自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

水晶宮

Vengerov 發表於 23-9-11 08:27
屋大但無工人,我覺得好辛苦。太多嘢做。我地一年去加拿大探親幾個月,大屋大花園,次次都做到想死,都未 ...

十幾個鐘黑雨,黃大仙站第二日如常運作!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

LedTV 發表於 23-9-11 07:54
4-50% 稅
我真係唔會考慮
英國d 屋 其實好細

英國屋細?同香港比,富有區對富有區,窮區對窮區,點會細過香港?英國嘅屋仔,都大過好多香港私樓,朋友嘅 houses / flats 普遍都過2千尺,一家幾口好多空間。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

annie133 發表於 23-9-11 07:51
其實香港一樣,好多人話唔好的地方其實兩睇:
地方細:不用浪費交通時間,方便,一個上午可以處理哂我在那 ...

遺產稅40%、真係攞命~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

Vengerov 發表於 23-9-11 07:40
幾好質素,可以去「房天下」app望望
深圳租樓平,但買不平

唔該晒

子爵府

cyyiu 發表於 23-9-11 08:44
我女成日話我行得快,我話香港生活節奏就係咁,好難放慢腳步!
我亦聽公司移左民嘅客講,買餸要早d去,因 ...

乜都關晒其實有咩life?
外國啲人太懶,我prefer深圳咁,個個都勤快,有咩事都即維修。而且夜晚都熱熱鬧鬧先好!隨時叫個外賣都方便!出街也不用擔心治安問題!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cyyiu 發表於 23-9-11 08:45

真係勁、成個站浸晒、電子設備、入閘機控制室、應該全部水浸、真係估唔到、地鐵公司、可以一日搞掂~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

brother4 發表於 23-9-11 08:03
歧視,欺,丐兒也不少,地鐵不太方便。。。但福利好

你 d 仔遇過?

子爵府

cyyiu 發表於 23-9-11 08:45

好深刻零下15度停電,個大廈管理竟然3日後先來修。好彩我地有其他屋住,否則凍死咗!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

pauline_c 發表於 23-9-11 08:45
英國屋細?同香港比,富有區對富有區,窮區對窮區,點會細過香港?英國嘅屋仔,都大過好多香港私樓,朋友 ...

係啊
英國屋真係好鬼細
又屋貼屋 呢樣真係好難搞

我地LA 間屋淨係個花園搵一忽
都可以再起間大過英國個d屋

條樓梯闊4呎閒閒地
但英國個d 真係得一個身位

仲之如果住複式個d 樓
英國真係好鬼迫
馬路又好窄
揸架闊落少少嘅車都好迫

香港住緊層樓應該唔會比英國個d 屋仔細,我都係比較返英國d 新盤

伯爵府

大力大力 發表於 23-9-11 08:47
遺產稅40%、真係攞命~

呢樣野真係計唔掂,仲要全球徵
即係你香港有層樓2000萬,瓜咗都要分8M比佢,好唔合理

子爵府

LedTV 發表於 23-9-11 08:53
係啊
英國屋真係好鬼細

townhouse系咁上下

伯爵府

free2020 發表於 23-9-11 01:33
其實好睇個人環境,如果你有錢既,去到係真正退休唔洗做既,其實去邊你都會開心,但諗住去搵野做既,邊度都 ...

你香港搵完錢過去就唔洗做啫,到仔女再下一代點

伯爵府

zitamamama 發表於 23-9-11 07:23
我朋友移咗去破產城市,日日係fb唱好架,仲話搵2,3萬都可以住大屋(兩層),大把錢儲,我地搵10萬係香港都係 ...

個度治安只會愈來愈差,平都唔好去啦

珍珠宮

回覆樓主:

有親人朋友現時住緊係曼城,那邊的生活只可以話好適合性格內向,平時生活習慣係慢活,悶場的人士生活。

如果性格急性的,一定會感到煩燥,好易出情緒病。

地方係好大,如果住apartment 的也是3房2廳,不是大家想象中的超大。所謂的排屋2層也就如丁屋的那種,地下有個小花園。除非超級有錢,當然地方大時,就係住好郊外了。

除咗住倫敦中心,其他地方出入最主要靠自己揸車出去城鎮買餸,多數去一次就會買3日或者1個星期的餸。

想食中餐係好難找到,天氣長期陰暗,晚上10幾度,白天就20幾度,夏天得1,2個月到,其他日子你會覺得係香港好凍的冬天,甚至落雪。

無夜生活,附近無商場

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

annie133 發表於 23-9-11 08:57
你香港搵完錢過去就唔洗做啫,到仔女再下一代點

讀完書返香港搵錢
到時回流吊高黎賣

8x出世個班
浸過鹹水返黎嘅朋友
而家個個高薪厚職

水晶宮

LedTV 發表於 23-9-11 08:53
係啊
英國屋真係好鬼細

英國好大,一樣有你講嘅 houses,好闊落嘅一樣有。根據你嘅形容,好可能係排屋,算係環境比較差。屋貼屋難搞,好過香港窗貼窗,好容易了解鄰居生活作息。排屋屬於廉價 d 住房,所以用返香港廉價住房比較。
世界好大,美國、加拿大、澳洲嘅住屋,我認知非常有限,只係知親戚/朋友住嘅地方,係好大好闊落。

瑪瑙宮

pauline_c 發表於 23-9-11 09:02
英國好大,一樣有你講嘅 houses,好闊落嘅一樣有。根據你嘅形容,好可能係排屋,算係環境比較差。屋貼屋難 ...

但我見移民去英國嘅朋友們
或者住左係英國好耐既親戚
都係住緊屋仔

可能慳住

水晶宮

LedTV 發表於 23-9-11 09:01
讀完書返香港搵錢
到時回流吊高黎賣

係嗰個年代,香港經濟起飛,機會多,即使香港畢業,一樣好多高薪厚職。

水晶宮

LedTV 發表於 23-9-11 09:03
但我見移民去英國嘅朋友們
或者住左係英國好耐既親戚
都係住緊屋仔

我嘅朋友錢銀比較鬆動,見佢地住嘅地方,好貴。

子爵府

LedTV 發表於 23-9-11 09:01
讀完書返香港搵錢
到時回流吊高黎賣

以前就係
今時今日中國人唔識中文
想係香港+內地發展
回流仲有冇以前咁吃香?
而家大把本地人三語流利+國際視野
我家人係uk都系咁谷佢仔普通話+學簡中(bbc) 驚死輸蝕

首頁
34567...15