自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

個個都想小朋友讀到書,但個個都係讀書材料咩!

其實如果盡左力就算,讀唔到書可以做老闆,或者做勞力的工作,就睇佢際遇。咁當然揾多d錢會開心d,但高薪厚職亦可以有情緒病,工時比體力勞動的職業還長。咁咩行业,只要知足,都可以幸福快樂。最重要身體健康,孝順父母,唔好行差踏錯。

如果成日灌輸讀唔到書就玩完的觀念,小朋友會好大壓力。就好似有人話仔女讀唔到理科點算,其實大把人讀文科,出路唔會比理科的差。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sunnymama2 發表於 22-11-16 07:12
個個都想小朋友讀到書,但個個都係讀書材料咩!

其實如果盡左力就算,讀唔到書可以做老闆,或者做勞力的工 ...

真係好多父母灌輸畀小朋友「讀唔到書就玩完」呢個心態,令到小朋友好大壓力!
真係好想知道嗰啲父母嗰個係咪都係醫生,律師,會計師。

伯爵府

最近睇左本教養書,其中一章係講(美國既)小朋友由細到大都被灌輸一定要讀大學,讀唔到就係人生失敗者。但好多小朋友根本唔知自己做咩要讀大學,糊糊塗塗讀完幾年身上就孭一身債,但又唔見得學位對人生有大幫助。對於唔適合現今讀書際度既人,不如及早發展一技之長。已發展國家幾乎都缺技術人員/藍領,只要勤奮好學亦可創出一片天。
attach1/tmp/phpY4iIOG
attach2/tmp/phpE0RtdS
attach3/tmp/phpUDaSC3
attach4/tmp/phpMqhE2e

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-11-16 07:14
真係好多父母灌輸畀小朋友「讀唔到書就玩完」呢個心態,令到小朋友好大壓力!
真係好想知道嗰啲父母嗰個係 ...

同意。

我成日同仔女說,讀不到書都仲有出路。但點都要識基本野,因為都要識少少字應付生活。

珊瑚宮

Astra00 發表於 22-11-16 07:20
同意。

我成日同仔女說,讀不到書都仲有出路。但點都要識基本野,因為都要識少少字應付生活。

係呀! 我都係咁樣同小朋友講,
依家個社會,你做乜嘢都好你一定要識字。 只要唔好學壞,做份正當職業我已經ok。 唔係人人都鍾意讀書! 真係唔明點解有啲父母要不知小朋友, 你咁大壓力佢哋! 但係最終都未必入到神科。 是但入大學讀一科自己唔鍾意嘅科目,又有乜嘢意思呢?

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-11-16 07:23
係呀! 我都係咁樣同小朋友講,
依家個社會,你做乜嘢都好你一定要識字。 只要唔好學壞,做份正當職業我已 ...

係。勉強沒幸福。

佢哋將來條路點,我哋做左基本野,提供左資源、機會就算。當然自己都要有良好價值觀。

做家長逼佢,佢做扯線公仔,有咩為?

比個範圍佢選,大家說出底線,開開心心算。

如果樓主的仔女係先天的智力障礙(如有限度智能),最好問下專業人士,看盡量點樣幫。我都有朋友的小朋友係唐氏症,佢決定生出來,但真係成副心機照顧,比佢良好學習,都有小一程度,識少少字。

水晶宮

同埋一樣野,我不是幾接受到仔女以歪理來駁我咀。

佢思維轉數快係好事,但不是咁樣寸父母。

但如果仔女說完一個事實來反駁,佢係有道理,值得我反思,我會同佢大家分析看法。

即有類人,好似之前公海見到個帖,公屋住戶「信奉單車教」擺單車,呢類不可接受。根本偷換概念。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Astra00 發表於 22-11-16 07:20
同意。

有時唔係家長點同小朋友講,小朋友都有自己嘅期望。

水晶宮

Astra00 發表於 22-11-16 07:48
同埋一樣野,我不是幾接受到仔女以歪理來駁我咀。

佢思維轉數快係好事,但不是咁樣寸父母。

有時小朋友係喺父母身上學,教育小朋友,唔使同佢辯論。

子爵府

回覆 Aringong 的帖子

最近身邊有兩個真實例子:
A, 重讀中六,都係吾得,吾想出來做嘢住,讀副學士,讀讀下發奋,攞咗幾千蚊獎學金,今年升讀浸大學位課程當YEAR3出年畢業。
B, 好差,讀IVE,機電類, 畢業4年,人工3萬幾。佢有D朋友讀完大學而家人工吾過2萬。

禁止訪問

複式洋房

學一種技能
讀唔到書又唔代表人生一定失敗既

珍珠宮

回覆樓主:

去踢波,叻可以做c朗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

發覺唔少家長喜歡幫孩子套上句"資質差",就去逃避努力讀書嘅責任,忘記了成功嘅背後係必須要付出同努力。

人人能力唔同,但總會有長短處,就算某方面能力較弱,唔等同其他方面都一定差,態度決定高度,能力未夠仲可以努力補夠,但懶散倚懶才是最大問題。教小朋友其實要潛移默化,從小比佢知道讀書求知識係為自己嘅將來,而非為父母,佢唔努力將來損失衹會係佢自己。
響競爭型嘅社會,學歷已經係最基本嘅入場券,無須再講叻成功嘅人不須學歷等.....,響現今世代學歷低注定路難行,呢個絶對係事實,就算讀書唔叻,但總唔會科科唔合格,重點視乎態度吧! 樓主其實已講出,小朋友懶散,若佢自己都唔肯努力,學習態度懶散,家長做甚麼都作用不大。

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-11-16 09:55
發覺唔少家長喜歡幫孩子套上句"資質差",就去逃避努力讀書嘅責任,忘記了成功嘅背後係必須要付出同努力。

...

我經常同侄仔講,學歷未必一定幫到你去到理想,不過唔會係障礙。
有咩能力就發揮,盡力讀,唔讀書就學其他嘢,要努力先可以達到目標,老闆都要有某方面才能(唔講投資金額),唔好搵籍口懶散。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

本身蠢味由佢囉,盡左力就算,多啲報課外活動,社區中心活動囉,我覺得溝通技巧比學歷重要 以前請過好多大學畢業生,真係除左成績叻之外,真係社會白痴,最慘係覺得自己高高在上唔肯學
真心,我小朋友同自己都係包尾學生
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

Aringong 發表於 22-11-14 20:06
自己教,佢又唔聽仲可以點.....
你講緊我小朋友

珊瑚宮

Astra00 發表於 22-11-16 07:43
係。勉強沒幸福。

佢哋將來條路點,我哋做左基本野,提供左資源、機會就算。當然自己都要有良好價值觀。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Aringong 發表於 22-11-14 20:06
自己教,佢又唔聽仲可以點.....
現今免費教育都有好多年,如果成績好一定有地方可申請

子爵府

Astra00 發表於 22-11-16 07:43
係。勉強沒幸福。

政府對有限智能既幫助非常有限
因並非智障,好多服務都得唔到
以致出來社會常常碰釘,甚至出現精神問題

首頁
45678...11

尾頁

跳至