自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Up

男爵府

tkkmama 發表於 17-8-24 16:57
應該咁講.. 身型令的女仔, 身材高的上台係著數好多.. 唔通手腳短短咁跳好睇咩? 不過, 考慮有人要托得起佢的 ...

如果群舞, 一排之中突左個頭出黎, 會唔會少啲機會跳?

珍珠宮

candiceb 發表於 17-8-24 20:45
如果群舞, 一排之中突左個頭出黎, 會唔會少啲機會跳?

應該咁講: 排舞老師都識點樣教佢地排位, 而令個別身高者無咁突出.. 況且, 整個演出唔止一個群舞的.. 你可以去YOUTUBE 搵D經典芭蕾舞劇睇下.. 一字排開都仍有唔少排法令到成個群舞睇落無突兀感的.
可能睇得太多佢地d匯演, 唔少都係相差七八歲都可一起跳群舞.

男爵府

tkkmama 發表於 17-8-24 22:50
應該咁講: 排舞老師都識點樣教佢地排位, 而令個別身高者無咁突出.. 況且, 整個演出唔止一個群舞的.. 你可 ...

謝謝解答

大宅

回覆樓主

因為我囡鍾意跳舞,我2.5歲已經開始給佢學芭蕾舞,早D學等佢獨立啲,同做拉筋動作無甘辛苦

大宅

回覆樓主

而家好多學校都有得試堂,你可以帶囡囡去試左先,睇下佢系咪真系鍾意先去報。我囡而家學左三年有時佢向屋企坐向度會自己自動去打筋,或者走去教其他屋企人點跳,開頭屋企長者都有話我''甘細個帶佢去浪費錢,佢咩都唔識''.我無理到我照堅持給佢學,有時上堂會偷睇下佢有無認真,見到佢都有跟足miss指示

珍珠宮

janicewong888 發表於 17-3-9 17:50
回覆 babybeauty 的帖子

RAD 去到grade 8 , 我一年一grade, 就好似15-16歲左右完成

我知道on pointe好難,不過無唸過要學咁耐先開始學。果然係台上一分鐘,台下十年功

我好想知on pointe對鞋係咪要加好厚嘅軟墊,on pointe主力靠每邊頭三隻趾承托成個人嘅重量真係好神奇,咁咪好易傷囉? thx in advance

大宅

KTKTKT5 發表於 17-8-25 16:00
我知道on pointe好難,不過無唸過要學咁耐先開始學。果然係台上一分鐘,台下十年 ...

會有toe pad 既,有綿有膠 ( 質地似nude bra ) 任君選擇。
當然係重傷,不停起水泡斷腳甲咩都有

珍珠宮

janicewong888 發表於 17-8-25 16:05
會有toe pad 既,有綿有膠 ( 質地似nude bra ) 任君選擇。
當然係重傷,不停起水泡斷腳甲咩都有
...

多謝解答
睇到都覺得痛

首頁

尾頁

跳至