論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 61# 小慧 的文章

Done ! Thanks !!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

完全同意

講真一句, 外傭黎到香港打工, 如果佢地真系好似本土工人腳踏實地做野, 又好似曾特首話齋 " 我會做好 lee 份工 " 嘅話, 佢地人工方面維持系 $3500-4000, 再加上我地額外比嘅雜費, 即系僱主每月大約比 $6000-6500, 已經好合理, 我相信好多僱主都樂意比 lee 個工資; 問題系大部份嘅外僱根本就做吾到僱主嘅最基本要求、 而且態度惡劣、手段卑鄙, 試問我地又點會甘心呢

其實都系政府嘅問題, 如果對輸入外傭方面嚴緊 d 或者立下法我地就無咁慘, 例如:
1. 入境時用手指毛, 如果個工人犯大錯就 black list 佢, 吾可以再用工人嘅身份入境;
2. 我地請工人返黎系要照顧我地, 系合約期間一定吾可以大肚, 否則要工人自動辭職而吾需要僱主賠償. 我吾認為系歧視, 只系聘用條件;
當然政府仲可以做多 d 保障我地, 只系佢吾做而難為左我地遮

原帖由 happybobobaby 於 10-7-15 12:04 發表
Done and forwarded to others too!

而家最低工資最基本既目的係要工人起碼可以有尊嚴地維持基本o向香港既生活. 我想問下, 呢班外傭, 佢地o向香港生活既基本需要我地做僱主都要提供, 包括佢地博炒唔做野我地都要遣 ...

別墅

DONE

大宅

我都send左了。

男爵府

done~

男爵府

done

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

OK.

伯爵府

好媽媽勳章

done & thanks.

男爵府

我好同意你話合約期內大左肚佢要自動離職, 呢個係合約精神, 唔係歧視, 佢地工作既性質係要勞動, 唔係坐o向到抄抄寫寫. 假如有d明星做代言人其間有左都告佢毀約, 呢d野簽合約時你情我願. 有無人見過大住肚o向餐廳酒樓做呀? 自己知自己事, 有時唔係個僱主要炒你, 而係你根本做唔到分工. 我地香港人有良知就醒水知要點做, 佢地就因為有晒"政府保障"就推晒落僱主身上, 僱主要養埋佢個胎......

原帖由 twins214wy 於 10-7-15 13:37 發表
完全同意

講真一句, 外傭黎到香港打工, 如果佢地真系好似本土工人腳踏實地做野, 又好似曾特首話齋 " 我會做好 lee 份工 " 嘅話, 佢地人工方面維持系 $3500-4000, 再加上我地額外比嘅雜費, 即系僱主每 ...

男爵府

already sent

原帖由 FA8866 於 10-7-15 00:43 發表
今日聽到有議員講佢地暫時睇唔到有數據係納入外傭會有咩影響,所以我做左個問卷調查,一個星期,之後我會將結果send晒去比立會議員同勞工局,比佢地睇下我地既意見.

大家請幫幫手填左份問卷,唔好講晦氣說話,因 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都遞交左喇, 但我覺得應該加埋子女數目(及年齡)呢項入問卷入面, 因為都好影響家庭開支的分配. 比如睇表面我呢個收入請個外傭係綽綽有餘, 但如果有兩個或以上子女, 咁呢個收入就只係勉強足夠生活.
,

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

填好遞交了~~
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Done.

子爵府

環保接龍勳章

DONE !

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 LMCK 於 10-7-15 14:25 發表
我都遞交左喇, 但我覺得應該加埋子女數目(及年齡)呢項入問卷入面, 因為都好影響家庭開支的分配. 比如睇表面我呢個收入請個外傭係綽綽有餘, 但如果有兩個或以上子女, 咁呢個收入就只係勉強足夠生活. ...

呀~~係我蠢左諗唔到呢點,只係用左如納入,家庭收入能否負擔?
不過問卷調查已出,為公平起見,我不應作出修改.

依家最重要係比各方知道外傭僱主是否接受得到將佢地納入本地?

大宅

原帖由 FA8866 於 10-7-15 15:05 發表

呀~~係我蠢左諗唔到呢點,只係用左如納入,家庭收入能否負擔?
不過問卷調查已出,為公平起見,我不應作出修改.

依家最重要係比各方知道外傭僱主是否接受得到將佢地納入本地? ...

done.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

開唔到
唔知係唔係公司block 左
有無其他方法

大宅

Done

大宅

Done! Thanks for your effort.

首頁

尾頁

跳至