自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主,我仔女就係你心目中活動嘅直資長大
小學已過3000,中學更貴
學校唔谷(真心),但學生普遍程度高(轉數快、朋輩影響、家長普遍中產家庭會自谷),由於龍中好,插班入嘅學生都係top (傳統top,想插到龍校免除呈分痛苦),某年有人目擊,小1-6考插班人數係近300!而每級最後只收幾個(最多)
坦白講如英文係合格邊緣,唔好話一線校,二線都未必收。況且今年小3唔行動,嚟緊小4插得都小5,好多學校未必收小5插班
活動嘅功課,雖然量唔多,但重質,人哋一張紙一百條數,我哋一張紙2條數,但果兩條數可以玩半日。功課時間一樣要付出

我覺得你補好英文好d,英文底子將來都好重要

子爵府

唔好以為直資少功課,我女個間小一至小三係冇咩功課,但一上四年級明顯多左,同埋好多時功課唔係做作業幾題(佢哋冇咩作業),功課多著重思考創意,唔係15分鐘可以完成一份功課咁簡單。

另外英文都重要,我地個間除中文/普通話外,其他科都係英,包括你仔好叻既數學。如果轉校咁啱係英數,你仔會因英文程度而影響數學成績嗎?要諗清楚轉唔轉

大宅

我女都係讀直資,都會要坐定定上堂,英文課程比較深,功課亦唔少,但係有d直資比較活動形式教學,無乜功課,happy school

水晶宮

回覆樓主:

唔要托管,主攻英文補習
小三可定時間表每日開始做功課時間
兩鐘內完成

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇曬,真係覺得樓主係一廂情願,小朋友成績中上,英文仲要介符合格邊緣,又想平又要活動教學同小功課,上到高小真係冇乜可能。

睇樓主回覆小朋友平日仲要人睇功課,夜晚要家長陪溫習,但成績都仍是中上,咁嘅情況冇謂轉校,建議你還是面對現實,培養小朋友自學能力,加強英語學習,家長亦要學懂慢慢放手仲實際。

男爵府

回覆樓主:

我囡係5年級轉直資,補習仲加多著,因為英文同津校完全唔同嗮,數學又教快半年,所以要追上進度,唯有補習

大宅

讀到三年級, 要考慮升中及呈分試了. 而家最緊要補好英文. 轉直資就要揀可一條龍升中先值得. 可以專注改善英文, 少左呈分升中壓力. 但都唔會太輕鬆少功課的.

大宅

baobao520457 發表於 22-6-17 09:47
我囡係5年級轉直資,補習仲加多著,因為英文同津校完全唔同嗮,數學又教快半年,所以要追上進度,唯有補習
...

咁佢同之前比,有無開心左?

大宅

MSAA 發表於 22-6-17 09:26
唔好以為直資少功課,我女個間小一至小三係冇咩功課,但一上四年級明顯多左,同埋好多時功課唔係做作業幾題 ...

Thanks

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-6-17 09:16
今時今日spb ,唔係級十幾以上都唔駛諗

絕對認同!

翡翠宮

畀面勳章

我女小學係直資,真係好少功課,考試從冇溫習,因為好好彩,我女英文幾好,所以可以碌過。但英文如果一般,可能會好辛苦,補習費都要唔少,而且聽聞而家間學校都變左越黎越多功課。

其實我覺得樓主不如將精力放在幫仔仔打好英文底,升中時先再考慮轉直資。
日日是好日

子爵府

——> 讀書,坐係度大半個鐘先明白同了解;但係一同佢用玩嘅元素學習, 15分鐘已經學識晒

見你咁形容,似乎係小朋友語文理解能力比較弱(男仔好常見,讀書半個鐘聽得明,我覺得還可以,慢啲啫,訓練下就會快返),咁小朋友用活動教學當然會容易啲明白,但唔處理好語文理解能力,讀上去到中學,好多資訊性型嘅學習,唔係全部都可以用活動教學。即使直資又好,國際學校又好,上到中學都需要鞏固嘅語文根底,去理解/分析/組織學習內容。
去邊度讀都好,都要處理好語文理解能力,趁而家仲細快啲打好過底吧。我見你幾千蚊都係考慮因素,不如將有限資源放喺最幫到小朋友嘅地方。

珍珠宮

樓主
直資全部都係interview 入,個個同學都好勁,完全冇學習差異,甚至話頭醒尾,唔好以為好輕鬆

功課少,意思叫你地學生平時要更加努力,仲有不定期玩進評,即是每日都要溫書、備課,吾可以鬆懈,你準備好未?

子爵府

直資咪仲谷過津校。
津校咩人都有,有些係完全不理學業的。
直資家長某程度對小孩子有一定要求。
學校唔谷,家長都谷。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

考到未?

子爵府

Charlotte_mom 發表於 22-6-17 09:26
樓主,我仔女就係你心目中活動嘅直資長大
小學已過3000,中學更貴
學校唔谷(真心),但學生普遍程度高(轉 ...

我情況同樓主相反,小二,小朋友中文弱。英文不用溫都95以上,中文數學有補都70幾80,試過有次收去補習社操卷人地唔知比了份英數佢做,反而90分。
但我睇來睇去有中學又比較近屋企既直資,得播道,優才。唔知值不值得轉。
小朋友本身讀嘉記但不是龍頭個兩三間。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

而家有邊間直資係英文唔使勁?
我哋間學校考試係要英文作文
唔係考英文卷咁簡單

同埋小朋友要識做英數。如果睇唔明英文數學啲題目都唔易考

男爵府

pauline_c 發表於 22-6-17 08:36
好多聲稱活動教學嘅學校,都唔係真活動教學,係傳統學習 on top 加活動教學。
...

呢樣真 跟香港學制嘅學校邊有真正活動教學

子爵府

我小朋友是讀直資學校,功課少,但不容易應付。
小二功課寫英文周記,已經寫到300-400個字,老師仍然要求再詳細一點。

男爵府

唔係打擊樓主,仔仔成績表英文唔好分分鐘連邀請筆試都冇機會。
直資因為學費平,吸引好多津校尖子私校尖子,尤其有龍嘅一線直資。
朋友仔津校級頭試過考yw,考前老師問佢哋來自咩學校,同佢一齊考嘅幾個來自SFA,結果自然考唔到。第二年聽過有街坊考到,一線津學術資優生英文超好。

首頁
23456...7

尾頁

跳至