自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-12-10 11:49
你屋苑有冇咁誇張呀?有大量人仕喺窗口掉垃圾落街?
我想像倒既畫面:喺窗口大嗌夠鐘掉垃圾喇,然 ...

咁啲人要為一百幾十變成咁pk ,呢個係人格嘅問題,又關政府事。自己唔好買咁多野返屋企,迷冇咁多垃圾囉!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

fitceo 發表於 23-12-10 12:04
香港人質數真係咁差?
點解內地,台灣,日本又做到分類垃圾? 佢地公共地方好少垃圾桶,都做到地方整潔,香 ...

香港人質素係差,又或者係差左。
政策,社會氣氛,教育做成。
以前有宣傳: 清潔香港 人人有責。宜家呢?大家衹覺得條街我有交稅俾$揾人掃街喝!
(我冇亂拋垃圾,舉例啫)
點解變成咁?唔容易講。太公利主義是其一。

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

邊個屋苑啲住客咁無品?
齊心掉垃圾落街
咁都得?

珍珠宮

好媽媽勳章

arale1668 發表於 23-12-10 11:39
之前有姊妹問直傘唔要點處理
我就經常漏低係車或餐廳

以後好多野漏低係不同的地方

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

高空掉垃圾咁誇應該冇,但我覺得成街可能會多左垃圾

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

baby668 發表於 23-12-10 11:36
政府4月1號垃圾徵費,周圍大賣廣告,我住嗰度嘅屋苑,管理處貼出通告,話近期開始有大量人士,從窗口掉垃圾落街, ...

咁缺德
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hfl2000 發表於 23-12-10 12:14
樓主真係作故仔咁作,1/4先至實施,依家就開始有大量人仕丟垃圾出窗口?佢屋苑啲人質素差到依家就要開始大 ...

等睇東張報導
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

畀面勳章

ganggang 發表於 23-12-11 06:38
以後好多野漏低係不同的地方

我真係唔小心
有幾把傘我幾鍾意的
龍鳳媽

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hfl2000 發表於 23-12-10 11:49
你屋苑有冇咁誇張呀?有大量人仕喺窗口掉垃圾落街?
我想像倒既畫面:喺窗口大嗌夠鐘掉垃圾喇,然 ...

每日四次,四個鐘一次,不要忘記按時掉垃圾啊!
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

係你屋苑D人低質啫,你住邊個屋苑可以講下嗎?報東張可能有用

伯爵府

Lilyforest 發表於 23-12-10 12:16
人嘅質素問題,香港人成日大大隻字話别人質素低時永遠都唔檢討自己,一方面政府垃圾分類做得唔好,另一方 ...
要自費買垃圾袋梗係唔想做啦,如果話4月後分類掉垃圾有錢收的話,就幾煩都樂意配合,香港人就係咁現實,其他國家環保意識比香港人高亦係事實

伯爵府

回覆樓主:

大型垃圾要買個標籤貼係上面,咁咪好容易比人meet出嚟自己用,佢只係普通貼紙定點?

男爵府

其實好多國家都行緊垃圾徵費,但香港人真係特別麻煩,成日都要搞對抗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

從窗口掉垃圾落街,令到成個屋苑污糟邋遢<< 又關政府事?

珍珠宮

回覆樓主:

樓主屋苑d人素質都幾差下

伯爵府

baby668 發表於 23-12-10 11:36
政府4月1號垃圾徵費,周圍大賣廣告,我住嗰度嘅屋苑,管理處貼出通告,話近期開始有大量人士,從窗口掉垃圾落街, ...

其實我唔明點解會有咁多垃圾,未有綠在區區前,我都係兩日至掉一次,屋苑派嘅垃圾袋堆積如山;有咗綠在區區後,我係幾日至掉一次。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

侯爵府

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 23-12-10 11:40
你嗰度啲居民咁奇怪,垃圾徵費4月1號先開始,而家掉出去垃圾房都有人免費幫佢掉,點解要掉落街?
同埋你好 ...

同意,這與教育和道德有關。有些人需要用懲罰來約束,而不是用自律來約束。如果你把香港當作你的家,你就不會在家中亂丟垃圾,破壞周遭的環境。

伯爵府

Catcatlove 發表於 23-12-11 08:44
大型垃圾要買個標籤貼係上面,咁咪好容易比人meet出嚟自己用,佢只係普通貼紙定點?
...

我已經諗緊到時掉完影張相做證。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

翡翠宮

麟媽媽 發表於 23-12-10 11:40
你嗰度啲居民咁奇怪,垃圾徵費4月1號先開始,而家掉出去垃圾房都有人免費幫佢掉,點解要掉落街?
同埋你好 ...

係啦
邊個屋苑啲人會咁冇公德心
齊齊掉垃圾落街

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊