自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

hinhin_ma 發表於 23-7-14 22:55
...講得好對... 自家架stepwgn 都行左13年, 仍好喜歡佢, HONDA 車是實淨D, 可惜始終有D問題出現, ...

其實唔想煩建議直接trade in 俾sales,如果唔介意麻煩,建議放上28car,除非你架車完全唔行得,否則只要價錢便宜,一定有人要,2010年啲人都仲夠膽叫價四萬幾,你放兩萬蚊或以下,肯定啲人搶住要,你劏車肯定冇一萬蚊咁高

當年我大佬,將一部使用17年嘅萬事得323棍波,放上呢度賣,最後竟然可以用天價一萬六千蚊成交,雖然佢係一手車保養極佳,啱啱維修曬所有嘢,但真係好難理解,明明一萬蚊都唔值嘅車,可以有人願意用萬六蚊購入

https://m.28car.com/m_sell_lst.php
attach0/tmp/php6OHhoa

珍珠宮

baby668 發表於 23-7-14 21:30
因為有錢人都著重性價比,豐田可靠性極高,如果用歐洲車來走中港,淨係整車費條數都好襟計,好似benz寶馬都係 ...

多謝解答!而家突然清楚曬!

子爵府

大力大力 發表於 23-7-12 15:23
司機背後、中間排可以平瞓、平時寫野工作又得、而且座位寬闊、以前老闆級用BENZ 、現在都改用這款車~
...

其實商務人士都係著重實用性多,如果要突顯身份,有人會選擇掛個中港牌用S500,但係大家細心留意依家越嚟越少人掛中港牌喺五人車,唔好以為掛中港牌嘅人豪氣,好多我認識嘅都係買二手車,仲要專揀啲十年以上,價錢好低嘅車,反正德國車七至八年先至轉款一次,就算十年車掛住中港牌都唔會覺得好out

我之前都講過只有兩類人士係最豪氣

1.攞綜援嘅人,因為洗嘅錢係政府,所以自然洗得豪氣,而且只會想盡辦法,點樣向政府攞著數

2.上市公司老板,又係用別人嘅錢,所以洗得自然非常豪氣,所以好多上市公司,其實啲老闆根本都不務正業,反正大把水魚比錢佢洗,唔瘋狂fing錢,點對得住自己

子爵府

Yungalice13 發表於 23-7-12 15:34
呢架真係好大架,泊邊個停車場都要諗諗,大架過Alphard

你指國產電動車?

子爵府

baby668 發表於 23-7-17 09:52
你指國產電動車?

MIFA 9

子爵府

ChaBean 發表於 23-7-12 15:49
有時一家4,5個人上大陸玩3日2夜,加兩個喼,係7人車先方便,既然都整得中港牌,當然用到盡
...

你可以咁講,不過中港牌只限廣東省境內,有次戇居居揸咗去廣西,好彩冇俾人罰,我去完先知,原來係唔出得廣東省

子爵府

jarjane 發表於 23-7-12 16:26
點會冇人買?我姨甥女上星期已經落訂出咗呢一架頂級版(好似呢一兩日先有發佈會正式開售),佢話黑色靚仔到 ...

首先行貨要比多三十幾萬差價,其次豐田車出名耐用,根本就唔需要維修,就算維修出面搵車房一定搞得掂,如果差價係十萬八萬,應該好多人費事煩,好似我當年直接揀行貨,但係當差價高達三十萬,相信絕大部分嘅人都會直接揀水貨

珍珠宮

baby668 發表於 23-7-21 08:46
首先行貨要比多三十幾萬差價,其次豐田車出名耐用,根本就唔需要維修,就算維修出面搵車房一定搞得掂,如果差 ...

每個人唔同啦!
買開行貨車有保養嘅,未必會貪平買水貨車/二手車,加上出邊啲車房良秀不齊,唔係個個有信心行貨車五年/100000里全車保養,仍然有一定捧場客,我姨甥女連埋兩個朋友一齊出咗三架,期待一月有新車用

子爵府

PIGPIG朱 發表於 23-7-12 16:28
我完全聽唔明,果然我無呢方面天份

對車冇興趣嘅人,唔了解好正常

子爵府

hinhin_ma 發表於 23-7-12 20:03
.... 都是同一個總代理入? 搵到是SUV 款....

騰勢D9的而且確係國內比人吹捧,因為係benz合資,睇過好多評測都大讚

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

講真坐慣7人車,好難接受到5座位細車。
我屋企5,6月換咗兩部車。都係alphard 30系 & vellfire 20系 二手車。連埋本身有部超舊款Alphard 10系跑中港,全部7人車。老公話7人車實際好多,坐亦坐得舒服。
Alphard40就真係好搵笨,3-4月時,老公打去代理問點訂,代理話好多客已擺底咗票,一有車到即俾票,睇都唔需要睇。
真係有好多die hard fans,而且餓咗3年幾,一定幾貴都照買。

子爵府

紫色線 發表於 23-7-26 23:27
講真坐慣7人車,好難接受到5座位細車。
我屋企5,6月換咗兩部車。都係alphard 30系 & vellfire 20系 二手 ...

Alphard十系已經係08年或之前嘅車,雖然大陸整車好便宜,但係都建議換咗佢,反而20系08至15年Alphard跑中港嘅車通街都係,所以呢度啲人好奇怪,成日覺得個個揸中港牌,就係大有錢佬,個個都超級豪氣

啲人根本就唔了解,上大陸跑長途,啲人反而唔會用新車,絕大部分都係用二手仲要係舊款,十萬左右價位最搶手,好似Alphard 30系,2015年2500cc汽油版二手價才十幾萬,好多掛中港牌嘅人,都會返大陸upgrade內籠,幾皮嘢人民幣,已經可以upgrade到頂級版,我識唔少人執舊年份嘅20系Alphard,改成30系,都係講緊幾萬蚊,當然30系係用電子handbrake,呢樣嘢大陸就改唔到

冇錯3.5 V6的確非常食油,但係跑中港一定要夠力,所以絕大部分人都會揀3.5

子爵府

baby668 發表於 23-7-27 08:15
Alphard十系已經係08年或之前嘅車,雖然大陸整車好便宜,但係都建議換咗佢,反而20系08至15年Alphard跑中港嘅 ...

我有睇晒呢個post內你嘅回覆,資訊全面,睇法亦都好合理,真心多謝你分享

伯爵府

HiPP勳章(2)

baby668 發表於 23-7-27 08:15
Alphard十系已經係08年或之前嘅車,雖然大陸整車好便宜,但係都建議換咗佢,反而20系08至15年Alphard跑中港嘅 ...

部Alphard 10系係2003年車。已經20年了。但暫時應該唔會換,性能都仲好好。不過老公都唔算返大陸密,一個月3次左右,每次都即日來回。

平時係香港就3部車輪流用,所以都唔使驚部10系突然跪低。

子爵府

紫色線 發表於 23-7-27 11:40
部Alphard 10系係2003年車。已經20年了。但暫時應該唔會換,性能都仲好好。不過老公都唔算返大陸密,一個 ...

去到20年就真係用到劏,反正20年車賣出去都唔值錢,直接用到佢跪低,先叫劏車佬收車,因為轉大陸牌,又要從頭搞手續,又要再驗車都好煩,反正大陸續牌年年都要驗車,所以中港牌放喺新車同舊車都冇分別,每年都要驗一次

子爵府

pairwin 發表於 23-7-13 00:34
升到咁勁

直頭撳住嚟搶

子爵府

TMC3012 發表於 23-7-13 08:00
幾貴都有人買
公司中港兩地最多都用佢, 始終坐得舒服啲

以前就係,依家大陸電動MPB豪華程度,已經遠遠超越Alphard

公爵府

aggressive

子爵府

sky_blue618 發表於 23-7-13 08:04
成百萬我都借揀v class 唔會買佢,邊度值呀?

其實v class最失敗嘅地方,就係佢同貨van個樣一模一樣,所以富豪係唔鍾意

子爵府

lovelybaby2015 發表於 23-7-13 08:06
同意。

其實唔止車,奢侈品都係,chanel加到癲咪一樣大把人買。

如果淨係得大陸同埋香港好貴,但日本,台灣和好多唔同國家,同一部車,其實個價錢係好低,咁就唔同講法啦

而家重點係講緊日本版和香港版,價錢相差最高達40萬差價,記住係講緊同一型號

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊