自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Fishbbmama 發表於 18-2-27 11:54
回覆 hnh_mami 的帖子

近近地你可以考慮下珠海長隆, 又有水族館又有動物兼有機動遊戲玩, 最緊要地方大唔多 ...

其實去珠海長隆,最近係咪由澳門過? 如果由羅湖/皇崗去,要搭好耐車嗎? 因兩個仔搭唔到太耐車/船,會跳制的

男爵府

帶佢地行山, 去離島, 搞得掂先再去第二度,

子爵府

fatchu@home 發表於 18-2-27 11:17
同意樓上jm咁講,見識唔一定係去外地。。。其實,見識都分好多種,好似以前住我隔離屋個小朋友,佢果時讀3 ...

香港好多地方,例如山頂,t park等,學校會有outing帶佢地去,所以我自己多數帶去大型公園/農莊之類。

其實唔係話香港無野玩,而係太多人,去親九龍公園,沙田公園都係人多,主題樂園更加唔使講又貴又迫,去行山嗰啲對仔又無興趣。

子爵府

laibebemama 發表於 18-2-27 15:19
帶佢地行山, 去離島, 搞得掂先再去第二度,

我對仔唔like行山,長洲去到悶,黎緊會去南Y島。

男爵府

回覆 hnh_mami 的帖子

去下愉景灣/馬灣, 搭船(貴少少) /轉巴士都去到, 又可以玩一日
赤柱都可以, 自己準備食物, 唔駛花好多錢,

侯爵府

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:25
好辛苦咁儲左小小錢,眼見朋友們及大仔既舊同學新年去旅行,返去大陸玩下,佢地分享小朋友玩得好開心好值得 ...

香港應該你有好多地方都未去
例如離島,本地農莊,去行山都得架麻
邊有話一定外遊架者
當然外遊既經驗又是另一回事,但唔係必須的

禁止訪問

公爵府

好辛苦咁儲左小小錢,眼見朋友們及大仔既舊同學新年去旅行,返去大陸玩下,佢地分享小朋友玩得好開心好值得 ...

暑假先去平好多, easter好貴。

子爵府

hnh_mami 發表於 18-2-27 15:14
其實去珠海長隆,最近係咪由澳門過? 如果由羅湖/皇崗去,要搭好耐車嗎? 因兩個仔搭唔到太耐車/船,會跳 ...

可以搭船經澳門過去or深圳坐車去, 不過我鍾意經澳門多d, 唔駛怕塞車

珍珠宮

係香港肯出門去行下,點會冇見識?

男爵府

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:48
去島係未睇風景多?

我地黎緊同朋友們去南Y島

去南丫島可以租單車,踩去睇大風車,同佢地講解風力發電。沿途有人拖狗散步,住戶又會種唔同嘅花草,可以講解/觀察唔同物種。燒烤場側邊有香草園可以參觀。海邊可以見到大貨船,佢地知道貨物點樣由外地賣來香港嗎?我唔知你仔仔幾多歲,但香港都有好多嘢可以見識,媽媽加油!

大宅

本地遊都大把有你得玩,其實有幾多人真係會認真玩轉全香港??

伯爵府

回覆樓主:

其實佢哋係想去玩,見識只係藉口

水晶宮

hnh_mami 發表於 18-2-27 15:20
香港好多地方,例如山頂,t park等,學校會有outing帶佢地去,所以我自己多數帶去大型公園/農莊之類。

其 ...

我仔幼稚園年代, 佢喜歡去 picnic. 我帶佢去有草地的大公園 , 舖張蓆, 帶d 食物去。除咗公園內playground外, 我地会另外会帶d 玩意, eg. kite, bb ball (大埔海濱公園可以玩) , 我仔都玩得幾盡興。

另一樣比較簡單係遊电車河, 坐天星小輪, 然後到灣仔太源街睇玩具或去動植物公園, 咁又半日。

複式洋房

你辛苦儲錢係為咗佢地,錢洗喺佢地身上,唔係已經好好咩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我選擇俾小朋友去見識一下, 你都講出小朋友理解力比較差。親身經歷過嘅嘢先至印象深刻
錢可以再儲過, 你有好多錢但係小朋友 同人哋冇乜共同話題,人哋講乜都唔知。你又想咩?
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:36

其實香港除左op既水族館係咪無其他?

動植物公園都得架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

hnh_mami 發表於 18-2-27 07:20

其 ...

去馬鞍山公園,唔算多人。

首頁

尾頁

跳至