自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

FeiLong 發表於 22-9-15 22:46
應該甘講,大馬大排檔做到五星級水準,所以多數人偏向食大排檔,
香港連鎖店真係得個裝修得個樣,食品是垃 ...

你咁hard sell d 大馬野食, 無一樣係吸引, 亦唔覺有五星級水準
你po呢碟咁嘅意粉, 我係香港離島都食過類似, 一樣唔使$60
去旅行食人地國家嘅食物, 心情靚靚食乜都好味架喇,
我係日本旅行, 食隻蛋都覺得好味架, 返到香港買日本蛋食, 咪又係蛋一隻囉

大宅

一罐可樂 發表於 22-9-16 00:06
你咁hard sell d 大馬野食, 無一樣係吸引, 亦唔覺有五星級水準
你po呢碟咁嘅意粉, 我係香港離島都食過類似 ...

香港唔係無高水準食物,而係少又貴,就講海南雞飯,
香港通街都有,茶餐廳又有、快餐店又有,但不外乎:劣等冷藏肉,又腥又多脂肪,好多甚至係鞋到死。
你比10倍價錢,吃不到人地 1/3 水平。

日本向來都無咩國際游客,機場除了幾個英語教師、出差歐美客之外,所謂國際游客全部都係廣東話人同台灣人。

by the way,日本人最喜歡移居大馬啦,YouTube 打 “マレーシア” ,移居 video 多到你唔信。
生活水平高過你個d 所謂加拿大。加拿大有無每個屋都一定有泳池?只不過大馬現在不要香港人過來。

日本人介紹大馬生活:
https://www.youtube.com/watch?v=rRoQtW3q0D8

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

sip594 發表於 22-9-15 17:39
以前我成日食海南雞飯,近年伏得太多。不論係幾十蚊或百幾蚊既餐,都係伏。
依家等機會去泰國或東南亞食。 ...

君悅酒店 海南雞飯 HK$310

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

FeiLong 發表於 22-9-16 00:21
香港唔係無高水準食物,而係少又貴,就講海南雞飯,
香港通街都有,茶餐廳又有、快餐店又有,但不外乎:劣 ...

你個張相個海南雞飯, 望咪又係一樣熟到" 鞋"樣,
有幾有水平呢又? 香港個d 海南雞, 我亦唔覺似你講到咁差

鬼佬好鐘意日本食物同佢地文化, 但係去日本呢個紙水高國家
又真係唔係好多鬼佬affort 到去日本旅行, 我地同呆灣因為位置近
所以大部份都係我地旅客亦好正常

仲有日本人移居去泰國更加多, 我唔會因為一個 kol 就話" 日本人最喜歡移居泰國"
" 日本人最喜歡移居大馬" 咁囉

子爵府

2024年龍年勳章

yanproud 發表於 22-9-15 16:50
同意,搞好衛生先

非常同意
無良餐廳,首先唔好講是否好食
首要係攪好衞生,廁所污糟到極,間餐廳有幾好食都唔會有下次
Life must go on

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 22-9-15 17:59
我返工食lunch唔會考慮摺檯圓櫈嘅小店,環境好重要

以前係食好重要 現在是環境

珍珠宮

回覆樓主:

你根本改標題好囉,入到黎根本唔係講香港,直接講開大馬食物post啦,曲線呃人入黎睇,仲要踩香港食店唔掂架,你機心為咩?
度度都有好食難食,抵食貴食的食店啦

大宅

回覆樓主:

所有迫人搭枱嘅餐廳,搭枱應該要雙方都願意,最鬼憎我食食下野侍應叫人坐落黎。我未開始食都仲可以走先,我食緊點走,硬食,最憎俾人焗我,所以我會以後唔再去嗰間。

大宅

6299 發表於 22-9-16 01:03
你根本改標題好囉,入到黎根本唔係講香港,直接講開大馬食物post啦,曲線呃人入黎睇,仲要踩香港食店唔掂架 ...

係呀,比例唔同姐。
人地大部分好食足料,平民百姓日常都吃到好野,
呢度就大部分都好伏,只有少數富豪餐餐過千吃到好野。

香港甘多黑心食店專做大陸客,個d 要求低,永不投訴食物差個d 拖行李個d 呀!
今日無曬呢d 客就發惡,垃圾食店,執啦!

大宅

一罐可樂 發表於 22-9-16 00:54
你個張相個海南雞飯, 望咪又係一樣熟到" 鞋"樣,
有幾有水平呢又? 香港個d 海南雞, 我亦唔覺似你講到咁差
...

你講笑,住d 7平方米酒店,走去逼山口綫,排隊吃拉麵。
呢d 叫旅游?係香港d 娘娘腔四眼仔先喜歡去咋。
日本機場d 國際旅客只有廣東話人,得啖笑。一見到歐美客,係真游客不是出差,電視台飛上去,“點解你會來日本?”
寒酸到死。

人地東南亞逼到爆,好多歐洲人比幾千美元買機票都要過來,
就連越南都比日本多百倍游客啦。

YouTube 打 “trip to Malaysia” or Vietnam or Thailand ,睇下幾多近期 video 啦

公爵府

回覆樓主:

黃店

大宅

少許離題,但我都想講下點解東亞地區(東亞 East Asia: 台灣、韓國、日本)不受國際游客歡迎,除了社會氣氛拘謹之外,外國人最怕出游比人説三道四、規矩多多的地方,幾年前去過日本,d Airbnb 直頭當你係小學生,d house rules 多到離譜。
另外我相信性價比是主要問題,同樣價錢你吃得更好、住得更好,當然選擇最受歡迎的東南亞而不是東亞。

在大馬,所有私人屋苑都有好多設施:泳池、按摩池、戲院、圖書館之類的。
下面我住的大馬 airbnb 一晚,300港幣多少少。其實呢d 係大馬中產或以上的標準居住環境。
一定係甘的格式,但未必又海景。

大宅

TATEYAMA 發表於 22-9-16 01:59
黃店

同意,個 d 黃店,就算政治中立都覺得好難吃,還有黃店附加費 100%
令捨貴過人。他們做不住,同d 難吃連鎖一起執吧!!

男爵府

回覆樓主:

點解咁多大馬乜、大馬物?介紹大馬食品post ?? 廣告嚟??

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

翠河,真係超級難食

伯爵府

FeiLong 發表於 22-9-15 16:51
新鮮雪白靚雞,香噴噴無腥味,雙拼飯 = RM 11(港幣 19)(市中心區)

海南雞粥或飯 = RM 6(港幣 10)( ...

馬拉食嘢,真係平

伯爵府

FeiLong 發表於 22-9-16 02:04
少許離題,但我都想講下點解東亞地區(東亞 East Asia: 台灣、韓國、日本)不受國際游客歡迎,除了社會氣氛 ...

$300 真係好平

公爵府

回覆樓主:

樓主,香港食店得罪左你?
大馬唔係俾飯你食,係迷魂湯嘛?
果邊食野真係平靚正,你幾時移民過去?

男爵府

bbsbbs 發表於 22-9-16 02:22
點解咁多大馬乜、大馬物?介紹大馬食品post ?? 廣告嚟??

兜個圈嚟賣廣告,價錢平有鬼用,最出名嗰啲食店都只係覺得不外如是,份量又細唔明點解話抵食,都唔知點同香港比,最靚嘅商場行入去個格局都不如深圳嗰啲,不如sell樓盤好冇?屋就真係大間,交通差呢,搭啲所謂鐵路人迫人成日驚俾人偷嘢,搭的士又唔知塞幾耐車,吉隆坡已經係首都都咁樣跟本三個字把鬼,讚大陸日本韓國泰國啲嘢食有說服力好多囉,一味貪平有鬼用咩
#補圖:馳名黑蚊蚊唔知咩粉,同燒燶雞翼,呢啲咪名店質素囉,嗰碟哈哈close up大鏡頭到盡都唔知有冇10隻,的而且確呢兩間名店已經比街邊嗰啲好食,呢樣真係冇呃你

attach1_sign/tmp/phpTeaBRR
attach2_sign/tmp/phpVX7mD5
attach3_sign/tmp/phpznQlpj

男爵府

唔覺香港餐廳有幾無良
自由市場 無料就俾人淘汰
無人迫你幫襯
相反人地無得罪你 竟然想人死想人執
話人前麻煩照照鏡咩叫無良

首頁

尾頁

跳至