自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

成件事扭曲晒...跟本唔關自唔自閉事
讓坐精神去咗邊...
唔係應該讓坐給予年幼/老人/有需要人事咩
4歲唔算年幼mouth:要用憎或討厭黎形容
前面是絕路~希望在轉角

珍珠宮

回覆:對唔住,其實我好憎小朋友上車就叫要坐。

伯爵府

我會睇在旁的父母點反應,如果係循循善誘,我會好欣賞,最睇唔起那些教小朋友唔排隊,爭位的,坐到又點,無啲家教,途人側目

子爵府

4歲都同佢過意唔去?仲要開埋帖?你唔係呀嘛?

tartar123    發表於 12-9-6 16:23

男爵府

玩具勳章

引用:我大女,+剛剛5歲,+近期又係一上mtr,+見人多

原帖由 joeyjoey711 於 12-09-05 發表
我大女, 剛剛5歲, 近期又係一上mtr, 見人多迫爆時, 就嘈嘈嘈話要坐 @@"" 我多數會叫佢安靜/企下唔洗死/ d ...
心同感受

子爵府

nicolwong 發表於 12-9-5 16:57
岩岩有個小朋友一上火車卡就大叫"我想坐!"講真,我覺得好討厭!!餐餐都叫坐。好啦!有人讓畀個小朋友,小 ...

我從來唔認為需要讓位俾小朋友,細細個企下咪好囉,但我見好多人都讓,唔知係咪咁攪到d小朋友覺得有位坐係應該.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:但我唔明喇,其實小朋友一般精力多過大人,

原帖由 nms 於 12-09-05 發表
但我唔明喇,其實小朋友一般精力多過大人,又唔使做苦工/整日工作,唔係攰得咁緊要嘛??點解一開車門就衝 ...
就係因為佢地細,唔識想!

Kinglong

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

don't mind ! 只是轉述蘇東坡與佛印和尚的故事:
蘇東坡問佛印大師說:你看我像甚麼?
佛印說:簡直像尊佛啊。
佛印問:你看我像甚麽?.
蘇東坡說:我看你像狗屎。
蘇東坡回到家裡跟他妺妹蘇小妹說:今天我把和尚蠃了,他說我像一尊佛,我說他像狗屎,我是佛,他是狗屎,不是我嬴了嗎?
蘇小妹說:你嬴了?你輸了!
我怎麼輸的?
她說:人家是佛心,看你看一切都是佛;你是狗屎,看人看甚麼都是狗屎。

Kinglong

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我都覺得唔應該讓 比小朋友,就慣曬就唔好

---生命無價,請支持領養---

水晶宮

畀面勳章

rean_chau 發表於 12-9-6 08:54
都唔明點解d 人郁下就話人父母無教。個個上車都想人位坐,只係我地明白唔係一定既,小朋友未理解,只係講出 ...

係囉, 又唔係做D咩錯事, 唔洗去到"好憎" 同下下開POST 力數不是咁嚴重嘅

侯爵府

hashtag影視迷勳章

4 歲以下我會讓的﹐因為仲細﹐怕佢跌
5 歲以上就唔會

禁止訪問

子爵府

我個女由細到大又無試過上車叫要坐!有位咪坐,無位就企,好像很理所當然!我會解釋你又唔係BB,又唔係老人家,又唔係孕婦!企下啦!

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我就試過一次係火車,個小朋友上車話好累要坐,我讓左比佢,點知坐左唔夠一分鐘,佢已經起身走來走去,全程佢呀媽坐左,當時都真係好唔開心,從此亦唔會再讓位比小朋友,我只會讓位比,抱住bb,老人家和大肚媽媽

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個女3.5歲,佢上車都係緊握扶手.
但係好多時有人讓佢坐.

有時佢都會話:好多人,冇得坐.
我會答佢:係ya...位置就得咁多.有空位就可以坐,冇就唯有企.

不過,我就唔憎小朋友話要坐.我反而憎冇需要搭lift,但同我爭lift搭d廢人.

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

4歲, 某程度黎講仲係好細個!! 有時候就算大人有教, 佢地都仲係童言無忌, 只係講出佢地最直接最想講o既一句o者!!

有時我仔(就快5歲) , 上到地鐵都會望一望有無位坐, 無位時佢好直接同我講"無位坐喇", 咁呢個時候就家長o既咪同佢解釋下, 無得坐咪唔好坐囉!! 你好累嗎?? 可能坐緊o既人俾你更加累喎~你企多一陣可唔可以???

通常我仔都會企, 正如我仔有得坐時, 就算佢見到公公婆婆, 佢都會照起身俾佢地坐, 始終大人教得多佢都會明白讓坐禮儀~佢會同我講返佢唔累可以唔駛坐!! 要讓俾更加有需要o既人坐!!

所以, 某程度先睇埋家長做法先, 有時可能只係"講o既無心, 聽o既有意"呢!!

大宅

回覆:nicolwong 的帖子

你又調轉諗下比個位小朋友坐仲好啦,吾好等佢糸車上跑來跑去

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

Kinglong 發表於 12-9-6 10:36
don't mind ! 只是轉述蘇東坡與佛印和尚的故事:
蘇東坡問佛印大師說:你看我像甚麼?
佛印說:簡直像尊佛啊。 ...

妳呢個分享好正~
前面是絕路~希望在轉角

男爵府

畀面勳章

小朋友講一句野姐, 你都可以咁憎咁怨恨開個POST黎講, 你最好小D搭車

複式洋房

我通常唔讓囉, 但最怕有些家長, 一入MTR車箱會立即或行到坐位前抱起個小朋友, 扮抱住個小朋友, 咁米要讓位比佢囉, 然後自己米有位坐囉, 我見過好多家長都係咁, 討厭到.......:;pppp:

首頁

尾頁

跳至