自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

薯圈 發表於 20-6-2 06:39
一有小爆發就停全部停課,根本以後全港學生以後都唔使返學。

都要諗辦法同病毒共存。 高中復課規畫得好好 ...

認同, 要諗辦法同病毒共存

複式洋房

應該停多陣先啦咁危險!

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 20-6-2 08:00
疫情下,我對小朋友真係好少出街,由新年到現在,我估只有幾次,我們亦無上興趣班。只希望學校可以彈性處理 ...

同意,唔想返,就唔好返,唔好要求全港停課就ok啦

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

taibear 發表於 20-6-2 01:58
其實去補習社,興趣班或出外玩係個別家長既決定,而且人數可能比較少,仲有家長會自行照顧其子女衞生措施及 ...
同意!日本復課後九州便有一間小學小型集體感染,小孩在醫院係連家長也未必可以入去探佢。人哋小學size 點都大過香港小學啩,香港小學size咁細學生咁多,點保持social distance?

公爵府

薯圈 發表於 20-6-2 06:39
一有小爆發就停全部停課,根本以後全港學生以後都唔使返學。

都要諗辦法同病毒共存。 高中復課規畫得好好 ...

台灣復課甘耐有無爆發?

公爵府

MarMic 發表於 20-6-2 09:12
同意!日本復課後九州便有一間小學小型集體感染,小孩在醫院係連家長也未必可以入去探佢。人哋小學size 點 ...

要睇埋當地學校有無做咩防疫設施
係咪全校所有人都有戴口罩
番全日定半日
有好多因素影響

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

要復課
但如果情況嚴重落去,地區性停課就可以了

公爵府

國際學校和高中已復課
防疫都做得ok

伯爵府

cfs 發表於 20-6-1 23:15
復,根本唔會斷

同意!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

apple~y 發表於 20-6-2 09:12
台灣復課甘耐有無爆發?

台灣無停過課。
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

珍珠宮

apple~y 發表於 20-6-1 23:42
其實以家d小朋友就算停課
都去興趣班,補習,學樂器
泳池都開番
認同呀, D家長又去學跆拳, 又去游水, 仲有D通街玩, 其實停唔停, 對佢地黎講無分別.

珍珠宮

謝拉林 發表於 20-6-2 09:10
應該停多陣先啦咁危險!
停多陣, 即係幾耐?? 停左差不多半年喇

別墅

我吾希望小朋友復課

珍珠宮

ho_yan2406 發表於 20-6-2 01:20
咁講好似又唔係咁恐怖,起碼識自行好返
其實流感死既人仲多,但都冇停咁耐

我 cap 低左昨晚孔醫生講既野.. 係34樓..
根據孔醫生既講法..
其實兒童中流感危險過中新冠好多..
就算有流感疫苗.. 我見媽媽 group 好多家長都唔比小朋友打..
學校亦唔會因為流感無限期停課啦..
但唯一 concern 係小朋友感染到返去屋企傳比家中長者..
其實我讚成學校唔計出席率..
家長自行決定返唔返..

男爵府

回覆樓主:

(我仔學校已出通告):
由即日起至 7 月 24 日,倘若有個別家長對復課有困難或有所顧慮,請與班主任、社工或校
務處職員聯絡,或家長可考慮讓子女留在家中,學校將彈性地處理學生告假事宜。

男爵府

回覆樓主:

支持復課
依家唔算係大爆發
即是好多群組
零星case 預咗
依家世界爆到7彩,香港好難做到完全零,因為貨物都有機會帶到病毒來,專家講咗病毒唔會停,不如諗下點樣同佢共存
如果驚就自己唔好返自己衡量,自己睇得開咪得law, 但如果又怕唔返學,聽少咗,又驚要考試,而要全港陪你驚,陪你停課就唔好了。

AJH    發表於 20-6-2 11:45

公爵府

紫翹 發表於 20-6-2 09:35
認同呀, D家長又去學跆拳, 又去游水, 仲有D通街玩, 其實停唔停, 對佢地黎講無分別.

我親戚小朋友都開始番跆拳道,上花式跳舞
遊水

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yenho 發表於 20-6-2 08:37
認同,人人想法不同,佢地覺得出去玩,學野冇問題,唔代表所有家長都係,可自行決定復唔復課最好
...

所以只希望學校可彈性處理,始終每位小朋友體質都不同,做家長會擔心仔女亦係正常。能自行決定復不復課係最好..有些初小或幼稚園小朋友,也係相對細個,未必能百分百確保可以自己照顧好自己。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我都幾擔心,話晒社區其實有好多隱型患者冇病發,佢地身體夠強壯,但如果一帶菌返學返工,就會傳染比其他人,如果傳比個扺抗力弱嘅,就會好似個34歲女患者咁,一病發就好嚴重,要入ICU。但政府又話未算嚴重社區爆發,好似睇自己彩數咁!

男爵府

apple~y 發表於 20-6-2 09:18
要睇埋當地學校有無做咩防疫設施
係咪全校所有人都有戴口罩
番全日定半日

其實學校都有做防疫措施:
.學校防疫工作
 為顧及全校學生及教職員的健康,在停課期間,本校已聘請香港科技大學支持的消毒塗層公
司為全校地方噴灑消毒塗層。此塗層可有效消滅 99.9%的細菌和病毒,包括風疹、禽流感、
流感如 H1N1 型,以及貓杯狀病毒等。
 為了做好復課準備,學校除了在復課前進行全面清潔和消毒校舍外,學校亦已促請全校教

首頁
34567...11

尾頁

跳至