自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

popofat 發表於 23-10-27 20:37
佢想讀心理學,第時係想做咩先?呢啲科出路比較闊。有人讀完去進修做臨床心理學家,有人讀完可能入商業機 ...

上網做下research. 有D 進修course 只有中大或港大先有得讀。自己大學本科生爭呢啲位會容易D.

我係咁隨便goggle 以下網址

https://medium.com/los-psychology

見到有D course 只係HKU/ cuhK 先有

“而教育心理學碩士及博士課程只有香港大學有開辦。至於商業及組織心理學家就當然和商界有更大聯系,很多時候會參與商界的咨詢工作(consulting),在香港就只有中文大學有開辦相關的碩士及博士課程,入學競爭也是相當激烈. “

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

happyLC2006 發表於 23-10-27 08:38
聽人講香港大學比較多外籍學生,感覺好似比較適合outgoing的人;中文大學好似書卷味濃啲,環境比較古色古香 ...

CU要上PE堂,如果零體育細胞要考慮埋。另外CU行書院制,要讀多科書院通識

伯爵府

我阿女勁鍾意中大,環境好似間大學,讀書氣氛好,啲同學平實啲,可惜冇佢讀嗰科,依家讀緊港大。佢話如果中大有佢嗰科,一定揀中大兼且住埋宿舍,感受真真正正嘅大學生活!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔港大, 住hall...
hall camp會有仙制情況, 不過住落就無... 好多hall活動仔都無參加... 又要讀書又要做part time, 無咁多時間嘛... 總括黎講, 讀同住都唔錯..

男爵府

c27cheun 發表於 23-10-27 14:00
HKU多好多本地國際學校學生,基本上你會聽到好多學生講native既英文,同埋你睇d學生打扮衣著就知佢地比較有錢 ...

可唔可以入得港大嗰啲本身都係好好培養學生,所以都有啲家底

男爵府

靚靚C9 發表於 23-10-27 20:53
CU要上PE堂,如果零體育細胞要考慮埋。另外CU行書院制,要讀多科書院通識
...

想問吓每個書院修讀的科目係咪唔同?

大宅

popofat 發表於 23-10-27 20:47
上網做下research. 有D 進修course 只有中大或港大先有得讀。自己大學本科生爭呢啲位會容易D.

我係咁隨便 ...

再次謝謝你分享!
之前都有睇過類似的,只知道香港讀心理學的碩士位好少,所以可能到時去外國會容易少少。

大宅

popofat 發表於 23-10-27 20:37
佢想讀心理學,第時係想做咩先?呢啲科出路比較闊。有人讀完去進修做臨床心理學家,有人讀完可能入商業機 ...

佢話諗過行兩條路,一係兒童心理學方向,一係考政府

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

happyLC2006 發表於 23-10-27 22:06
再次謝謝你分享!
之前都有睇過類似的,只知道香港讀心理學的碩士位好少,所以可能到時去外國會容易少少。 ...

親人係HKU讀教育心理學碩士, 之後入左行, 要讀埋教育文憑.

男爵府

happyLC2006 發表於 23-10-27 22:10
佢話諗過行兩條路,一係兒童心理學方向,一係考政府

咁打算去外國就睇吓呢啲學校覺得CU 定HKU or bachelor 認授性高D, 邊間u d professor 會幫多啲手

侯爵府

畀面勳章

purpletwinstar 發表於 23-10-27 21:59

仲要中英文無5**要讀大中大英

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

PW530 發表於 23-10-27 22:40

我諗正常間間U都要架啦,5**咁易攞咩

珊瑚宮

purpletwinstar 發表於 23-10-27 21:59

書院通識就讀番自己書院嘅野,如書院歷史等。至於揀咩書院同讀咩系無關,但讀神學就一定要揀崇基。

珍珠宮

好媽媽勳章

PW530 發表於 23-10-27 22:40

但我最近發現如果讀中大,IELTS 有7.5,IAL Chinese有A*,就可以豁免大中和大英。

https://rgsntl.rgs.cuhk.edu.hk/aqs_prd_applx/Public/Handbook/document.aspx?id=1900&tv=F&lang=en

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

littlecar 發表於 23-10-27 14:47
中大講座有講有九個書院,4舊5新,入到舊基本可以有位住宿,新既就得一半位可以入住,書院制係可以令學生 ...

d 資料唔多正確。5新中,其中3新係必宿,一定有得住足4年。其他4舊2新,係四年一宿。

侯爵府

畀面勳章

靚靚C9 發表於 23-10-27 22:52
我諗正常間間U都要架啦,5**咁易攞咩

大宅

Cu 都有好多外國學生exchange, 又內地研究生. 但係感覺鄉下D. 文化氣息濃厚,‘艱苦我(emoji)進‘ 文科環境一流學校歸屬感強。學生平實D.
HKU 就港(emoji)區,就港島人同新界人咁..
但 如果女仔文靜就可能更文靜
其實揀科真係重要。

男爵府

靚靚C9 發表於 23-10-27 22:55
書院通識就讀番自己書院嘅野,如書院歷史等。至於揀咩書院同讀咩系無關,但讀神學就一定要揀崇基。
...

咁入學嘅時候喺學校派你係咩書院?定係個同學可以揀?即係話假設我讀護理系,我可以揀唔同嘅書院?定係一定係揀返某個書院先可以讀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

peaceaa1122 發表於 23-10-27 23:21
d 資料唔多正確。5新中,其中3新係必宿,一定有得住足4年。其他4舊2新,係四年一宿。
...

唔記得講座定參觀和聲時聽到,舊既夠大所以入咗有位住宿,新既無位起,所以,只夠一半學生入住!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

purpletwinstar 發表於 23-10-28 04:40
咁入學嘅時候喺學校派你係咩書院?定係個同學可以揀?即係話假設我讀護理系,我可以揀唔同嘅書院?定係一 ...

自己揀但要好多書院要面試唔一定入到。d學生話要夾書院文化,入咗中大會有詳細tour 介紹每一個書院!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊