自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

pauline_c 發表於 23-11-12 23:11
SEN 唔係唔正常,佢地有某方面需要,亦唔等於成就低。只係多咗認知學童有唔同需要。
...

當然,可以講到好好聽,好政治正確,無歧視,係支援。

但有邊個阿媽聽到唔擔心?有邊個會覺得只係支援,一切正常,唔係標纖?

我唔係覺得支援係多餘,而係個懷疑同評估嘅門檻已經太過離地。嚇親好多媽媽!而且,其實小朋友個個發展快慢都唔同,真係唔正常的係需要支援,以前個年代,真係好明顯先會需要有特別訓練。但而家係發展有快有慢都唔比?個個要一樣進度?有D頑皮D、固執D、有性格D、難教D,又或怕醜D、文靜D而家已經比人的咗去做訓練!

伯爵府

cattz288 發表於 23-11-12 23:16
又唔可以咁講,以前既媽媽又無咁多高齡產婦啫!

而家有幾多個高齡產婦唔去做產檢?科技一定係令到生出有嚴重缺陷的小朋友大大減少。精益求精底下,D小朋友無咁易教,某方面發展慢少少已經被評為SEN.

伯爵府

歲半一般都識行。

伯爵府

Bobo1210 發表於 23-11-12 23:30
聽過唔識爬直接行,大左會大d機會有讀寫障礙,平衡力無甘好。

我媽同奶奶都係生三個,三個都直接行,無爬過。
我無讀寫障礙,強項仲係語言文學,大學都係讀語言文學。
我老公三姊弟妹讀書都叻,佢家姐細妹兩個都係寫嘢非常好。
我妹我就懷疑佢讀寫都麻麻地,但應該未至於有障礙,公開試都考得唔算差。
我細佬讀書好差,唔知佢有邊方面障礙
咁多個人當中,只有我妹平衡力差少少。

男爵府

aidan08 發表於 23-11-13 00:13
我媽同奶奶都係生三個,三個都直接行,無爬過。
我無讀寫障礙,強項仲係語言文學,大學都係讀語言文學。
...

唔洗甘大反應wor! 都話可能大d機會lor

我fd 個仔讀寫障礙,佢話醫生問佢仔Bb 時有無爬過,話無爬話係會有影響,所以先甘講,當然唔會每一個bb細個唔爬就會有讀寫障礙啦!

侯爵府

007Mary 發表於 23-11-12 21:04
我女都係遲講野要驗智商,嚇死我。幼稚園老師也投訴講野B B話。名牌幼稚園也唔收但她小學成績次次都係全級 ...

伯爵府

Bobo1210 發表於 23-11-13 00:18
唔洗甘大反應wor! 都話可能大d機會lor

我fd 個仔讀寫障礙,佢話醫生問佢仔Bb 時有無爬過,話無爬 ...

你誤會了,我唔係大反應,而係我都想知究竟係唔係。因為我見爬唔爬呢樣野,好似有遺傳咁,通常同一個家庭生出來的小朋友都會係個個都爬,又或個個都唔爬。所以,其實我一直好懷疑唔爬無咁好的講法,反而覺得好似有遺傳性質。

珍珠宮

aidan08 發表於 23-11-13 00:33
你誤會了,我唔係大反應,而係我都想知究竟係唔係。因為我見爬唔爬呢樣野,好似有遺傳咁,通常同一個家庭 ...

宜家新講法係爬行會多由手腳協調刺激多啲腦仔
爬都要一定要四肢做支點,吾可以肚腩仔拖地,吾可以兵仔咁爬

我哋古老人家湊仔,吾理三七二十一,拎去公園同其他小朋友玩下跑下傾下計就ok,比較下咪知乜叫正常

嗰兩個明星仔大把錢揾多兩個專家睇吓對症下藥

大宅

chuiyeebird 發表於 23-11-12 22:13
行反而大早唔好 …. D骨骼未生得穩固 當然佢到時到候自己識得行,咁冇理由唔俾佢行 所以我都唔明點解d父母 ...

唉,我小朋友6個月開始,要扶住嘢企起身,㩒返低,即刻又起,我嗰時都好擔心咁早企咁多唔好

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bonbonyy 發表於 23-11-12 20:16
你仔女情況係好彩唔係sen 啫!
但都有唔少小朋友係因為發展問題,而跟唔到正常進度,如果家長又好似你咁唔 ...

最乞人憎係嗰啲話男仔遲啲講嘢都正常又乜嘢佢自己或者個仔嗰陣歲幾都未講嘢而家想佢收口都難嗰啲,有一啲話歲幾唔識行爬爬下正常,講呢啲咁唔負責任嘅說話,如果對方真係相信咗拖延咗治療真係害人一世!

大宅

aidan08 發表於 23-11-12 22:52
我都覺得係。
而家D人,無論家長、健康院定學校都太過緊張,嚇親好多媽媽。
三十年前,我堂妹四歲先識講嘢 ...

我諗法同你一樣。小小跡象(玩車轆)就話要留意d BB有無ADHD⋯⋯十幾個月大就要識講咁多字/句子。識哂唔洗讀幼稚園,直接讀小學啦。 宜家係多左有錢人,佢地有多資源培養幾個月大既bb,咁發展得快d好正常,無咁多資既源bb慢啲先啟發到, 好似就變左有問題咁,因為咁成日label 佢地乜乜物物先會影響佢地發展law!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Wyltcy 發表於 23-11-13 00:53
唉,我小朋友6個月開始,要扶住嘢企起身,㩒返低,即刻又起,我嗰時都好擔心咁早企咁多唔好
...

半歲扶企唔係正常架咩
我細b 半歲左右爬又有、扶企又有
而家歲半多啲已經行10幾20分鐘路
出入用揹帶但好少會長放
多數俾bb同大人一齊行
啲人仲成日話咁細個行得咁快
想像唔到歲半仲未識爬同行⋯⋯

男爵府

aidan08 發表於 23-11-13 00:33
你誤會了,我唔係大反應,而係我都想知究竟係唔係。因為我見爬唔爬呢樣野,好似有遺傳咁,通常同一個家庭 ...

Ok

男爵府

我都覺得係。

真正認識下sen先才下結論吧。
讀得成書,事業有成,搵到錢,看似人生發展好好,也不代表沒有sen這回事。很多成人其實是有sen例如ADD或ADHD而不自知的。SEN對小朋友最大的影響不是智力或讀書問題,而是因為自身的小眾SEN條件但要適應大眾準則的日常生活而造成的問題,內心的焦慮壓力等等問題。
好好的例子,大學裡面的教授都是讀得成書事業很好,但其實大把都是SEN。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

aidan08 發表於 23-11-12 23:53
當然,可以講到好好聽,好政治正確,無歧視,係支援。

但有邊個阿媽聽到唔擔心?有邊個會覺得只係支援, ...

唔係叫好聽,係正面,媽媽可能第一次聽要了解會嚇親,嚇係一種 alert,明白有危尋求改善。我個仔都係 SEN,我有好多經歷同體會。
以前嗰代,有多 d 支援,可能行得更順。
無論係唔係 SEN,每個小朋友都有自己特質同性格。

別墅

回覆樓主:

我朋友5歲先識講野,父母以為佢有問題,長大後說話仲非常流暢

侯爵府

好媽媽勳章

我仔都未爬過,成十三個月先企得隱,兩歲返健康院都講嘢唔合格,當時佢都係講唔到句子,只講到八組叠字。兩個月後就講嘢講到收唔到掣
開心每一天

大宅

littlefunpig 發表於 23-11-13 01:19
半歲扶企唔係正常架咩

應該8個月扶企?
因為我嗰個太長時間企,週圍八唔鍾意坐,佢咁細個太長時間唔好,所以嗰時我好擔心

侯爵府

好媽媽勳章

littlefunpig 發表於 23-11-13 01:19
半歲扶企唔係正常架咩

唔係個個bb都會經歷爬呢個階段㗎,我仔就無爬過,成十三個月先企,不過一企得隱就行啦。兩歲都未係好識講嘢㗎,本來健康院姑娘話兩歲半都仲係咁就要見語言治療師,兩個月後都講到收唔到口其實個個bb發展唔同,唔可以一概而論,當然都要留意住,有問題就要揾醫生啦
開心每一天

大宅

我都覺得係。

其實你個陰謀論真係太陰謀了好多人以為依家產檢可以驗到好多野出黎就可以健康平安出世,其實都有bb早產腦出血、出世時缺氧、基因突變,病令到腦病變等既問題,其實都有唔小有問題既小朋友,每年入特殊學校幼稚園、小學既小朋友都唔小架,所以啲治療師點會擔心搵唔到食?似乎係啲家長驚搵唔到治療師多啲,幾多特殊幼稚園同特殊小學都請唔到治療師呀,重未計老人院,其實小接觸咪覺得需要唔大,但其實真係有唔小人係真係需要同埋依家門檻高左可能都係好事,因為唔想小朋友錯過左6歲黃金期,寧願緊張小小都好過錯過左發現,如果早發現早治療真係可以讀返正常學校

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊