自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

回覆:nz 的帖子

子爵府

2018復活節勳章

引用:做麵粉功課就建議家長可以同小朋友去樓下麵

原帖由 colormama 於 15-03-19 發表
做麵粉功課就建議家長可以同小朋友去樓下麵包店搵麵包師傅問答案。d專家真係講就好聽,我樓下得2間麵包店, ...
十分認同
我覺得,宜家D課程已經過咗火位,未學行,先學走

侯爵府

其實做孩子根本做不來的功課, 就是教孩子聯同家長騙學校
最奇怪是, 超乎孩子能做到的, 又漂亮, 又完美的功課/比賽會得獎

即學校鼓勵孩子學欺騙?

K.M.    發表於 15-3-20 10:26
baby_chu    發表於 15-3-19 18:05
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

翡翠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:jolo+發表於+15-3-19+15:43+手工、燈

原帖由 chan803 於 15-03-19 發表
呢啲當然有. 但都係盡量搵啲佢做得到的去做..
(呢啲邊使搵資料呀)
真是難溝通。

。。除左果d手工勞作。。每個課題都會有親子功課,搵相関資料呀!!

翡翠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jolo+於+15-03-19+發表本帖最

原帖由 nz 於 15-03-19 發表
時代唔同,細個父母要搵食,边個會理我地,現在不能輸在受精線上,不過90年代幼稚園己有咁嘅情況,自己唔知 ...
我姨生女90年代,唔駛喎。。

侯爵府

回覆:給孩子家課 其實是逼爸媽做?

我係在職媽媽,返到屋企已經係夜晚,有時打開功課套先發覺要搵d乜乜乜,樹枝呀,圖片呀…有時真係好火滾,點搵呀大佬?

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我女今年先k1,成日放學返黎一睇功課簿或者

原帖由 理想師奶仔 於 15-03-19 發表
我女今年先k1,成日放學返黎一睇功課簿或者通告我就頭暈!學校好似當家長係叮噹咁,要咩有咩,成日要揾圖片 ...
我女兩年後先入學幼稚園... 到時真係唔敢想像

男爵府

引用:+本帖最後由+jolo+於+15-3-19+14:36+編輯+\\

原帖由 jolo 於 15-03-19 發表
哈哈!係呀同呀媽d麻雀腳嘅細路玩一日

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

想當年,10+年前,我地幼稚園教小朋友做手工、剪貼都只為訓練小朋友小肌肉活動及手眼協調,就算係返屋企做嘅親子勞作或手工,都係好簡單嘅「初紙粒畫」果類嘢!亦都唔會出現作歌!最多都只係叫小朋友同家長完成一、兩幅圖畫,再在堂上請小朋友講下點解會咁畫!所有親子功課都俾1、2個星期先交!專題研習.... 更無諗過會喺幼稚園出現!
宜家真係好恐怖!

珍珠宮

引用:亞女K1要做花燈,我年幼無知+research+咗好

原帖由 Chole 於 15-03-19 發表
亞女K1要做花燈,我年幼無知 research 咗好耐搵到一款佢有能力完成嘅俾佢自己做。

到學校開放俾家長參觀評 ...
可能人地俾錢搵人整!

侯爵府

引用:其實做孩子根本做不來的功課,+就是教孩子聯

原帖由 pyjess 於 15-03-19 發表
最奇怪是, 超乎孩子能做到的, 又漂亮, 又完美的功 ...
畫畫比賽最明顯,五歳畫水墨畫啲線條幼到離譜,隻手嘅小肌肉超級發達,不過呢啲真係會贏!

子爵府

引用:其實做孩子根本做不來的功課,+就是教孩子聯

原帖由 pyjess 於 15-03-19 發表
最奇怪是, 超乎孩子能做到的, 又漂亮, 又完美的功 ...
最慘如果孩子老老實實,滿心歡喜交上自己努力一手一腳做的作品,卻發現其他家長幫忙下的作品如何把自己的比下去,再加個老師的冷待,那種自卑和失落....孩子以後還有心機自己做工課嗎?
想起都心痛

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Chole+於+15-03-19+發表亞女K

原帖由 icy1219 於 15-03-19 發表
同你一樣,不過係設計聖誕卡,今次搵爸爸出馬(因為爸爸手工叻過我)我諗住有交到都會有個安慰獎比返牙,點 ...
原來宜家D幼稚園咁架!唔理小朋友感受?仲要入圍、投票?!小朋友俾心機去手工,天分、能力、想像力個個唔同!點可以咁?!我以前教果間幼稚園,每個小朋友嘅每件作品都一定會貼堂,只係分批貼,完全唔係用靚同唔靚決定貼唔貼!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 pyjess 於 15-03-19 發表其實

原帖由 Chole 於 15-03-19 發表
畫畫比賽最明顯,五歳畫水墨畫啲線條幼到離譜,隻手嘅小肌肉超級發達,不過呢啲真係會贏!

...
呢啲係幼兒組書法比賽,真係天材兒童先做到

BabyAndre    發表於 15-3-20 16:23
irisyau4127    發表於 15-3-20 11:27
964000    發表於 15-3-19 18:22
baby_chu    發表於 15-3-19 18:07

珍珠宮

引用:Quote:理想師奶仔+發表於+15-3-19+12:45+我

原帖由 K.M. 於 15-03-19 發表
極有同感呀, 我囝今年K2, 上學期初老師就派一本作業叫理財, 仲要佢地寫感想, 我等二日即刻打比老師問, 我 ...
咁.... 教啊仔寫「請聯絡我媽媽」咪得囉!教埋仔仔,如果老師問點解,就話「利是錢俾晒媽咪」

侯爵府

細個返學已有勞作 全部自己一手一腳做
因為阿媽實話唔識
加上佢識都扮唔識要我自己做
到學校以為自己已經好叻
點知人地攞獎個啲靚到不可能係幼稚園水平
因為平日見到佢地畫功如何
當然我個陣豬咁蠢以為係人地好努力先畫到
我咁鬼咁自卑
大個先知原來勞作根本是家長做
我到底到時幫唔幫小朋友做好
唔做佢自卑 做左佢學唔到!

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:給孩子家課 其實是逼爸媽做? 有幼稚園要學

原帖由 nz 於 15-03-19 發表
給孩子家課 其實是逼爸媽做? 有幼稚園要學生研究行星 工作紙考起家長 (12:00)
最怕做手工……

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:都幾廿歲人, 從頭讀書做功課, 真係活到老學

原帖由 超級特務 於 15-03-19 發表
都幾廿歲人, 從頭讀書做功課, 真係活到老學到到, 學海無涯, 何處是岸?
...
學海無涯,回頭是岸。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

公爵府

親子手工小朋友做返,唔靚咪唔靚囉,最重要係佢做既。我覺得嗰位家長心態唔好,我係照交小朋友自己做既作品的。再者,老師有眼睇,邊啲家長做邊啲小朋友做一定知。

侯爵府

回覆 964000 的帖子

係呀…我記得細個種番茄比賽就係咁
媽咪同自己好俾心機…以為發芽長大就得
點知人地種嗰d有番茄…

irisyau4127    發表於 15-3-20 11:28
964000    發表於 15-3-19 18:39
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

首頁
34567...9

尾頁

跳至