在職全職

跳至

首頁
56789...25

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 SaSaHon 於 08-9-5 19:23 發表

我諗用少少薑應該OK掛, 啲魚煮熟只係用叉整爛已經OK.

你亞b係咪都係食好綿嘅粥呀?唔知要幾時先唔使"顏"爛d粥,有時整到好鬼疲累呢!

大宅

見到你個仔隻超級無敵大手指 佢同我個女一樣咁高高瘦瘦
原文章由 kwokwong 於 08-9-5 23:02 發表
等我又晒下命先http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=album4&mid=156016&folderid=1648682&page=8

大宅

原文章由 chole_bb 於 08-9-6 00:19 發表

你亞b係咪都係食好綿嘅粥呀?唔知要幾時先唔使"顏"爛d粥,有時整到好鬼疲累呢!

我啲粥煮到好杰, 我BB鐘意有啲口感, 如果南冬瓜或薯仔都唔會太爛, 佢鐘意自己"妹吓""妹吓"咁食, 肉碎佢都係照吞.

大宅

我嗰陣都試過顏爛啲粥~但整咗幾次就把心一橫~將啲粥放涼就一次過放入攪拌機度攪爛~之後蒸一蒸熱就比個女食~有時見暖就唔再蒸熱~就咁比個女食~不過個攪拌機就一定要洗得夠乾淨囉~千其唔好將啱啱煮熱嘅粥放入攪拌機~因為個攪拌機會列架~
原文章由 chole_bb 於 08-9-6 00:19 發表

大宅

如果買啲生猛魚~返屋企即洗即蒸~條魚都唔會腥~怕嘅話~可以放啲蔥响魚底同面先蒸~條魚一定唔腥~因為蔥係可以吸走魚嘅腥味~
原文章由 SaSaHon 於 08-9-5 17:09 發表

菜葉和菜莖都會攪碎架! 如果你驚啲營養走失, 咁你就煮8成熟, 到你蒸返就變全熟. 你有冇攪拌機架? 我自己係用緊Philips 果隻迷理攪伴機, 乜都攪一餐好方便. 你可以攪啲甘荀, 粟米等咁俾BB食喎! 魚我都想俾BB ...

大宅

三文魚係深海魚~bb不宜食喎~我覺得起碼1歲先啦~比bb食嘅魚最好係手掌大嘅海水魚~唔好比淡水魚或深海魚比bb食~有咩影響我唔記得喇~但淨係記得唔好食~
原文章由 chole_bb 於 08-9-5 18:48 發表
但係d人話唔好用薑喎,唔記得咩原因,咁,d魚整熟咗仲洗唔洗打爛佢呢?好彩我c6做日本餐廳,可以買d靚嘅三文魚,價錢應該平過街買...嘻嘻!

大宅

雖然bb鍾意食有口感嘅野~但都要小心~若有一次佢食到啲吞唔過或令到自己"續"親嘅野時~佢就會對食野失去信心架喇~我個姪仔就係咁~自始以後~食親都要好細啖~大啖小小都喊或想嘔~其實係心理作用~到而家4歲都係咁~問過醫生都話要佢自己先可以解開個心結~唯有慢慢嚟喎~
原文章由 SaSaHon 於 08-9-6 10:40 發表

我啲粥煮到好杰, 我BB鐘意有啲口感, 如果南冬瓜或薯仔都唔會太爛, 佢鐘意自己"妹吓""妹吓"咁食, 肉碎佢都係照吞.

大宅

kwokwong,a776170,
睇到你地啲相就知你地有幾幸福啦~
羨慕中.......

大宅

原文章由 a776170 於 08-9-6 10:06 發表
見到你個仔隻超級無敵大手指 佢同我個女一樣咁高高瘦瘦

二少有排都未高,我成日都話養佢係好(SIDE)米飯.食極唔生肉10歲人身型似7,8歲,佢隔離果個男仔係同二少同年嘅表哥黎,人地果d就真係快高長大喇.

大宅

原文章由 jessica_mei 於 08-9-6 11:17 發表
kwokwong,a776170,
睇到你地啲相就知你地有幾幸福啦~
羨慕中.......

幸福用國語講出黎啱d........哈哈.

大宅

唔經歷過辛苦又點會有幸福丫~mouth: 真係唔駛做嗰啲幸福係好悶架~一定唔會有咁多姿多彩囉~
原文章由 kwokwong 於 08-9-6 14:49 發表

幸福用國語講出黎啱d........哈哈.

大宅

原文章由 jessica_mei 於 08-9-6 15:33 發表
唔經歷過辛苦又點會有幸福丫~mouth: 真係唔駛做嗰啲幸福係好悶架~一定唔會有咁多姿多彩囉~

我都係咁話..

大宅

味同我個女一樣,我都係成日話佢side米飯架,佢係就係比較高,但易瘦難肥,睇真d你個仔有d似我個叔仔細個,我c6睇完都話似,佢細佬又係食極都唔肥,但我c6唔食都肥到隻豬咁
原文章由 kwokwong 於 08-9-6 14:47 發表

二少有排都未高,我成日都話養佢係好(SIDE)米飯.食極唔生肉10歲人身型似7,8歲,佢隔離果個男仔係同二少同年嘅表哥黎,人地果d就真係快高長大喇.

大宅

大家咁話啦,我地做全職媽媽的,多數係又辛苦又幸福的
原文章由 jessica_mei 於 08-9-6 15:33 發表

大宅

我呢排埋頭焗蛋糕,諗住做節個日拿個似樣d的蛋糕過我99到,因為我62中秋節生日的 嘩,食到我個女都唔食咁滯 ,<肥c你計劃>終告失敗

大宅

不如你試下整芝士凍餅啦~小朋友最鍾意~唔會唔食架~又唔難整~呢啲天氣食凍餅仲涼快啦~
原文章由 a776170 於 08-9-6 16:47 發表
我呢排埋頭焗蛋糕,諗住做節個日拿個似樣d的蛋糕過我99到,因為我62中秋節生日的 嘩,食到我個女都唔食咁滯 ,<肥c你計劃>終告失敗 ...

大宅

最敝我62 99唔like食呢,我同我個女都係like食cheese cake多d架
原文章由 jessica_mei 於 08-9-6 22:11 發表
不如你試下整芝士凍餅啦~小朋友最鍾意~唔會唔食架~又唔難整~呢啲天氣食凍餅仲涼快啦~

大宅

yeah,今日整左c6最鍾意食的cookies,等佢放工俾個”驚”喜佢

話說自電飯煲焗蛋糕成功後,我諗住唔好side錢買焗爐,但c6就話:唔好,買焗爐好,可以整我至鍾意食的cookie,食唔晒又可以攞番工做下午茶, 未買已經order定,俾佢吹漲:;pppp:

[ 本文章最後由 a776170 於 08-9-7 13:15 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 SaSaHon 於 08-9-6 10:40 發表

你亞b咁叻呀,我亞b連糊仔都要食好滑身,享仕佢都唔鐘意,所以到依家都仲未食魚,我驚佢吞唔到會嘔!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 jessica_mei 於 08-9-6 11:00 發表
我嗰陣都試過顏爛啲粥~但整咗幾次就把心一橫~將啲粥放涼就一次過放入攪拌機度攪爛~之後蒸一蒸熱就比個女食~有時見暖就唔再蒸熱~就咁比個女食~不過個攪拌機就一定要洗得夠乾淨囉~千其唔好將啱啱煮熱嘅粥放入攪拌機~因 ...

我就係驚攪拌機會洗得唔乾淨(心理上)所以用手顏爛,平時唔去街就ok嘅,但係一趕時間出街就要好快手,之後隻手就"臂"晒,個人就流晒汗,超正!

首頁
56789...25

尾頁

跳至