自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

cinda72. 發表於 18-8-24 13:32
咁講啦,我從來都唔信公平既,
公平只係呃傻仔,的確有d人係會有更好待遇
想增取更加公平,必要付出200% ...

點解會愈來愈少人相信有「公平」呢樣嘢,咪就係因為愈來愈多人持住有權力嘅人士唔跟遊戲規則做事囉!當愈多人去接受呢d「唔公平」,只會令呢班人愈過份、令「唔公平」嘅情況愈來愈嚴重.....

香港,仍然算係一個有言論自由嘅城市,如果未被滅聲就自己選擇唔出聲去接受所有不平事,咁以後真係無眼睇了

雖然第一名那個出戰亞運,結果可能都係一樣,但起碼叫雖敗猶榮,因為佢係堂堂正正根據成績被選出來出賽的,而家呢個?除左輸得核突,實在諗唔到點樣形容佢

佢呀爸固然大錯,但佢肯接受出賽,亦明顯面皮夠厚,相信只得幾歳嘅小朋友知道自己唔夠班代表(學校/地方出賽),只係因為父母夠牙力才可出賽,都唔會欣然接受(被迫的就可能會),更何況一個成年人?

男爵府

keung0413 發表於 18-8-24 17:33
睇到眼都凸, 以為返左未有icac 之前嘅香港
原來而家香港standard 拍膊頭 走後門 係norm...
...

無可能理解一個土生土長嘅香港人會咁諗野。就算幾冇讀過書都唔應該咁

就算明知有啲咁嘅情況,都應該語氣無奈感嘆悲傷,唔應該覺得理所當然。

大宅

回覆樓主

好瘀!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

melbournechu000 發表於 18-8-24 18:15
呢單野同上次空總相似,如果唔係嗰位運動員據理力爭到底,唔會有人知空總咁多黑暗。
我地國內大媽係迪迪尼 ...

好buy你果句,一國一制,全家富貴

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至