跳至

首頁
45678...85

尾頁

大宅

雖然呀女比chapman 禁住離打...但我好鍾意呢輯相..記得比個copy 我呀..

原文章由 BMW 於 08-11-13 16:44 發表
Chapman ma,
d相好Dim AR!!! KaKa同亜Drew真係一対金童玉女!!!

[ 本文章最後由 angelar 於 08-11-13 16:50 編輯 ]

男爵府

BMW,
Thanks....

安芝拉,
我諗我會去choose過D相呀, 加多D呀, 最大機係星期六出去再choose過
原文章由 angelar 於 08-11-13 16:49 發表
雖然呀女比chapman 禁住離打...但我好鍾意呢輯相..記得比個copy 我呀..

大宅

加落相薄定要多幾張呀..?你要同佢地講woo..叫埋你老公去睇吓喇...

原文章由 chapman媽 於 08-11-13 16:57 發表
BMW,
Thanks....

安芝拉,
我諗我會去choose過D相呀, 加多D呀, 最大機係星期六出去再choose過

男爵府

我就係諗住叫埋佢去囉...你知啦, 佢實張張都好架, 咁我就加落相簿囉
原文章由 angelar 於 08-11-13 17:06 發表
加落相薄定要多幾張呀..?你要同佢地講woo..叫埋你老公去睇吓喇...

男爵府

BMW,

我有野想請教你,入小一D 分in general 點計架?係米有D 有宗教學校如果個細路信教有分加?

大宅

現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段:

自行分配學位

在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間位於任何校網的官立或資助小學遞交小一入學申請表,申請該校的自行分配學位。自行分配學位分為兩類:

甲.

供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人的學位

-
-
-
-
約佔學校小一學額30%
未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
凡屬此類別的申請人,必獲取錄

乙.

根據「計分辦法準則」分配的學位

-
-
佔學校小一學額不少於20%
若申請人數超出其學位數目時,須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作

(20分)

二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

(20分)

三.父/母為該小學的校董

(20分)

四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生

(10分)

五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚

(5分)

六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 *

(5分)

七.父/母為該小學主辦社團的成員

(5分)

八.適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)

(10分)

*
在遞交申請表前,家長宜直接向申請的學校查詢有關「相同宗教」的定義。

1-5選取其中一項
6-7選其中一項

所以Religion同学校係一様的話,係有5分。But要留意基督教都有吾同既会,要Make Sure李O個個会学校承吾承認

原文章由 w2b 於 08-11-13 20:41 發表
BMW,

我有野想請教你,入小一D 分in general 點計架?係米有D 有宗教學校如果個細路信教有分加?

男爵府

Thanks a lot, BMW.
咁Charis 有機會高分過Tyler, 但我地可能要搬去住近D 波羅先有更大機會 .一唔係要搵份學校工打,做名校女工

男爵府

Morning all,

w2b,
其實你屋企要讀菠羅都好近咋喎, 我反而諗住如果有香港既女校收珈珈, 我就搬去你個頭添...因為係中間點, 阿仔同阿女番學都係咁上下時間囉...不過個頭我既公司屋係好舊架, 只係叫做大過我依家個樹咁囉, 好煩呀
原文章由 w2b 於 08-11-14 09:28 發表
Thanks a lot, BMW.
咁Charis 有機會高分過Tyler, 但我地可能要搬去住近D 波羅先有更大機會 .一唔係要搵份學校工打,做名校女工

大宅

Morning!!!
我繼續我嘅休假 ah ...wakakaka...

chapman ma: 呢期我哋嘅希望都好細 ah...競爭好大 ah... 連 kwoloon side 舊個D都好多人搶...我哋去每一處都撞到好多人...大部份"老鬼"

男爵府

你指邊到呀? 何山? 個單位好細咋喎, 個一座, 定係旺角呀? 我只係睇左火炭同埋何山咋, 諗都唔洗諗, 只係報左一個就係Shatin Junior對面個間, 不過一定冇我份啦, 地方好好架
原文章由 Christyc 於 08-11-14 10:56 發表
Morning!!!
我繼續我嘅休假 ah ...wakakaka...

chapman ma: 呢期我哋嘅希望都好細 ah...競爭好大 ah... 連 kwoloon side 舊個D都好多人搶...我哋去每一處都撞到好多人...大部份"老鬼" ...

大宅

何山 and MK ah...
NT 冇去但聽人講又係好多人要...
我 prefer 嘅MB 唔駛講 la...淨係我D左鄰右里都入哂紙 ah
咩而家咁難搬 ka....

原文章由 chapman媽 於 08-11-14 11:12 發表
你指邊到呀? 何山? 個單位好細咋喎, 個一座, 定係旺角呀? 我只係睇左火炭同埋何山咋, 諗都唔洗諗, 只係報左一個就係Shatin Junior對面個間, 不過一定冇我份啦, 地方好好架 ...

男爵府

今日見家長, 本來好緊張, 你地都知Chapman好百厭架啦mouth:...點知老師真係話阿仔: 係班中既搞笑份子, 好鍾意整蠱人, 好似尋日好好天, 點知佢一番學就同班主任講出面落雨呀, 咁老師就同佢出去睇, 跟住問佢邊樹有雨, 佢就係樹大笑老師好開心有佢係班中因為冇冷場mouth:Chapman好鍾意seek大人既attention, 當circle time時, 佢會出黎表演唱歌唉, 我諗住見家長會講D好學術既野, 點知老師就只話見到阿仔好開心, 好多老師都鍾意同佢傾計...唔怪之得佢鍾意番學啦, 原來佢只係做番佢自己囉

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你仔仔係呢方面都好有天份咁喎..
有冇同佢報d 話劇班??
佢讀小學未??

原文章由 chapman媽 於 08-11-14 11:27 AM 發表
今日見家長, 本來好緊張, 你地都知Chapman好百厭架啦mouth:...點知老師真係話阿仔: 係班中既搞笑份子, 好鍾意整蠱人, 好似尋日好好天, 點知佢一番學就同班主任講出面落雨呀, 咁老師就同佢出去睇, 跟住問佢邊樹有雨 ...

子爵府

會唔會佢遺全左你老公 or 屋企人呀.?
唔通佢想學荷媽講爛gap?

我都驚緊阿仔遲d會學左老公唔好既野..吹水王.

原文章由 chapman媽 於 08-11-14 11:27 AM 發表
今日見家長, 本來好緊張, 你地都知Chapman好百厭架啦mouth:...點知老師真係話阿仔: 係班中既搞笑份子, 好鍾意整蠱人, 好似尋日好好天, 點知佢一番學就同班主任講出面落雨呀, 咁老師就同佢出去睇, 跟住問佢邊樹有雨 ...

大宅

chapman 好攪笑...第日一定霖C好多女...殺埋D miss....hahaha

原文章由 chapman媽 於 08-11-14 11:27 發表

男爵府

佢今年先開始K1, 所以我就好緊張囉...佢止過話劇班架啦,下年會再番另一個...佢一定係有我老公既遺傳囉, 鍾意整蠱人...佢兩歲已經識叫人望上面, 佢就git人地條頸架啦
原文章由 adakitty 於 08-11-14 11:56 發表
你仔仔係呢方面都好有天份咁喎..
有冇同佢報d 話劇班??
佢讀小學未??

男爵府

有鬼用咩, 唔識讀書, 玩佢就叻
原文章由 Christyc 於 08-11-14 12:03 發表
chapman 好攪笑...第日一定霖C好多女...殺埋D miss....hahaha

子爵府

咁都幾攪笑架喎..
佢會唔會整估妹妹?? 不過我覺得佢應該比妹妹整番轉頭..
有多一個小朋友真係好..有人陪又冇咁悶.
我都要計劃下生下一個先得..

原文章由 chapman媽 於 08-11-14 01:15 PM 發表
佢今年先開始K1, 所以我就好緊張囉...佢止過話劇班架啦,下年會再番另一個...佢一定係有我老公既遺傳囉, 鍾意整蠱人...佢兩歲已經識叫人望上面, 佢就git人地條頸架啦 ...

男爵府

多一個小朋友, 大既會有責任感多D架, 佢好奇怪唔會整蠱個妹架, 佢依家有時會報串囉, 走黎同我講:妹妹曳呀, 佢點點點咁囉....第時阿妹識多D野, 佢地一定會互數架囉
原文章由 adakitty 於 08-11-14 13:53 發表
咁都幾攪笑架喎..
佢會唔會整估妹妹?? 不過我覺得佢應該比妹妹整番轉頭..
有多一個小朋友真係好..有人陪又冇咁悶.
我都要計劃下生下一個先得..

...

子爵府

咁一定架啦..但係咁樣可以增進感情呀..
我自己計埋我在內有4姊弟妹..
細個既時候成日打交, 而家大個左, 好好感情丫.
佢地仲幫我手奏bb添..
我細個果時都好想要一個哥哥, 仲係覺得哥哥會好錫妹妹..
如果下一個係囡就好啦..

原文章由 chapman媽 於 08-11-14 02:20 PM 發表
多一個小朋友, 大既會有責任感多D架, 佢好奇怪唔會整蠱個妹架, 佢依家有時會報串囉, 走黎同我講:妹妹曳呀, 佢點點點咁囉....第時阿妹識多D野, 佢地一定會互數架囉 ...

首頁
45678...85

尾頁

跳至