跳至

首頁
23456...12

尾頁

別墅

candy,
你咁勤力, 一早做左功課. 唔似我咁, 舊年大安旨意, 乜都唔去睇, 攪到今年臨急抱腳 ! 都唔知選邊間好 。

睇學校派的小一選學指南 , 好似得保圓同兆霖的教學語言係英文, 其他的都係中文, 令到我更加想選兆霖 , 但我又擔心佢程度低比千禧 或蒙恩低...唉...唔知點算 !

你諗成點呀 ?

原帖由 candybarhk 於 09-9-8 23:56 發表
我12號上午去幼稚園聽講座, 下午去何日東 (上年無去), 蒙恩唔去啦, 去咗兩年, 又在幼稚園聽過一次, total 3 次了, 鄭千禧都去過兩年, 唔去啦

自行分配學位只可選一間官津校, 仲煩惱過我自己的人生大事
直資私校報幾 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原帖由 lovely_jac 於 09-9-10 23:57 發表
bb1027,

原來你搵唔番我地呀...

你諗住幫james 選邊間小學呀 ? 唉月尾要交form..我重1516呀! 慘 !

我都係1516... 晚晚都上網周圍睇..我仲羞家...我一間學校都無去睇過....真係嬲屎自己.....

大宅

-

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-11 00:22 發表
您有無去觀課? 二年班英文太易, 仲教 My name is XXXXX, Class 2B, Date (9 Sep 09), This is XXXXX(name), 普通話太細聲, 聽唔清楚, 很沉悶, 我地幼稚園既觀課更出色, 更有趣

千禧/蒙恩, 有我們校長的推薦信, 蒙 ...

我想問叩門係咪最尾先做?
即係大抽獎完都唔岩心儀學校就會叩門?

係咪間間學校都有得叩門呢?

別墅

我無去觀課呀 , 諗住之前都去左咁多次, 同埋又要返工所以無去 !

不過如果二年級都重係教呢幾句, 又真係太易喎!!!! 點算好呢 ? 我同老公都係決定只選英普, 咁屯門都係得佢同保圓喎 ! 唔通又要再考慮過 !!!

原帖由 candybarhk 於 09-9-11 00:22 發表
您有無去觀課? 二年班英文太易, 仲教 My name is XXXXX, Class 2B, Date (9 Sep 09), This is XXXXX(name), 普通話太細聲, 聽唔清楚, 很沉悶, 我地幼稚園既觀課更出色, 更有趣

別墅

我都同意candybrahk的說法,當日的觀課也有少少令我失望,但我仍會選它,因它是英普。另會考圓玄、李宗德和陳守仁直資,如考到,我首選會是直資先。

別墅

叩門是大抽獎抽不到心儀學校,才需要做。但不是每一間都有得叩門位,需看當時該校還有多少學位剩。好多校長都教,在自選和大抽獎都要選他們為首位學校,到叩門時機會大些。

原帖由 gogoblue 於 09-9-11 00:51 發表

複式洋房

你哋好呀!我小朋友 讀 兆麟聖彼得堂k3嫁可以一齊傾嘛!我有d問題想大家指教吓!
kenjiman

大宅

曾經聽過一個校長講過, 約有3%(留班位預留給留班生(通常都無用), 加埋第一輪及第二輪的放棄學位, 約有10叩門位不等

原帖由 gogoblue 於 09-9-11 00:51 發表

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-11 21:06 發表
曾經聽過一個校長講過, 約有3%(留班位預留給留班生(通常都無用), 加埋第一輪及第二輪的放棄學位, 約有10叩門位不等

icic...我聽日都返學校聽講座..

之後去梁下,再去何日東,好鬼忙.....參觀完睇吓會唔會岩自己心水先...

我策略都係選定一間,就專攻個一間...第一,二ROUND,什至叩門都係....希望HEBE有幸可以一擊即中,咁我就唔駛煩...

大宅

-

男爵府

candy,
呢個係邊間小學既觀課?

點解李宗德唔好, 你朋友有冇講?

我地轉左元朗讀之後都覺得青山村好淺, 但其實係佢而家果間過深, K3讀緊小一課本.

大宅

-

別墅

各位媽咪,
我那天聽完蒙恩, 發覺佢真係一間好傳統的學校, 我都感覺到佢校風應該不錯, 因為當天接持我們的小朋友都好有禮貌, 老師都好親切。但唯一唔好便係太多班了....同埋好似只得一個外籍老師, 我擔心佢接觸英語機會不足呢 !! 不知大家感覺如何 ?

candy,
你睇完何 日東感覺如何?

原帖由 candybarhk 於 09-9-12 09:25 發表
咪係那間津小(英普), 上次觀課係(常識?)總結課, 講食物金字塔(英文), 無今次那樣淺, 可能今次係reading/oral class掛?

那個教育界的媽咪無詳細講, 只記得她說開家長會時有家長用英文粗口互鬧,仲有.......(唔記得啦),但都是多年前的事,佢個仔都 ...

侯爵府

原帖由 lovely_jac 於 09-9-13 20:09 發表
各位媽咪,
我那天聽完蒙恩, 發覺佢真係一間好傳統的學校, 我都感覺到佢校風應該不錯, 因為當天接持我們的小朋友都好有禮貌, 老師都好親切。但唯一唔好便係太多班了....同埋好似只得一個外籍老師, 我擔心佢接觸英語 ...

蒙恩頭小一至小三係活動教學..小四至小六先轉傳統教學..

大宅

-

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-13 21:16 發表
安排很好呀, 好有組織, 是最好的一間, 一入門口小朋友貼號碼貼紙, 家長有張同號碼的放學咭, 即時就分開小朋友去玩, 家長去聽講座, 雖然是和Hebe 一起入去, 但就不是同一組, 和 James 一組, 仲有其他St.Peter 的學生 ...

但真係太多人爭...........

好明顯睇到個分別...梁下勁少人去openday...
但何日東竟然坐爆個hall...

大宅

-

大宅

-

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-13 21:42 發表
昨天有帶埋哥哥走三場 (幼稚園、梁下及何日東), 他最喜歡梁下, 因他在我聽講座短短四十五分鐘其間玩了很多遊戲, 佢話有哥哥姐姐帶佢週圍到不同的課室玩, 返到屋企才發現佢書包內有很多小禮物, 今日都仲話要去小學參 ...

我全程都睇住哥哥..佢真係唔驚..仲好開心....梁下既同學仔好有禮貌...hebe都玩得好開心...
因為梁下又係活動教學..係呢方面,比較活動式..小朋友一定鍾意...

何小係好傳統教學...講座上面都好著重讀書,閱讀方面...反而活動教學 = 0 !

首頁
23456...12

尾頁

跳至