跳至

首頁
34567...56

尾頁

男爵府

我個女而家讀緊n1咋, 佢係天水圍讀緊.

k1會轉番黎屯門, 其實我未決定讀邊間呀, 交咗2間留位費....仍考慮中

原帖由 siuting111 於 11-2-22 17:20 發表
SASA,你個女係屯門邊間幼稚園呀??

你個仔係唔係讀返家姐個間幼稚園呀??

唔知我個仔同你個仔會唔會做同學仔?

男爵府

原帖由 sasa612 於 22-2-2011 17:19 發表
唔會嘅, 呢d咁基本, 教1,2次都應該上到手...
沖涼初初最好就自己做番...等佢其他野上咗手先 ...

我個工人未試過係HK湊NB架..
只係係HK照顧好多人既FAMILY,幾歲大既小朋友.

佢係返印尼結婚生女,個女自己湊到4歲囉..
唔知佢係印尼用過尿片,沖過奶咪??
(我太過緊張想多左 )

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 sasa612 於 22-2-2011 17:23 發表
我個女而家讀緊n1咋, 佢係天水圍讀緊.

k1會轉番黎屯門, 其實我未決定讀邊間呀, 交咗2間留位費....仍考慮中

係呀..忘記你個女係天水圍..hehe..西鐵見過兩父女溫馨場面.

咁快同阿仔交左留位費????

健健康康,快高長大啊~

男爵府

交留位費...講緊個女呀 !

原帖由 siuting111 於 11-2-22 17:25 發表

係呀..忘記你個女係天水圍..hehe..西鐵見過兩父女溫馨場面.

咁快同阿仔交左留位費????

大宅

換片, 沖奶都好易啫, 放鬆D, 個工人攪得掂嘅~

原帖由 siuting111 於 11-2-22 17:23 發表

我個工人未試過係HK湊NB架..
只係係HK照顧好多人既FAMILY,幾歲大既小朋友.

佢係返印尼結婚生女,個女自己湊到4歲囉..
唔知佢係印尼用過尿片,沖過奶咪??
(我太過緊張想多左 ) ...

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

唉, 我對呢樣野真係一舊雲....聽到都頭痛呀

自我生完BB第2日開始... 老公D朋友黎醫院己經講緊呢樣野

又話咩有D幼稚園原來CUT OFF唔同...好似根德園我個B唔知點係唔岩時間入既....一係就好似佢個女咁讀某學校既K2上午班...然後讀根德園既K1下午班....聽到都想C....

我老公對呢樣野最緊張...佢叫我唔好理....只要信不要問

但我只想個女開開心心......千祈唔好咁細個人仔又讀上午又下午...我唔肯過佢架....

原帖由 sasa612 於 11-2-22 17:22 發表
遲1年先入學咪做大b囉.

讀k1, 最細要2歲8個月先可以入讀,

我地1012, 咁2013年9月就足2歲8個月讀k1, 但如果你2014年9月先讀 (即3歲8個月), 咪變咗大b囉.

...

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

我都開始睇D幼兒園資料,但真係好一舊雲呀.. 都唔知道邊到開始睇起好.. 如果想佢第時入名校,係咪一定要出九龍塘讀幼兒園?但我覺得咁細個要去咁遠讀書好慘呀.. 而且咁細個就要催谷真係好冇陰公...

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

我個B呢個星期開始好似開始厭奶,一叫佢食奶就喊喊喊.. 今日七點O個餐食150食左2個鐘呀!想由得佢又驚佢食唔夠...都唔知點好..

男爵府

畀面勳章

原帖由 牛仔小怡 於 11-2-23 09:00 發表
我個B呢個星期開始好似開始厭奶,一叫佢食奶就喊喊喊.. 今日七點O個餐食150食左2個鐘呀!想由得佢又驚佢食唔夠...都唔知點好..

我個女呢幾日都食少左好多~

之前臨訓果餐可以食到5安最多試過6安, 而家餵勁耐都係餵得3安幾, 好驚佢跌生長線!

大宅

返左個幾星期工, 日頭做野, 夜晚又要湊bb, 雖然只係湊2-3個鐘, 但感覺勁眼瞓, 仍然未適應.......

大宅

原帖由 牛仔小怡 於 11-2-23 09:00 發表
我個仔呢兩日都無咩胃口, 都係100-120ml左右一餐. 我無理佢, 因為佢唔想食就會勁喊~

男爵府

想生BB熱投

我發覺工人用暖壺d熱水座奶,成90度,人奶d抗體都破壞晒...

我諗要買番個暖奶器,大家用緊咩牌子ok可介紹吓?幾錢?邊度買...

男爵府

想生BB熱投

放咗兩日病假,個胸好似退咗d硬,但仲有,醫生比咗5日抗生素我,希望可以消晒唔使去放膿...

大宅

原帖由 B__B 於 11-2-23 09:56 發表
放咗兩日病假,個胸好似退咗d硬,但仲有,醫生比咗5日抗生素我,希望可以消晒唔使去放膿...
要好好休息, 飲多d水呀~ 一定好快好返既, 唔好擔心~

大宅

BK Milk勳章

我女都係呀...佢厭左好多日...全日食奶都唔夠750ML.
昨日就只有720ML...距離840ML好遠呀...我都怕佢會跌磅....佢飲人奶嗰餐會好D...多數飲到160ML....但飲奶粉就最多3OZ, 90ML....佢好叻而家唔飲識用手推開....又歪咀吐返個奶咀出來, 昨晚最後一餐1:30AM飲...佢飲左3OZ, 唔肯飲, 但又唔肯瞓, 係度好似扭肚餓咁...但俾佢再食, 又唔食, 佢係口痕想咬物品....我最後抱到佢3AM, 真係頂唔順好眼瞓, 就俾左奶咀佢, 3:30AM左右跌左就瞓左, 佢瞓到今早7:30AM先扭要飲奶, 人奶就飲到160ML, 剛剛10:30AM第2餐, 又飲左45分鐘...都係得3OZ....激死...我都唔迫佢食啦...肚餓會叫....但成日咁好浪費D奶粉囉....

昨日唔知係咪瞓得太多, 所以半夜唔肯瞓....

原帖由 牛仔小怡 於 11-2-23 09:00 發表 我個B呢個星期開始好似開始厭奶,一叫佢食奶就喊喊喊.. 今日七點O個餐食150食左2個鐘呀!想由得佢又驚佢食唔夠...都唔知點好..

大宅

BK Milk勳章

你要多休息, 多泵奶, 希望快D好返呀....小心呀...我由昨晚12AM到現在都未泵, 今日好懶...但都要去泵LU...唔肯就塞....唉....

原帖由 B__B 於 11-2-23 09:56 發表

男爵府

想生BB熱投

趨谷母乳食療
http://hk.parenting.yahoo.com/detail_frame.html?bid=VK2DV7SIY67IXL7OJPP6LS2OI4_126654667325058923&sig=ebc8cf91df301b6292110f31aaa1684e
飲食禁忌:
1. 韭菜 --- 涼性食物,具退奶效果。
2. 人蔘 --- 產婦最好不要吃,不但有退乳作用,還易造成子宮收縮和出血。
3. 麥芽飲品 --- 炒熟的麥芽可做退乳之用。
4. 酒精 --- 適量有助分泌乳汁,原則上每公斤體重不得超過一公克;過量地攝取酒精,會降低噴乳反射。
5. 牛奶 --- 有過敏家族史者可避免。
6. 刺激性食物 --- 咖啡、茶、巧克力、可樂等,會間接刺激到寶寶,造成半夜哭鬧

真係唔知..

大宅

問左一間tko既pre-school, 佢地話依家報名都要等2-3年先可能入到學...... , 不過唔理啦, 都諗住照報, 但係佢地要bb張相, 咁未要帶呀仔去影? 你地有無影過呀? bb咁細個, 好難要佢乖乖比你影ga wor...

男爵府

我3月返工啦..但係阿仔每晚食完奶,都唔肯乖乖咁訓,差不多1點幾先訓..5點幾開始扭計..比奶咀...
只係試過一次,2點開始訓,7點未起身,係我抱阿仔起身食奶...個次訓得最耐啦..
如果返左工之後,阿仔又係咁..真係好累??

阿仔每次食完早上7:00,同埋剛剛早上11:30,最好訓既...食完唔會眼光光..如果夜晚可以咁就好啦....

健健康康,快高長大啊~

男爵府

我工人星期六黎啦..

想問下你地..我依個工人唔食豬肉..咁我地食豬架ma...咁平時煮送..可以叫工人煮咩呢??
佢又唔食..咁預備咩送..佢可以食架????

分享下,你地工人會煮咩送啦???

健健康康,快高長大啊~

首頁
34567...56

尾頁

跳至