跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

我幫細仔用過愛麗她,QV......睇過幾個醫生, 都係開類固醇藥膏

用依隻泥http://www.spa.com.hk/eczema.html,幫過大女&細仔"full", 我細仔個頭&面出洒血水,都消炎! 滑返好多!

別墅

吓..你大女, 細女同仔仔都有濕疹呀, 係咪因為遺傳呀?

原文章由 evaken 於 08-3-3 08:12 PM 發表
我幫細仔用過愛麗她,QV......睇過幾個醫生, 都係開類固醇藥膏

用依隻泥http://www.spa.com.hk/eczema.html,幫過大女&細仔"full", 我細仔個頭&面出洒血水,都消炎! 滑返好多! ...

大宅

畀面勳章

亞B D 濕疹 生咗响背脊位...着太多衫又帕焗到D 濕疹发...着少D 又打乞次....點算?? 塊面嗰D 已經好咗好多, 因為我採咗2次類固醇同每次食完奶都洗臉搽cream...背脊點成日除衫搽喎??

別墅

我bb都有, 咁我就幫佢勁楂 aqueous cream lor...都有d幫助

原文章由 bbysh 於 08-3-6 01:36 PM 發表
亞B D 濕疹 生咗响背脊位...着太多衫又帕焗到D 濕疹发...着少D 又打乞次....點算?? 塊面嗰D 已經好咗好多, 因為我採咗2次類固醇同每次食完奶都洗臉搽cream...背脊點成日除衫搽喎?? ...

複式洋房

係呀 ..我b女都有診架。
都係勁揸 aq cream 依家好好多喇。

原文章由 EricaSin 於 08-3-6 13:40 發表
我bb都有, 咁我就幫佢勁楂 aqueous cream lor...都有d幫助

複式洋房

我之前聽醫生講幫bb轉左能恩2個幾月,但仍然有濕疹!!睇另一個兒科醫生話濕疹絕對唔關奶粉事,一般1歲前都會反覆出疹的,最緊要係keep住環境清潔,同定時清潔皮膚!!佢仲叫我不要再喝低敏奶粉,所以最近幫bb轉飲日本森永了!!

希望天氣再暖d啦,咁我地嘅bb皮膚就會好d!!

Welcome to our blog!
http://hk.myblog.yahoo.com/warmwing_b

別墅

我想問點解唔好再飲低敏奶粉呀

原文章由 warmwing 於 08-3-8 11:04 AM 發表
我之前聽醫生講幫bb轉左能恩2個幾月,但仍然有濕疹!!睇另一個兒科醫生話濕疹絕對唔關奶粉事,一般1歲前都會反覆出疹的,最緊要係keep住環境清潔,同定時清潔皮膚!!佢仲叫我不要再喝低敏奶粉,所以最近幫bb轉飲日本森永了! ...

子爵府

我都想知點解呀???
原文章由 EricaSin 於 08-3-10 10:04 發表
我想問點解唔好再飲低敏奶粉呀

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我bb都有濕診呀..睇極都唔好既..唉..心痛死我啦
有人同我講..叫我用黑糖煲水比bb搽面..就會好..
有沒人聽過??係唔係真架??

別墅

我聽過有人教用片糖煲水沖涼ja....黑糖就未聽過
不過我有朋友又係有濕疹, 佢介紹用一隻叫''愛麗她潤膚沐浴液'', 佢話好好ga, 所以我都諗住買支比bb用, 佢話屈臣士有得買ga la

原文章由 adakitty 於 08-3-10 02:23 PM 發表
我bb都有濕診呀..睇極都唔好既..唉..心痛死我啦
有人同我講..叫我用黑糖煲水比bb搽面..就會好..
有沒人聽過??係唔係真架??

複式洋房

我都係比bb用愛麗她Bath Oil, 覺得好過QV Bath Oil, 但醫生話如果bb皮膚痕, 就要用皮得露Bath Oil.

仲有個小小發現, 我bb著白色底衫個身就會出紅點(敏感)!!!

我同bb做咗兩次連續3-4日的測試, 著白色底衫紅點又起, 跟住又轉著有color底衫, d紅點慢慢冇咗. 後來我問d媽咪朋友點解著color衫反而冇敏感, 佢話因為白色衫多數加咗化學劑制白, 其實好多bb都會敏感喎.

原文章由 EricaSin 於 08-3-11 09:59 發表
不過我有朋友又係有濕疹, 佢介紹用一隻叫''愛麗她潤膚沐浴液'', 佢話好好ga, 所以我都諗住買支比bb用, 佢話屈臣士有得買ga la

...

大宅

畀面勳章

咁係用金銀花焗水 定要好似煲涼茶咁煲下佢丫?

複式洋房

原文章由 EricaSin 於 08-3-11 09:59 發表

...

我自己本身係超敏感皮膚加濕疹,所以我bb都極大機會遺傳到。我都係用''愛麗她潤膚沐浴液''同bb冲涼,touch wood so far 都 work。濕疹係好難斷尾,反而護理仲緊要。如果bb有濕疹,要盡量拖長下次返發,就好大機會根冶。希望你地d BB快d好番啦!

別墅

金銀花都係煲水比bb沖涼ga, 唔係飲ga

原文章由 bbysh 於 08-3-11 07:03 PM 發表
咁係用金銀花焗水 定要好似煲涼茶咁煲下佢丫?

大宅

畀面勳章

my baby is getting better la~~
I've buy her the Emulsifying Ointment BP .

As a soap - I use it as her bathing cream
As a Cream - I use it after her bath(when her body is still wet), I use it all over her body and even face, so she is getting well now!!

It is really useful!!

大宅

畀面勳章

Emulsifying Ointment BP ...会唔会太肥膩Y?

洋房

愛麗她Bath Oil is really good to my baby!
I tried Emulsifying Ointment BP before but it's just too greasy to me and seems not work to my baby.
I also recommend using Cetaphil cream after bath to misturise the skin.

別墅

濕診bb

我個仔仔都有濕診,係兩個月既時候就係出得好勁,睇左幾個醫生
只係比藥膏查,係真係冇用,當你停用既時候就會起番,之後我聽
我樓下個相熟中醫講搵d嘢比bb沖涼,先後佢同我拾左兩包中藥保
比仔仔沖涼,沖完之後真係慢慢消失,中醫仲叫我唔好比d咁熱氣既奶粉比飲,所以我轉左森永比仔仔,佢本身係飲s26,轉左森永係明顯
好好多,有濕診既bb係唔需要轉低敏,因為我有個朋友個仔仔都係有濕疹,佢轉左低敏奶粉之後,仲嚴重過未轉.
不如去搵一間相熟既中醫睇睇拾d藥比bb沖涼
因為唔係飲用,係沖涼用,所以大家mama可以不防一試

大宅

可以試下呢個醫生,我自己係睇緊佢,價錢合理~
之前姪仔都有濕疹,但book呢個醫生要等好耐,係等佢既其間阿嫂帶過bb去睇好多專科,但係都唔work
finally,睇左呢個醫生兩次就冇晒事
第一次因為會比埋沖涼液,價錢around $500
之後如果唔駛拎藥就唔收錢,拎藥膏就百幾,要拎沖涼液就再貴d
全部都係由醫生決定
dr andrew sun
tel : 2576-6210
係causeway bay
如有問題可以email比我
[email protected]

祝各位bb變得滑啫啫~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

原文章由 jessica1231 於 08-3-19 08:39 發表
我個仔仔都有濕診,係兩個月既時候就係出得好勁,睇左幾個醫生
只係比藥膏查,係真係冇用,當你停用既時候就會起番,之後我聽
我樓下個相熟中醫講搵d嘢比bb沖涼,先後佢同我拾左兩包中藥保
比仔仔沖涼,沖完之後真係慢慢消 ...

可否pm你的中醫資料給我...Thanks

首頁

尾頁

跳至