自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 charlenebb 的帖子

我媽係食全素的。其實初時聽到呢D 凡音,我只以為自己幻聽,因那排陪住阿媽成日聽唸佛機,但阿媽臨走前,d凡音好似係我腦內越唸越大聲,我用嘢塞住耳仔都聽到,好響,其實我係好驚的,因唔知點解會咁,係我阿媽過身2,3日後,我去娘家時又聽到那些凡音,不過今次係細聲D,同短D時間,之後我同我姑媽講,我話我好驚,因我聽到2次好似有好多人係我個腦度唸佛的聲,我姑媽話我與佛有緣,姑媽都係誠心的佛教徒,原來佢都係會間中聽到凡音的,姑媽話唔係人人都可以聽到,佢問過好多人,甚至大師傅、大和尚等,好多都未聽過,我聽到應該係因為我與佛有緣及同阿媽緣份好深,所以眾仙眾佛嚟接阿媽時,佢哋係會唸住佛經接我阿媽走的,我就係聽到眾仙眾佛的唸經聲由遠而近。第二次係我娘家聽到凡音,應該係眾仙陪我阿媽去凡間見多我們一面,所以比我聽到眾仙唸佛的聲音!只此2次,之後再無聽到過凡音了!

子爵府

回覆 Yukyuk 的帖子

我聽雲海講過,大約係話聖經好似有成10年時間無了耶穌的記載,原因係呢10年,耶穌跟了一個親戚出外,接觸了釋迦牟尼(定係另一位佛,我不太記得,不好意思!),之後專心學佛,回鄉後就寫了聖經的新約,細心看新約,其實少許佛教的道理存在的!
另外,我阿女讀天主教小學,但去親子旅行,竟然去佛寺食素,我姑媽話唔出期,因有記載,天主教同佛教都係有些緣份的,所以天主教係比教接受佛教徒的呢!

侯爵府

醒目開學勳章

may.bb 發表於 17-3-6 16:07

我聽雲海講過,大約係話聖經好似有成10年時間無了耶穌的記載,原因係呢10年,耶穌跟了 ...

你可以參考以下:-

http://www.buddha.twmail.cc/2-1/jesustoindia.htm

may.bb    發表於 17-3-6 17:42

大宅

回覆樓主:

其實吾需要念太多,只要你喜歡就得。人地點講人地既事。最重要的系舒服。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得最重要係你信左呢個教之後,內心有平靜同平安,或者搵到一啲人生方向。

珍珠宮

回覆樓主:

我小學已經開始信主,都信左就黎有廿年。

講真中途都想離開教會,因為中間發生好多事,以及遇到好多傷害過我家人既“基督徒”。

但係聖經講得好清楚,教會都會有壞人,我阿媽都話返教會係信神唔係信人。

所以我都繼續堅持返教會及信呢位神。

我亦都好感恩,我老公一家(除左老爺)都係基督徒,少左好多矛盾。

男爵府

WinChi 發表於 17-3-6 12:35
我係冇信仰的, 但我喜歡聽佛 的故事, 很喜歡聽衍陽法師說話, 她說話很生動很好聽, 在youtube可以聽到, ...

我又係好喜歡聽衍陽法師講道,真係好好聽,觀成法師我都有聽架
豈能盡如人意,但求無愧於心......

男爵府

Ocean11 發表於 17-3-5 15:07
同你一樣由幼稚園到中學都係天主教學校,但自己無法投入,而家沒有任何宗教,但比較喜歡聽佛教師傅講道理 ...

same here

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我信耶穌,但好多野唔了解。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

大宅

係教會(emoji)面,教友丶組長丶甚至牧師都是現實丶虛偽丶自私,包括我
但我仍然相信主,我確實經歷過最失意嘅時候神同我一齊,當我禱告時神比我的平安係實在的

大宅

may.bb 發表於 17-3-6 16:07

我聽雲海講過,大約係話聖經好似有成10年時間無了耶穌的記載,原因係呢10年,耶穌跟了 ...

我聽雲海 節目講
耶穌有不同牌本添,
有一個 牌本 係 耶穌係魚毛飲血 成個野人咁
當我們不屑某一個人某一件事時,很多時候都是因為我們想要卻得不到,所以才會吃酸葡萄,才表示不屑,不稀罕。你不屑那些性感暴露的同性是因為你很想做到卻沒有人家的本錢;你不屑別人交遊廣闊是因為你沒有面面俱圓的性格……不屑與渴望是銀幣的兩面,明知應該努力卻怕失敗不願付出,或者距離太遠懶得追趕,統統成了不屑。正面承認,然後努力克服改善,才是踏進成功人士門檻的第一步。BY 王貽興

首頁

尾頁

跳至