自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

其實有數得計。每月衹食,車費,日常用品,護膚品,都5,6千1個月。

即2百元日,其實係基本洗費。

男爵府

ash_yehyeh 發表於 17-4-9 02:11
其實如果可以半年咁懢,應該好有成就感

啱啱同C6講,不如夜晚食全素,一黎健康,一黎睇下我地可 ...

我反而想試下洗少d..let's say本身一個月洗開15k,而家試下一個月洗$10k...將慳到d錢儲起佢..

其實我都唔知d錢用左係邊,只係好鐘意食野同買下野咁,我老公話我大洗開唔知自己有幾揮霍

子爵府

catn1984 發表於 17-4-9 09:57
真係好佩服月洗500 的人, 有時淨係請屋企人飲茶都唔止呢個數

見到咁多人可以500內都好驚訝
返工車錢慳唔到,一日來回都50幾
帶唔到飯,當我唔食早餐淨係計 lunch,周圍都40,50一個餐up
即使返屋企煮,都要買餸 (我自己住)
500一個星期都唔得

珍珠宮

王國教室勳章

我唔敢計

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

侯爵府

Robinrobinrobin 發表於 17-4-9 15:22
見到咁多人可以500內都好驚訝
返工車錢慳唔到,一日來回都50幾
帶唔到飯,當我唔食早餐淨係計 lunc ...

自己住 淨租金都over

子爵府

micsin 發表於 17-4-9 15:27
自己住 淨租金都over

係架
不過有自己既竇開心好多舒服好多
我唔租樓慳番既都唔夠我上車
所以都唔多諗

侯爵府

我唔做 facial 唔修甲慳番。

不過一年買三、四個有牌子手袋加上勁買衫,睇咗斷捨離都唔work (淨係想揼咗本書),檢討中。

子爵府

seaman1982 發表於 17-4-8 16:11
500都唔知有冇。
我又唔中意買衫,又唔中意買無謂野,唔係怕o徒錢,我係討厭雜物。
可能會洗錢既係一年去一 ...

$500! 冇朋友聚會架?吾會自己在街食下野?吾 facial ,護膚品都要買呱

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

over$1000,但呀女升中之後少左出街shopping啦

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

早午餐公司包,行路返工……但常出外吃下午茶(收得早)所以就算少買衫都洗四千個月

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

屋企水電煤, 日用品, 買餸都係我出錢

加埋返工交通費仲有同父母出街食飯等1個月大約使 3xxx - 5xxx

午餐帶飯, 衫係淘寶

子爵府

睇完,原來好多 jm 用500 內,真心佩服。我吾敢計 我應該是敗家女,平時買杯coffee 都$30,食個 tea 又$5,60。仲有 facial, 剪髪,修甲,買衫,鞋,同家人飲茶吃飯,的士......等等

子爵府

搭車食飯,護膚買衫,朋友生日,交際飯聚
每個月都冼要$5000
真係好想自己可以慳d洗!!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Helllokitty 發表於 17-4-9 17:02
$500! 冇朋友聚會架?吾會自己在街食下野?吾 facial ,護膚品都要買呱

同男友出街食就多數男友比。除非出糧或者佢生日,就搵個借口請下佢。但佢早兩年跌斷腳,好少出街拍拖喇。朋友聚會咪一年兩三次。護膚品從來唔用,朋友送我都係放到過期掉。但我會買化妝品既,但其實一粒胭脂用一兩年都唔見底,我唔明點解有人用到咁多錢。我其實唔係特登慳㗎,我係真心唔中意買野同唔中意食肉,我一個人住自己食真係一個米粉就搞掂一餐。可能以前住劏房,真係冇位放野,衫都放唔到多件,所以真係唔會買野。褲,咪爛一條先買一條。其實我唔慳㗎,我剛生左個女都係自己比錢去私家生。我仲會一年去一兩次旅行。所以我答樓主500唔知有冇係唔計去旅行。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有返工,未計家用,在公司包食,只用於車錢,自己買林沈嘢,3000一個月

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我計下自己一個月最少都要10k,午餐1300,行路返工,護膚加facial 1000,保險1700,仲有淘寶買餸出街食飯,仲要去旅行等,每個月有錢剩都叫好彩
I 大蚊豬   

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

um…………我係ftm,c6出左糧(家用)比我有剩就係我既,每月都唔定

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

micsin 發表於 17-4-9 08:18
淨係計自己 食玩車 保險 護膚 買野 電話

有d唔識計,陪仔女睇戲,陪仔女去玩,果d入場費,計唔計自己果份?
我地揸開車,但主要接送仔女,同買餸,係間中自己shopping, 咁油費洗唔洗除開?

侯爵府

我愛Corina 發表於 17-4-9 20:24
有d唔識計,陪仔女睇戲,陪仔女去玩,果d入場費,計唔計自己果份?
我地揸開車,但主要接送仔女,同買餸, ...

純自己 用嚮家唔計

首頁

尾頁

跳至