自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家啲人本末倒置, 咁係唔係代表唔坐關愛座嘅就唔駛讓位? 又如果關愛座已經俾有需要人士坐晒, 再有有需要人士上車, 係唔係可以同佢講句"唔好意思, 你遲左喇", 有心讓嘅坐邊個位都應該讓

再者有啲人你睇唔出佢有事架喎, 咁唔通啲人要掛住人個牌寫住"我腳痛, 我腰痛, 我頭暈, 我有左兩個月"咩

KWHeidi    發表於 15-5-18 12:38

禁止訪問

引用:初初有左, 個肚唔大, 都比人啤住唔讓座.

珍珠宮

引用:而家嘅大肚婆真喺以為大晒. 真不知所謂

原帖由 pooh仔 於 15-05-18 發表
而家嘅大肚婆真喺以為大晒. 真不知所謂
仲有推住bb車嘅媽媽

珍珠宮

子爵府

回覆:唔想上鏡……千其咪坐關愛座……

曾經我見過一個大只男在地鐵,被一個女人不禮貌地叫佢讓座,男人未答已車輪咀罵佢大只雷雷爭位坐,。。於是男人怕咗佢起身行開,那女人還得戚戰勝一切,原來男人不舒服有d想暈咁款,繼續行去第二卡。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

人地做完手術冇耐, 或腰腳有事, 就咁個樣睇唔出, 唔通又唔可以坐咩...咩世界

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

仲有推住BB車的媽媽一樣大晒

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

公爵府

邊個有需要就坐。 好難看的。

有時讓比大肚的, 佢又吾坐。

自己都大過肚, 別人讓座, 謝謝。 吾讓都吾好嬲

水晶宮

好媽媽勳章

我比較好彩,我攞拐杖有10次有9次有人主動走黎讓我,佢地未必係坐關愛座

甚至有位有人想行去坐,佢地會問我坐唔坐先(我近門口),我唔需要(只係2個站)叫佢自己坐

有次見有個婆婆,佢抱住個孫(高過亞婆婆),再拖一個,好狼狽,9秒9讓比佢,坐對面個女仔見到,到第二個站佢都主動讓比另一個上車婆婆

我發覺好多時都係,只要你讓,周圍既人見到,都會跟住讓,

可能人地攰,真係想坐吓,只係一時睇唔到啫,由自己做起先囉

侯爵府

依家啲人痴線

不如叫政府立例啦,健全既人坐關愛座犯法

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:係Facebook 啲媽媽會,又見公審………其實

原帖由 titankaine 於 15-05-18 發表
係Facebook 啲媽媽會,又見公審………
其實……何必呢
大肚唔係大晒,
都唔明。點解依家有d人覺得自己大肚大哂既。有小朋友又大哂既。想坐咪開口問人可唔可以讓佢坐囉。。。。成日淨係識得影相放上網。

影鬼完佢都唔會有位坐架。反感。

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

珍珠宮

星期六帶細仔九龍塘返將軍澳,全程冇人讓位⋯坐關愛的後生仔扮瞓覺

大宅

搞到一坐車就好大壓力我搭輕鐵坐關愛唔可以擺袋系腳到 遮住個肚睇唔出有左d人就眼啤啤

子爵府

畀面勳章

而家網絡好恐怖. 見到都唔敢坐.

大宅

畀面勳章

回覆 wing514 的帖子

關愛座都係普通座位一個,只係多左張label ,只要見有需要既人就讓給佢地??定係我一直誤會,關愛座係只給有需要人座,就算空左係到正常人都唔可以座??...不過有一次我座左後,以後都唔敢再座!我見架車有關愛座,但冇人座(當時只有2-3人企係到),咁我就座左,到左荔景站(當時車廂有十幾人),我見有一位老人家行緊入車廂,咁我就讓比佢,但佢同我講,唔駛啦,下站落車。正係呢個時候係我後面有一位大肚婆行埋來坐左落去,仲要黑面同用d唔好眼光望住我.....好似係覺得我唔讓比佢係對住唔住咁...我個下呆左加無言...所以我唔敢再座...

大宅

唔比人哋剛做完次大手術,個肚有十吋長傷口架咩?外觀上點睇到喎。我自己都係大肚婆,都唔覺得人哋一定要讓我囉。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 katieng116 的帖子

你真好!你係少數不是大晒的大肚婆之前我試過病到七彩,企都企唔到,會好辛苦,但無奈都要湊女返放學,搭輕鐵次次都好多人,又迫又焗,但見到關愛座有位都唔敢坐,真係驚畀人影相

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我手抱一個,拖一個,加上自己有嚴重腳傷,都唔敢坐。
著左長褲都唔會有人知我膝頭有事既,坐左肯定比人影。帶住兩個都唔敢坐,一個人搭巴士mtr更加唔敢坐。

大宅

畀面勳章

初期有咗都見唔到肚,頭3個月陀唔隱,咁坐關愛座要唔要佢哋批准?
有d人有坐骨神經痛真係唔企得,咁坐下係咪要死?
最憎d人要坐又唔出聲叫人讓,又要靜雞雞偷拍放上網公審人

子爵府

我唔會坐關愛座,佢係為有需要者而設!

首頁
34567...9

尾頁

跳至