使用意見

跳至

首頁
56789...16

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

fungwongphie 發表於 17-10-2 18:32
回覆 kamjjj 的帖子

This is my explicit warning to you and all who have written any fraudulent expre ...
Excuse me... what / who on earth gave you the authority to give an ultimatum on BK?
Please give an English sample of your apology to me by 9pm 2nd Oct, as I don’t have a clue where your fantasies are coming from.

琥珀宮

畀面勳章

MsBusy 發表於 17-10-2 19:25
要唔要約埋一齊就醫? 疑似被恐嚇, 心理創傷

我白紙黑字講道理,無求其 cap 圖,無疑似人生攻擊,又無犯版規,又無開新舖繼續 loop,又無斷章取義,又無誹謗,點解要嚇我呀?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 17-10-2 17:51
其實呢幾日我都思考呢個問題。明白到BK可能對於,起底之肇事者,也沒有什麼可以做。但未經當事人受權,而轉 ...
我也不想辯論,只係有句說話想贈與閣下~
司馬昭之心 路人皆見知!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

I9528 發表於 17-10-2 19:47
我白紙黑字講道理,無求其 cap 圖,無疑似人生攻擊,又無犯版規,又無開新舖繼續 loop,又無斷章取義,又 ...
我而家心悸, 血壓上升, 手震呀嚇死寶寶了

琥珀宮

畀面勳章

MsBusy 發表於 17-10-2 19:51
我而家心悸, 血壓上升, 手震呀嚇死寶寶了

唔通,bk 唔同地位唔同分嘅,真係唔同待遇?
今次,熊貓都驚驚呀

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

I9528 發表於 17-10-2 20:05
唔通,bk 唔同地位唔同分嘅,真係唔同待遇?
今次,熊貓都驚驚呀
...
熊貓係國寶,地位一定高過乜長物長啦!

琥珀宮

畀面勳章

kamjjj 發表於 17-10-2 20:14
熊貓係國寶,地位一定高過乜長物長啦!

我無地位架,普通會員,憑自己努力,一分一分咁儲番嚟,每分都有付出時間手力,但而家咁對我,我仲可以向邊個申訴丫?

kamjjj    發表於 17-10-2 21:20

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

SillyU 發表於 17-10-2 18:27
即係咁,你咁好人,可唔可以問埋,如果自己post啲FB link同上雜誌post自己ig出嚟,人哋睇咗,咁誠唔誠實? ...

所以我就是說,私隱專員是不會受理的,因為實在不算是不誠實取得資料。。
但在未得到當事人同意之下,惡意轉發、恐嚇。這是可能犯了私隱條例的一部份。我就是想知道這部份,是否可以進行訴訟。

如果可以,在得到當事人同意下,是否可直接向BK取得發放者的資料,再向惡意發於者提出民事訴訟呢?這個才是我關心的問題。
現在資訊發達,很多資料在網上可以隨時取得,但未得到當事人同意而轉發,是否就沒有方法懲處呢?除了好好保護自已個人資料外,這是我們大家都應該關心的事。

翡翠宮

fungwongphie 發表於 17-10-2 18:22
是否因為嗰D資料唔係佢限嗰D
又或者係網上authorised而來的,如查冊?
如果資料是自己不小心放了上網,未經當事人同意被轉發,是否算不誠實使用電腦呢?我以為不是。所以,私隱專員應該不會處理。

但未得當事人同意下轉發,應該可以民事訴訟?這就是我想知道的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主, 睇黎我今晚都要入急症, 希望你睡得安好, 再見

tsung    發表於 17-10-2 21:36

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

MsBusy 發表於 17-10-2 21:23

伯爵府

tester5 發表於 17-10-2 21:11
所以我就是說,私隱專員是不會受理的,因為實在不算是不誠實取得資料。。
但在未得到當事人同意之 ...
你去高登行番轉先啦, 老實講我都有睇過SillyU 在那貼內嗰組唔完整嘅數字, 跟本就唔知係乜! 係有人急急出黎話是某人的邊個係當事人都冇証實過, 咁就叫惡意轉發? 係咪有D 那過

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MsBusy 發表於 17-10-2 21:23
嘩,你冇事呀?

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-10-2 21:27
嘩,你冇事呀?
受到驚嚇, 心理壓力好大哦...

tsung    發表於 17-10-2 21:36

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MsBusy 發表於 17-10-2 21:28
受到驚嚇, 心理壓力好大哦...
真係入醫院好喎,唔係講笑的。

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-10-2 21:29
真係入醫院好喎,唔係講笑的。
我會啦

tsung    發表於 17-10-2 21:37
DoReMi媽媽    發表於 17-10-2 21:35

珍珠宮

提出訴訟的權利,是當事人自行決定。
如果,他日不幸閣下成為涉事人,是否選擇提出訴訟?同樣是取決於閣下的決定。

以蛋黃哥的帖中,是否提出訴訟的,應該不是bk吧!

而bk版規列明~有意/冇意透露個人資料的留言,會一律屏蔽!(而且已執行了)

你是想bk改版規?好等日後有類似情況時,可加重罰則嗎?

珍珠宮

取自~基本版規的內容

注意事項

親子王國不容許任何侵犯個人私隱之言論或留言,一經發現有會員有意或無意地公開其他會員或非會員之個人資料(包括電話號碼、電郵地址、
面書/Line/Wechat帳戶等等)時,版主或會刪去或修改,而不作出通知。

如果,日後要加強罰則,類似$500港女、賤男⋯各jm如果做金田一的話,就會被罰了!

翡翠宮

ning.. 發表於 17-10-2 21:32
提出訴訟的權利,是當事人自行決定。
如果,他日不幸閣下成為涉事人,是否選擇提出訴訟?同樣是取決於閣下 ...
不要誤會,我也覺得BK在這事上完全不需要做什麼,亦不可以做到什麼的。

侯爵府

fungwongphie 發表於 17-10-2 15:54
而,誹謗乃發布有關某個人的虛假訊息,令這個人的聲譽受損,就是誹謗。將訊息上載到互聯網,其他登入互聯網 ...

http://www.clic.org.hk/tc/topics/defamation/all.shtml

首頁
56789...16

尾頁

跳至