自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

purpletwinstar 發表於 23-10-27 21:48
可唔可以入得港大嗰啲本身都係好好培養學生,所以都有啲家底

入到三大大部份都有家庭培養,如果只靠自己努力入到我更加欣賞

男爵府

阿仔去年參觀完中大港大科大poly,佢話唔鍾意中大,問佢點解,佢話唔鍾意啲人,唔知係咪佢唔好彩,帶參觀的麻麻地。最後佢入左hku,無住hall,因為近。佢都有唔同活動,free啲。其實2間都好,中大慢慢脫離暴大個名。

大宅

purpletwinstar 發表於 23-10-28 04:40
咁入學嘅時候喺學校派你係咩書院?定係個同學可以揀?即係話假設我讀護理系,我可以揀唔同嘅書院?定係一 ...

自己揀,當然可以啦,我仔當年同系嘅只有兩個同一書院 佢有講過點解揀,好似係可以做少一樣嘢定書院多交換生,我忘記了

大宅

fatpigfatpig 發表於 23-10-28 08:23
阿仔去年參觀完中大港大科大poly,佢話唔鍾意中大,問佢點解,佢話唔鍾意啲人,唔知係咪佢唔好彩,帶參觀的 ...

其實上星期參觀中大我都有同感,不過阿女就話鍾意個環境。
其實我哋去兩間大學都係幾個站,宿舍的話唔知有冇份。

侯爵府

畀面勳章

happyLC2006 發表於 23-10-28 09:13
其實我哋去兩間大學都係幾個站,宿舍的話唔知有 ...

我女讀嘅科目得中大和港大,呀女中五時已開始study,佢哋大部份中學同學都係鐘意中大文化環境及本科制度,書院制,組爸媽都好好,可能我女好彩跟到一些組爸媽正正常常,我其實想呀女入hku,但我都尊重佢選擇

侯爵府

畀面勳章

jaycee_mami 發表於 23-10-27 23:04
但我最近發現如果讀中大,IELTS 有7.5,IAL Chinese有A*,就可以豁免大中和大英。

https://rgsntl.rgs.c ...

A* 是最高分同5**一樣 如攞到係唔駛讀大中大英,我都識人攞到這分唔駛讀 我只想提大家要讀埋大中英

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

purpletwinstar 發表於 23-10-28 04:40
咁入學嘅時候喺學校派你係咩書院?定係個同學可以揀?即係話假設我讀護理系,我可以揀唔同嘅書院?定係一 ...

除了讀神學要入崇基,其他學系任揀書院,新書院要interview, 舊書院唔洗。按心水排9個志願,我個囡扮了第一,佢亦識幾個扮到第九。但以咩基制派,抽籤還是什麼,佢唔知。

大宅

雲妮彭 發表於 23-10-27 10:43
中大個文化真係好特別, 食SEM飯要著番中學個件校服....
我女比較文靜, 佢好LIKE中大, 好快適應.
...

我大女都有 ,好正,成班唔同校服

男爵府

aee 發表於 23-10-27 14:17
我仔係其中一个,佢自已買U记,上星期去G記買對白波鞋150文 前2日老公话想買鹿茵山荘俾仔住,現 ...

鹿茵大單位多,除非成家一齊住,大學山睇吓會唔會減價,其餘科學園嗰面二手都好多選擇
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

回覆 popofat 的帖子

有遠見當然好,不過想不到太遠呢。很多大學畢業生都不是做讀書相關的工作。
親人的仔在中大讀精算,中六選科時都未清楚想選哪科,可能他數學好成績好,所以選這科。今年第四年,做過intern後更發覺不是很喜歡做精算師。親人當然希望他能做本行,難得他能力應付到,不過最緊要自己做得開心。

伯爵府

happyLC2006 發表於 23-10-28 09:13
其實我哋去兩間大學都係幾個站,宿舍的話唔知有 ...

因為之前係中大做嘢,因為通常係山上,每次都坐校巴,其實好唔方便,加上多人,有時要等好耐先上到車,淨係呢樣我都會考慮。

大宅

happylogin 發表於 23-10-29 09:00
因為之前係中大做嘢,因為通常係山上,每次都坐校巴,其實好唔方便,加上多人,有時要等好耐先上到車,淨 ...

都係嘅。
另外聽聞唔同宿舍嘅位置都好唔同,有部份宿舍喺山上,可能都有啲唔方便。

男爵府

happyLC2006 發表於 23-10-27 08:38
聽人講香港大學比較多外籍學生,感覺好似比較適合outgoing的人;中文大學好似書卷味濃啲,環境比較古色古香 ...

我仔上兩星期六都去參觀左呢兩間學校,佢話港大多國語人,鍾意中大多啲

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

happyLC2006 發表於 23-10-27 08:38
聽人講香港大學比較多外籍學生,感覺好似比較適合outgoing的人;中文大學好似書卷味濃啲,環境比較古色古香 ...
我仔覺得入左港大好似置身於國際學校... 好多同學都講英文, 就算local學生, 英文都好native...

子爵府

回覆樓主:

連續兩個星期去左中大同港大,感覺上中大好似中學既延續,學校支援會多d,九成參觀者講廣東話,港大好似突然間跳左入另一個世界,要適應多國語言加上唔同文化,睇完兩間我喜歡港大,但學生就應該會較喜歡中大

珍珠宮

好媽媽勳章

呢個傳說已經係2x 年前既事

男爵府

路過。齋講環境,
中大 一一 山明水秀, 景色優美, 但山路多, 書院宿舍分佈不同地點, 來往靠校巴
港大 一一 市區環境, 無甚風景可言。自地鐵開通,方便很多。 來往各學院基本上步行都可以
科大 一一 依山而建, 臨海個邊風景也美。因冇地鐵直達, 一般由市區去較為隔涉。 來往各學院基本上步行都可以

大宅

回覆樓主:

多謝各位嘅寶貴意見啊!
昨天同阿女去多次HKU open day, 佢最終決定揀選中大,佢話始終覺得同HKU Connect唔到,佢鍾意中大嘅氛圍。
所以我都會尊重佢嘅決定,而家佢會將佢嘅Jupas排位重新排列一次,仲話好期待將來有機會住宿舍嘅日子
希望佢嘅努力可以令佢願望成真啦!
再次多謝各位嘅寶貴分享

子爵府

我相信一般香港既大學會越來越多國內黎既學生。不如睇下自己想讀既科目邊間好d.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊