自由講場

跳至

首頁
56789...13

尾頁

男爵府

Mrs.Chan 發表於 17-8-24 00:21
標靶藥一般要食幾耐?

食過世。。。因為有好多款,不停換藥黎延續生命

公爵府

ricecooking 發表於 17-8-19 19:17
agree

Agreex2

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

wcandtt 發表於 17-8-19 14:19
我唔煙唔酒,日日跑步,多數吃自家製早午晚餐,九成蒸烚焗,我都中lung cancer............連我家庭醫生都 ...

我妹妹都好健康,飲食定時,沒有三高,每星期做四日運動,但兩星期前佢突然中風,佢只係三十幾歳!我地全家人都崩潰了,佢對仔女只係9同5歳,好彩佢Pick up得快,而家出院了但仍要一直Monitor 住,腦嘅細胞雖然有損壞,但始終不幸之中大幸,似乎後遺症不多。

水晶宮

麟媽媽 發表於 17-8-31 22:51
我妹妹都好健康,飲食定時,沒有三高,每星期做四日運動,但兩星期前佢突然中風,佢只係三十幾歳!我地全 ...

點解會咁㗎!!!!醫生有冇話點解?咁後生

好在而家冇事!祝福佢身體健康!

大宅

wcandtt 發表於 17-8-19 22:53
我如果好嚴重,唔會賣樓醫cancer , 會留返d$比小朋友,排政府。

見到好多case.........賣樓會洗哂d$, 但 ...

其實CT係磁力共振?

公爵府

lambxx 發表於 17-8-31 21:29
食過世。。。因為有好多款,不停換藥黎延續生命

可以食到十年嗎?
恭賀新禧,迎春接福!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

wcandtt 發表於 17-8-31 22:59
點解會咁㗎!!!!醫生有冇話點解?咁後生

好在而 ...

醫生話可能心臟問題,亦可能先天血管比較幼嘅問題,好可惜當時我妹夫送咗佢去將軍澳醫院,錯過左黃金8小時溶血嘅治療,個腦某d細胞已經形成咗永久嘅損害!
所以想喺呢度提提大家,如果家人不幸發生左中風,香港只得六間醫院有呢個廿四小時中風急救治療,記住係:
東區醫院
瑪麗醫院
伊利沙伯醫院
威爾斯醫院
養和醫院
仁安醫院
我妹住西貢,如果當時送去威爾斯醫院,接受嘅治療就完全唔同,我只可以講將軍澳醫院唔係主流醫院,兩個字講晒「唔掂!」而家我妹搵私家醫生跟進,唔會再去呢間咁嘅醫院複診。

大宅

QwQ 發表於 17-8-31 23:01
其實CT係磁力共振?

CT 係電腦掃描,唔同磁力共振,磁力共振係MRI

水晶宮

麟媽媽 發表於 17-8-31 23:20
醫生話可能心臟問題,亦可能先天血管比較幼嘅問題,好可惜當時我妹夫送咗佢去將軍澳醫院,錯過左黃金8小時 ...

聽到都好傷心!希望佢可以好快康復,平平安安。

健康真係好緊要。

男爵府

Mrs.Chan 發表於 17-8-31 23:14
可以食到十年嗎?

呢個冇人預估到,唔知藥物控唔控制到癌細胞

公爵府

lambxx 發表於 17-9-1 07:20
呢個冇人預估到,唔知藥物控唔控制到癌細胞

幾萬蚊一個月的標靶藥,食到山窮水盡無錢買藥時可以轉做電療化療,唔想死有咩選擇?
恭賀新禧,迎春接福!

子爵府

麟媽媽 發表於 17-8-31 23:20
醫生話可能心臟問題,亦可能先天血管比較幼嘅問題,好可惜當時我妹夫送咗佢去將軍澳醫院,錯過左黃金8小時 ...

其實好難自己揀醫院去,如果有事call白車,跟指引一定係車你去最近屋企嘅公立醫院

大宅

回覆樓主:

我上年都確診第一期腎癌,醫生話完全冇先兆,好多人發現嘅時候已經係晚期啦,我好幸運了,最終割了一個腎,無手尾跟無藥食!

男爵府

Mrs.Chan 發表於 17-9-1 07:31
幾萬蚊一個月的標靶藥,食到山窮水盡無錢買藥時可以轉做電療化療,唔想死有咩選擇?
...
癌有N 分之N種...如天上繁星...每個人既對藥物反應都唔一樣,醫生同你講解都係拎D 大數據做概括..都唔會寫包單...化療電療唔係種種癌都可以做, 都係個句,極積面對,珍惜當下....死唔死,唔係凡人能決定...我契爺早3個月都CHECK到有肺癌,佢唔係原位性..係個腎抗散出去,醫生都話唔一定要食藥住,因為個腫瘤仲係好細,以以前既儀器技術其實根本CHECK 唔到...咪家陣每3個月去照一次,睇下有咩反應先決定食唔食標靶藥...講得難聽D...食標靶藥係用錢BUY TIME, 但冇人知WORK 唔WORK...我契爺既女同女婿都係醫生,我地已經搵最好既資源比佢去睇..但結果其實都係我地都好被動..因為冇人預估到個腫瘤情況...總之家陣咪平常心..去過每一日

男爵府

LoveRilakkuma 發表於 17-9-1 08:12
我上年都確診第一期腎癌,醫生話完全冇先兆,好多人發現嘅時候已經係晚期啦,我好幸運了,最終割了一個腎, ...

你日後既生活要好好0甘保養身體,我契爺同你CASE一樣...當初都係割左一個腎,現在翻發...另一個腎發現一丁粒好細既瘤,但太細太細...咩都做唔到..又唔見佢好快0甘大,暫時唔理佢..另一方面確診係肺有移位癌..CHECK左同當初腎癌係同一種細胞....你記得要經常去CHECK....就算政府當你冇事.冇安排你定時去CHECK,你都要搵私人醫生CHECK 住...祝你身體健康..病魔遠離你

大宅

lambxx 發表於 17-9-1 09:19
你日後既生活要好好0甘保養身體,我契爺同你CASE一樣...當初都係割左一個腎,現在翻發...另一個腎發現一丁粒 ...

我喺政府醫院發現,喺法國做手術覆診,醫生話癌細胞完全喺腎入面無擴散跡象,割咗無後顧之憂,宜家睇中醫,會好好調理番,多謝妳,我個瘤6.5cm

男爵府

我妹妹都好健康,飲食定時,沒有三高,每星期做四日運動,但兩星期前佢突然中風,佢只係三十幾歳!我地全 ...
三十幾歲生活習慣又咁健康都中風, 人真係好化學, 希望你妹妹可以完全康復, 妹妹在屋企病發?

子爵府

人要及時行樂, 不可太執著

子爵府

畀面勳章

聽到好震驚,希望妳妹妹盡快復原!

子爵府

祝福你地一家

首頁
56789...13

尾頁

跳至