自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-3-8 19:32
我以前未回歸拎BNO,我而家同我7歲嘅仔講,你媽媽我以前係英國藉,回歸之後先轉返中國藉,跟住我仔好驚訝 ...

我哋只係歴史上奇怪嘅產物
當我以為我係中國人,上大陸只係港澳同胞,乜嘢博物館都吾可以登記,坐高鐵絕對比人歧視!連去大陸動物園都係港澳同胞價,比深圳人話我哋拉高晒物價
當我係英國,拎住本BNO比個英國入境處串我係乜嘢嚟?大佬你估我想嘅?

只能講兩邊不是人

水晶宮

回覆 鴨鴨比 的帖子

是!只是一群浪人!沒被人認同過!

水晶宮

樓主不要太敏感好嗎?過份了便成了文革批判的了!

伯爵府

幸福花 發表於 24-3-8 20:37
樓主不要太敏感好嗎?過份了便成了文革批判的了!
接力完未呀,咁老套呀,又用文革呢啲字眼喎。。,你宜家咪批緊我囉最搞笑我只想啲小朋友日後寫翻好啲國籍係中國,吾係香港,吾好再比人利用,咁都咁多人插我

水晶宮

回覆 ilovehuman 的帖子

對不起!別太在意!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ilovehuman 發表於 24-3-8 15:33
好彩小朋友嘅阿爸下句講清楚,香港吾係一個國家。。。我聽到心諗啲教師真係好毒喎,我覺得各位網友有時留意 ...

未必真係老師教嘅!可能真係小朋友唔識呢

珍珠宮

ilovehuman 發表於 24-3-8 20:56
接力完未呀,咁老套呀,又用文革呢啲字眼喎。。,你宜家咪批緊我囉最搞笑我只想啲小朋友日後寫翻好啲國籍係 ...

又吾係批鬥你
只不過大家都係歴史下嘅怪物
我哋基本上冇一個真正國籍
冇一個落葉歸根名份,好多家庭戰亂落嚟
所以好羨慕人哋係潮洲、上海、福建…. 有自己方言,有自己文化,有歸屬感
例如王家衞、劉嘉玲,佢哋係上海人,無論去到世界各地佢都上海人,一行出嚟高級、時尚、上海話好好聽,(睇得太多繁花)

伯爵府

鴨鴨比 發表於 24-3-8 21:53
又吾係批鬥你
只不過大家都係歴史下嘅怪物
我哋基本上冇一個真正國籍
你咁諗會吾會小朋友咗啲,其實你想要一個咩名份呢,同埋你宜家打緊嗰啲字咪方言囉,另外佢地係藝人,又出咗名,人地先刻意查佢地祖籍係邊,佢地都係一般香港人,如果你知自已邊到祖籍,你一樣可以叫自已乜方嘅人,我睇吾到佢地光環係邊,周潤發係香港人呀,叻咪一樣出名,但都吾會比較,去買兩餸飯食,所以呢我真係吾明你嘅悲係啲乜。

伯爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-8 19:18
有人連藉貫都夠敢寫香港喇,以為所有藉貫寫內地嘅就係大陸哩
利申:廣東藉貫香港出生嘅香港人
...
咁真係太爺個阿爺已經喺香港嘅人,籍貫寫香港冇問題吧。

珍珠宮

ilovehuman 發表於 24-3-8 22:11
你咁諗會吾會小朋友咗啲,其實你想要一個咩名份呢,同埋你宜家打緊嗰啲字咪方言囉,另外佢地係藝人,又出咗 ...

你可以留意下王家衞電影
佢對上海事物嘅情意結
花樣年華嘅旗袍、劉以皂嘅作品
唔駛特別查,陣上海隨撲面而來

悲係生係呢個時代,小朋友問問題都可以比人有咁多瑕想,係我眼中周潤發只不過一個小偷,每次有新片上畫次次都捐身家,到宜家一蚊都冇捐過。

你當然睇唔到身為潮州人、上海人、福建人自豪感,因為冇家點會有國。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

鴨鴨比 發表於 24-3-8 20:32
當我以為我係中國人,上大陸只係港澳同胞,乜嘢博物館都吾可以登記,坐高鐵絕對 ...

向好嘅方面睇,以前攞住本BNO去英國以外嘅歐盟國家,因為無人識呢本怪雞護照,會當British passport 容許用EU通道入境,唔去英國就得

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

鴨鴨比 發表於 24-3-8 20:32
當我以為我係中國人,上大陸只係港澳同胞,乜嘢博物館都吾可以登記,坐高鐵絕對 ...

其實你講E家定回歸前?

珍珠宮

志偉稱從前去外國,入境時填寫國籍時遇上不少問題。他說︰「以前我們去國外,要填國籍,一般都填『香港』

珍珠宮

traeh 發表於 24-3-8 22:32
其實你講E家定回歸前?

宜家
上次去北京好深體會
去國家博物館
因為拎回鄉證,不停比人歧視
預約所有嘢都好麻煩
連排隊都好尷尬
入天安門前不停比人安檢
我哋冇本地身份證
小朋友真係要拎埋護照比公安檢查

伯爵府

鴨鴨比 發表於 24-3-8 22:20
你可以留意下王家衞電影
佢對上海事物嘅情意結
花樣年華嘅旗袍、劉以皂嘅作品
我只知內地仲係簡中唱香港嘅上海灘,仲有發哥吾係每次有新戲先話捐身家,係訪問嘅人問先答啫,佢話過死咗先捐,同埋捐吾捐你理得人咁多,最後你話人地有自豪感,咁係你自悲感勁啫,都係吾阻你自悲落去,慢慢享受吓,補充吓小朋友問問有瑕想有乜咁出奇啫,明明之前咁多港獨教師,你扮睇吾到都冇計,吾懷疑先吾正常。話之人多講我一個

侯爵府

2024年龍年勳章

ilovehuman 發表於 24-3-8 22:43
我只知內地仲係簡中唱香港嘅上海灘,仲有發哥吾係每次有新戲先話捐身家,係訪問嘅人問先答啫,佢話過死咗先 ...

你咁多疑
所以咪叫你幫仔女申請home schooling囉

伯爵府

鴨鴨比 發表於 24-3-8 22:42
宜家
上次去北京好深體會
去國家博物館
下次你拍片比大家見識吓點歧視喎,仲有香港有黑暴成幾年,不過比人查都好正常,點知有冇帶炸彈,咁多人咁憎內地

伯爵府

鴨鴨比 發表於 24-3-8 22:42
宜家
上次去北京好深體會
去國家博物館

咁麻煩嗎?我好耐無去北京,但去其他地方都ok,坐高鐵都無問題喎。係check in住宿時,店家要填多d嘢麻煩d,同埋無得經ctrip、高德等買優惠景點門票(平幾蚊),不過都係小事,又唔覺得係歧視。去旅行要放鬆心情享受遊歷時光

伯爵府

yauchuchu 發表於 24-3-8 22:46
你咁多疑
所以咪叫你幫仔女申請home schooling囉
點呀,又想挑呀,我係懷疑有毒教師,咁又點呀,之前的確係有毒教師嘅新聞,你想滅我聲,你憑什麼呀,仲叫我點教子女,你會吾會睇得自已咁高,管我,你諗吓自已邊個先啦,呢到嘅對話自然有人睇有公論,真係好搞笑,當自已係判官

珍珠宮

ilovehuman 發表於 24-3-8 22:48
下次你拍片比大家見識吓點歧視喎,仲有香港有黑暴成幾年,不過比人查都好正常,點知有冇帶炸彈,咁多人咁憎 ...

吾駛咁激動
天安門其他國家重點建築物都有安檢,連地鐵都有
唔好睇到香港咁大
(因為我真係帶仔女去上海、北京、廣州去各大博物館參觀)所以一定要好熟流程
近近地去深圳玩都係感受到,你係一個外國人嘅感受,你同其他人嘅格格不入
上次我係長安大街比人查左6次

首頁
34567...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊