果係你會返工嗎?

提外話:
個個都叫樓主唔好返工,會影響夫妻感情。
但另一個角度諗,樓主老公放工返到屋企都成十點半,正常食晚餐時間己過,樓主「捱夜」(容許我用呢個字)陪老公到半夜三點,咁點解唔叫樓主老公揾過第二份時間好D的工?

好la, 樓主夜訓冇問題,阿女呢?
我估大部分小朋友,十點半都應該訓左or 準備訓,咁樓主老公同阿女的親子時間呢?
有左小朋友,除左夫妻感情要維繫,親子時間都重要。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

會,半日仲有好多家庭時間,女人人生唔係淨係得家庭

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我舊年做了一年ftm,後來有機會返工,返7點幾,放3點幾,剛好可以接到小朋友放學,但就幾辛苦。
因為返得早,又唔可以出街食飯,雖然可跟到小朋友功課,但咁樣其實好攰好辛苦,屋企嘢又做唔到。
只係錢會鬆動少少,同埋有機會做呢份工係人情牌,又唔想好意思話唔做,所以繼續做住先。

樓主你份工是朋友介紹嗎?如果係就要諗清楚
如果係自己搵嘅,試咗唔得,辭工都無所謂嘅,就試吓啦!

侯爵府

睛靈勳章

回覆:lovesue09 的帖子

聽老公話,六七千唔吸引。唔值

侯爵府

你自己想點?你心目中一定傾向一個答案,按著自己心裡面個決定去做囉

大宅

睇自己價值觀!當初做ftm 為左小朋友照顧屋企?
如果老公負擔得到又唔想你返?咪繼續做ftm!
影響大家感情就唔好!

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

lovesue09 發表於 15-11-22 18:13
我本身係ftm,囡囡k2,c6都叫可以養得起我哋,宜家我有個機會可以返番工,返朝早六點放下午兩點,照樣可以 ...
唔返.

禁止訪問

大宅

朝早6點。。好早。。怕你冇精神湊女

別墅

回覆:ChristieMing 的帖子

完全說出我的心聲

大宅

引用:提外話:個個都叫樓主唔好返工,會影響夫妻

原帖由 CharisB 於 15-11-22 發表
提外話:
個個都叫樓主唔好返工,會影響夫妻感情。
但另一個角度諗,樓主老公放工返到屋企都成十點半,正常 ...
你講中我心聲了,無錯,c6同阿囡的確無乜親子時間,係假期前夕囡囡可以夜d,但無奈c6做呢行番早人工係無咁高

男爵府

即係7000蚊你要損失~
1)老公日日湊女去ee既時間, 留意, 湊之前要準備好多野, 刷牙洗面早餐番學東西....在你老公而言一定困身.
2)你放工都倦, 再湊小朋友, 又早訓, 即無時間同老公相處.
3)小朋友這歲數係多病之年, 倆邊走大人細路都辛苦. 病一病隨時請病假, 比ee$又多了.....
4) 大家都小了休息時間
5) 小朋友跟mama安全感好過ee

你話多27000我先會考濾, 7000太小了.唔值得. 更何況小朋友童年無價的

男爵府

lovesue09 發表於 15-11-22 18:13
我本身係ftm,囡囡k2,c6都叫可以養得起我哋,宜家我有個機會可以返番工,返朝早六點放下午兩點,照樣可以 ...

只要個ee可靠信得過佢湊女。我返!草多個錢比呀女以後學興趣班。

子爵府

搵過份,同個小朋友相處時間重要但同老公相處時間都好重要。

珍珠宮

不會,除非能返晏啲可以自己湊返學,又唔係等錢洗,一切以小朋友為重,要唔影響小朋友接送,比我會等小朋友上小學先再搵工(兼職)。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我之前都係ftm,10月頭開始返早8午2既工(6

原帖由 michelle071180 於 15-11-22 發表
我之前都係ftm,10月頭開始返早8午2既工(6個鐘)。日日湊完亞仔上校車就食個早餐/or返屋企食,2點放工先攪到 ...
你公司請唔請人呀???

男爵府

每個月多7千蚊,真係好吸引。但囡囡甘細,真係唔捨得,幼稚園係最乖最開心既時光。我都係ftm!我最最最懷念係我和囡囡的幼稚園快樂時光。一升到上小學,大家感情會差咗,(功課溫習問題),現在好勞氣。
如果你放棄呢段你和女兒的歡樂時光,怕你後悔。你再考慮一下吧!

別墅

引用:其實d人有冇睇清楚樓主已經講左佢會早瞓老

原帖由 浸雞翼先 於 15-11-22 發表
其實d人有冇睇清楚樓主已經講左佢會早瞓老公夜返!?老公都講明怕影響感情!點解仲有人答唔影響?? ...
我都係少咗六七千, 都係因為個老公, 佢每日都收得早過我2-3小時,成日都為咗我過黎等2-3個鐘去接我放工, 我見到好唔捨得, 為左維繫夫妻感情, 轉左part time 每個月少六七千,(最慘係佢收早仲揾得多過我…)
我覺得好值得
老公因著呢件事,成個人開心咗,又信心大咗,錢都揾多咗

首頁
23456...7

尾頁

跳至