自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珊瑚宮

陳小b 發表於 23-11-12 19:19
歲半又真係幾遲嘅。。

我兩個仔未夠1歲已經識行了。。

行反而大早唔好 …. D骨骼未生得穩固 當然佢到時到候自己識得行,咁冇理由唔俾佢行 所以我都唔明點解d父母擔心啲細路唔識行 我囡當年16個月先行…. 爬亦冇乜爬 但之前我又冇檐心過….. 但反而發現佢一自己識行一次都冇跌過

子爵府

我兩個小朋友都係11個月就行,我姪女11個月先爬同扶住企,未開始行,我地覺得遲,不過可能因為佢本身好肥有關。如果歲半都未爬,應該係遲緩了,去睇下醫生係好事。

水晶宮

畀面勳章

糯米米糍 發表於 23-11-12 18:49
一歲半唔係講bb話要好似成年人對答?

我見過叻既識講句子

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

chrischeung 發表於 23-11-12 19:26
我大仔吾爬直接一歲行,會吾會系咁呀,有d人系咁。

我仔都唔爬 ,識坐跟住就識行

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

有冇睇醫生?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係個個BB都一定會爬㗎喎, 而且只係一歲半,講bb話好正常啫。

侯爵府

牛年勳章

CathyChan1126 發表於 23-11-12 22:23
我見過叻既識講句子

小朋友發展有早有遲有快有慢,每個小朋友發展不一,個人就唔會以發展判斷小朋友所謂叻唔叻,不過衛生署都有參考標準,做家長多睇多聽多留意係好事,不作比較,有擔心早尋求專業人士意見
attach1/tmp/phpkVJ1XH
attach2/tmp/phpw4zdQN

男爵府

回覆樓主:

我仔13個月先識自己行,1歲9個月先識講簡單句子,佢言語表達差,句子組織力弱,有時我都要估佢意思!但學習上就好好,通常教過佢一,兩次就已經識。所以學習上會比較輕鬆。

伯爵府

701003 發表於 23-11-12 19:37
我大女未爬過,一歲九個月先識行,阿仔差一個月三歲先開口說話 小朋友發育有先有後,未必要跟大隊 ...

我都覺得係。
而家D人,無論家長、健康院定學校都太過緊張,嚇親好多媽媽。
三十年前,我堂妹四歲先識講嘢,四歲前成日大叫,我阿叔叫佢怪獸,完全無擔心過。嗰陣時無人話佢唔正常,無做過任何training.
結果佢發展不知幾正常,讀名校,性格開朗健談,大個咗做會計師,又捱得又識諗。
我成日會諗到一樣野,比較陰謀論,但真係有咁嘅懷疑⋯⋯
而家科技同醫學發達,所以D孕婦基本上全部驗過曬,確保絕大機會正常先生個BB出嚟。好多嚴重缺陷、唐氏嗰D疾病都驗到,大大降低咗真係有嚴重問題寶寶的出生率。以前嗰類小朋友好需要特殊教育,治療師主要幫嗰類小朋友。而家嗰類小朋友大大減少,但各種治療師仍然需要搵食,亦不斷會有呢D人畢業。於是就將個「正常」門檻set 到越來越高。本來兩歲唔識講嘢響以前年代好普遍,但現在已經變咗唔正常。內向D又話社交遲緩,性格固執D又話係自閉,曳D活躍D又話ADHD, 無咁專心同聽話又話專注力不足等等。咁班治療師就長做長有。

親身體驗,我大仔大我細仔十年,我大仔個年代,D同學甚少被標籤為SEN, 有D好曳的小朋友都無被標籤。而家我細仔就好多基本上睇唔出有問題的小朋友都被標籤,又要佢哋去做好多training. 我覺得根本係將個正常門檻set 到離曬地。

以而家個門檻,我覺得好多我細個時嘅親戚、同學都可以歸類為唔正常。但嗰D小朋友長大後,唔知幾多事業有成,正正常常囉!

水晶宮

畀面勳章

aidan08 發表於 23-11-12 22:52
我都覺得係。
三十年前,我堂妹四歲先識講嘢 ...

你講得冇錯!所謂嘅專業/評估,多多少少有D制造焦慮

侯爵府

回覆樓主:

我好明白做媽媽嘅心情,我個女係踏正歲半之前一日先開始唔使扶嘢行,跳嗰啲就更加遲,講嘢又係好遲,做阿媽嘅真係擔驚受怕。 做父母嘅緊張啲都無可厚非,有乜嘢都可以及早介入嘛。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

nachoboy 發表於 23-11-12 18:38
發展遲緩丨何雁詩親揭兒子發展遲緩 1歲半未識爬及行路:只會講BB話
https://topick.hket.com/article/365058 ...

要照顧發展遲緩既 bb唔易,希望佢地保持正面,加油,等小朋友有好既發展。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我都覺得係。

SEN 唔係唔正常,佢地有某方面需要,亦唔等於成就低。只係多咗認知學童有唔同需要。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我都覺得係。

又唔可以咁講,以前既媽媽又無咁多高齡產婦啫!
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

去到邊都抱住,邊洗識行?唔洗講嘢所有嘢到咀邊手裡,照顧得太好,可能未必咁快識講嘢! 多D問佢嘢,同BB 講嘢,多D放响地下等BB explore 下自己D手腳,協調同發展會更加好

公爵府

701003 發表於 23-11-12 18:53
一歲半而已 爬,不是每個BB必經的,好多BB由坐直一嘢就開步走 男仔歲半識講BB話算唔錯啦 ...

你講得啱,我個仔細個唔識爬,坐喺度一起身就行,歲半已經可以簡單對答。

男爵府

nachoboy 發表於 23-11-12 18:38
發展遲緩丨何雁詩親揭兒子發展遲緩 1歲半未識爬及行路:只會講BB話
https://topick.hket.com/article/365058 ...

聽過唔識爬直接行,大左會大d機會有讀寫障礙,平衡力無甘好。
我fd 個仔讀寫障礙,佢話醫生問佢仔Bb 時有無爬過,話無爬話係會有影響,所以先甘講,當然唔會每一個bb細個唔爬就會有讀寫障礙啦!

珍珠宮

回覆樓主:

我姨甥三歲先講野,評估過話唔係唔識講野,係唔肯開口講野,訓練一排已跟返上正常,而家大學都畢業lu
我仔歲半都無單字,又係唔係開口,好在兩歲開始有單字疊字,3歲入幼稚園時已字正腔圓。
小朋友發展會有一個半個唔同一般人,加強訓練多數都跟得返進度,而家社會都好多支緩幫助小朋友個別發展需要。

公爵府

Bobo1210 發表於 23-11-12 23:30
聽過唔識爬直接行,大左會大d機會有讀寫障礙,平衡力無甘好。

我仔又唔係喎,一切正常,而家讀緊大學,幾聰明幾醒目㗎

男爵府

pauline_c 發表於 23-11-12 18:56
唔爬都應該識行啦!歲半喎 ~ 阿仔10個月識行

我仔早產,18m先識行,18m前唔係好爬,講野亦遲,不過現在9歲講野算幾叻,好識為自己爭取福利 亦肥同壯,算比起同期大舊d~~~

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊