自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

魚兒小寶貝 發表於 19-7-3 19:42
律師咁講遮~

若果我係樓上

律師實話有得打,打多幾堂就叫你搵證據,冇就放棄,律師費照收

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老實講,樓上係可以民事訴訟樓下索取賠償既。(告唔告得入係另一個問題)

而樓下亦可以民事訴訟告樓上精神滋擾佢喎,亦可申請賠償及制止佢再進行滋擾架。(當然,告唔告得入亦係另一問題)

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我覺得除左溫差,仲有係濕度高都有影響。我個雪櫃係金屬面,春天濕度高,會有陣水係面,但其他時間係吾會,所以,我信只要關門窗抽到屋企濕度低,就應該吾怕溫差大。

電視既樓下只開冷氣,又有貼膠,我覺得佢已做左本份,反而樓上有無試下起左個地去裝塊膠?又或者做d咩去防止?剩係識complaint 人,煩人,我都吾想理佢。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bubu7 發表於 19-7-1 22:07
偷工減料,乜都薄兼得過且過,幾十年舊樓打風都無事。

x 2

舊樓真係冇咁嘅情況喎~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

其實除了溫差, 濕度也有影響, 冇陽光入既單位就更易出事. 另外開冷氣時可開埋循環風扇, 冷氣溫度便可調高些, 又慳電.

子爵府

docomo 發表於 19-7-3 10:34
我都覺得個原告好鬼惡,同埋人哋都話機葉冇向上,又加左發泡膠板擋風(當佢講真話),咁都冇辦法啦,唔通 ...
專家都說就算機葉冇向上, 開一兩小時溫差已有很大分別.

男爵府

大力大力 發表於 19-7-3 20:43
x 2

舊樓真係冇咁嘅情況喎~

我住緊舊樓喎

子爵府

loved 發表於 19-7-3 11:11
東張樓上個女人話無人都開曬窗,我覺得呢個先係重點, 馬鞍山係好濕,而且近呢2年香港係濕咗好多,佢成日開 ...
我估佢平時應該好少開冷氣.

伯爵府

好媽媽勳章

魚兒小寶貝 發表於 19-7-3 19:42
律師咁講遮~

若果我係樓上

律師想R生意吧

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

廿幾年前住大學宿舍, 我有開冷氣但好細, 25度,訓醒一地濕哂, 好在係宿舍 社監會管, 留下的確係將個葉推咗向上
總有離別的時候

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

vencyk 發表於 19-7-3 14:42
東張無講,一開門映到個冷氣係無向上,即係人地有做野,樓上個女人態度又差,話人地隔離解決到,點解你唔 ...

係.....唔知佢住邊.... 如何係山上面... 本身濕氣重....
加埋香港天氣潮濕.... 啲牆本身都會索水... 積積埋埋
啲水氣係度.... 其實真係試下索左水開抽濕機一排等
牆身收左水就唔會咁嚴重....

大宅

應該改個題叫做教人點樣裝冷氣

男爵府

Vincent_papa 發表於 19-7-4 12:26
應該改個題叫做教人點樣裝冷氣

定係點樣裝地板啱啲

子爵府

回覆樓主:

我試過俾人投訴好彩撥番平放就無投訴了

男爵府

我開冷氣個窗出面都出晒水珠
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

男爵府

小草王道 發表於 19-7-2 23:17
我冷氣無向上吹 買埋檔風板 我樓上一樣出水 佢地慳 唔開冷氣

同你一樣,自從被投訴後莫講向上吹,平吹我都冇,直情向下吹,都係繼續被投訴,我樓上直情係冇裝冷氣

珍珠宮

豬皮MAMI 發表於 19-7-4 13:40
同你一樣,自從被投訴後莫講向上吹,平吹我都冇,直情向下吹,都係繼續被投訴,我樓上直情係冇裝冷氣:igiv ...

我怕熱 已經向下吹 都沒用 樓上不開冷氣 我點吹佢都出水 有時出左街 都收到電話話樓上出水 我話我一大早出左街 窗都打開 沒開冷氣

子爵府

catjeffcat 發表於 19-7-4 08:48
係.....唔知佢住邊.... 如何係山上面... 本身濕氣重....
加埋香港天氣潮濕.... 啲牆本身都會索水... 積積 ...

應該係馬(emoji)山,欣頌樓

男爵府

小草王道 發表於 19-7-4 13:41
我怕熱 已經向下吹 都沒用 樓上不開冷氣 我點吹佢都出水 有時出左街 都收到電話話樓上出水 我話我一大早出 ...

我地成家都怕熱,其實佢投訴前我地都冇向上吹係平吹,佢投訴後我地直情將風葉較向下吹,佢每次投訴,每次管理員上黎,我都即時開門比佢入屋睇,之前管理員都明白,今年轉左管理員,佢睇完同我講「都要個解決方法」,我知唔關佢事,但都好炆,我同返佢講「唯一解決方法咪我地陪佢唔開冷氣」,個次之後,暫時呢個月未有收到投訴

珍珠宮

豬皮MAMI 發表於 19-7-4 13:49
我地成家都怕熱,其實佢投訴前我地都冇向上吹係平吹,佢投訴後我地直情將風葉較向下吹,佢每次投訴,每次 ...

我樓上直接話無錢交冷氣費

但佢地唔係唔開 晚上才開姐

首頁

尾頁

跳至